Fantoma unui paradis tămăduitor – VIDEOREPORTAJ

Au fost odată o perlă a Europei. Acum au ajuns ruine, mâncate de buruieni și nepăsare. Vorbim despre Băile Someșeni, situate la marginea orașului Cluj-Napoca. Au fost construite de celebrul profesor doctor Dominic Stanca. El a descoperit peste 20 de izvoare care vindecă diferite boli și așa a început povestea celebrelor băi. A fost bine o vreme...

Avocata Stanca Ioana Gidro, nepoata lui Dominic Stanca, și moștenitoarea Băilor Someșeni își amintește de vremurile bune. Localnicii văd cu ochii minții perioada de glorie a Băilor Someșeni.

Deși localnicii au contribuit și ei la ruinarea fostelor băi, tot ei se minunează cum a putut să ajungă acest mic paradis tămăduitor. A mai rămas totuși un izvor cu proprietăți vindecătoare.

Medicii recunosc calitatea vindecătoare a izvoarelor termale și a nămolului de la fostele Băi Someșeni.

Ani la rând, Stanca Ioana Gidro a încercat să readucă la viață moștenirea lăsată de bunicul său. Nu a reușit pentru că e un proiect costisitor, care necesită foarte mulți bani. În urmă cu aproximativ opt ani se vehiculau sume care variază între 5 și 20 de milioane euro. Niciun investitor nu a dorit să intre în această afacere. Mai mult, noul Plan Urbanistic General a desființat proiectul reconstruirii Băilor Someșeni. Până în 2014 când era valabil vechiul Plan Urbanistic General, terenul era încadrat la zone balneare, iar ulterior odată cu apariția noului Plan Urbanistic General terenul a fost încadrat la zone verzi și zone agricole.

Proprietarii terenului au cerut anularea parțială a Planului Urbanistic General pentru acest segment. Au dat în judecată Primăria, iar în acest moment procesul este pe rol. Ceea ce aruncă practic în aer proiectul este alt aspect: traseul viitoarei centuri metropolitane trece exact pe lângă terenul fostelor băi. Acest lucru a făcut ca zona să fie considerată de protecție severă și interzice realizarea oricărui fel de construcție. Totuși mai există o speranță...

Mai mult, proprietarii fostelor băi spun că au și găsit un investitor din România, interesat de acest proiect. Până una alta, centura metropolitană dictează tonul.

Adauga comentariu