Din oras

Există o soluţie pentru gunoaiele din Floreşti!

Senatorul Marius Nicoară s-a întâlnit cu primarul Floreştiului, Horia Şulea, şi, aşa cum i-a obişnuit pe cei care îi urmăresc pagina de pe reţeaua de socializare, a scris şi o scurtă concluzie a întâlnirii.

„În această seară am fost prezent în Floreşti, iar printre altele am discutat cu primarul Horea Şulea şi despre deşeurile menajere. Vestea cea bună e că de miercuri se va pune în aplicare o soluţie care va rezolva această problema”, scria Nicoară aseară pe pagina să de socializare.

Am încercat să aflăm care e soluţia.

„Pot să vă spun că astăzi este ziua decisivă şi nu pot să comunic o soluţie pe care am dezbătut-o şi am găsit-o aseară, înainte că ea să prindă contur. Pentru că astăzi trebuie luate decizii mai multe. Îmi pare rău că nu pot să vă spun. Diseară, după ora 18”, s-a scuzat senatorul-candidat, care îşi asumă din „victoria ce va să fie”.

Nu a vrut Marius Nicoară să spună, însă în şedinţa de Consiliu Local ce va avea loc în Floreşti diseară se va discuta despre majorarea de capital a Quatro Eco Salub.

Reţinerea senatorului ar putea veni de la faptul că această majorare de capital ar putea fi considerată ajutor de stat. Este de presuspus că se aşteaptă un răspuns de la Consiliul Concurenţei pe această temă.

Amintim că Quatro Eco Salub are în acţionariat primăriile din Căpuşu Mare, Măguri Răcătău, Gilău şi Floreşti, iar dacă majorarea de capital se face pentru a se plăti datoriile acestei firme faţă de rampă, această va fi considerată ajutor de stat.

De asemenea, pentru a se face majorare de capital trebuie să existe hotărâri de consiliu local simlare în toate celelalte 3 localităţi, nu e suficient că Florestiul să fie de acord. Deci toate cele 4 UAT-uri trebuie să îşi deschidă larg buzunarele.

Amintim cazurile CJ Neamţ sau, şi mai aproape, Sala Polivalentă în care majorările de capital fie au fost făcute ilegal, fie nu s-a primit acceptul Consiliului Concurenţei.

Ziar de Cluj a dezbătut în mai multe rânduri problema majorărilor de capital după această „reţetă”.

„Prin HCL 261 din 9 iulie 2015, se aprobă „majorarea capitalului social al societăţii Sala Polivalentă S.A. prin aport în numerar al Municipiului Cluj-Napoca în suma de 1.980.000 lei, prin emisiunea unui număr de 13.200 de acţiuni noi”. Dacă-i bine sau dacă-i rău, nu e treaba noastră, a noastră este numai să atentionam că acest gen de acţiuni din bani publici luată de către o entitate publică în favoarea unei societăţi aflate în administrarea să poate fi susceptibilă că fiind ajutor de stat sau ajutor de minimis (poate chiar e, dar e treaba organelor competenţe să verifice, noi suntem jurnalişti, nu procurori).”

La ora 18 va avea loc şedinţa de îndată a Consiliului Local Floreşti, şedinţa aşteptată cu sufletul la gură de toţi cetăţenii care înoată în gunoaie de 6 luni.

Societatea Quatro Eco Salub a fost înfiinţată în iunie 2009, în urma implementării unui Proiect finanţat prin programul Phare 2005-CES, având ca acţionari primăriile Floreşti, Gilău, Căpuşu Mare şi Măguri Răcătău. În plin scandal mediatic cu privire la deşeurile neridicate săptămâni la rând de pe raza celor patru UAT-uri, primăria Floreşti se pare că va plăti 450.000 de lei  pentru a acoperi incompentenţa managerială a firmei Quatro Eco Salub. Diferenţa de 550.000 de lei, pană la un milion, ar trebui acoperita de ceilalti acţionari. Suma reprezintă o formă de majorare de capital care să asigure lichidităţile necesare unei bune desfăşurări a activităţii până la recuperarea creanţelor de la populaţie. Deşi este o afacere bănoasă Quatro Eco Salub este printre puţinele societăţi cu domeniul de activitate colectarea deşeurilor care este la un pas de faliment.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *