Din oras

Exercitiu de indolenta parlamentara: cum NU au ajutat alesii la crearea platformei de la Cluj care ii promoveaza

Legatura dintre parlamentari si cei care ii voteaza este in Romania o himera. Alesii poporului nu dau doi bani pe comunicarea cu oamenii de rand, asa ca datele lor de contact nu sunt usor de obtinut. Un grup de studenti de la UBB si-au propus sa schimbe asta si au creat o harta interactiva in care oricine poate gasi parlamentarul care il reprezinta, alaturi de adrese si numere de telefon. Obstacolele de care s-au izbit sunt emblematice: doar trei din zeci de parlamentari abordati le-au raspuns la e-mail, prin interpusi, insa nici unul nu a dat vreo informatie, invocand ca pot face asta “doar daca veniti la birou”. Planul se va extinde in curand si spre alesii locali. 

Pe romaniaone.org/harta_electorala oricine isi poate localiza deputatul sau senatorul care ii reprezinta colegiul in care locuieste cu doar doua click-uri. Site-ul dezvaluie si daca alesii locuiesc in zonele care i-au ales, pentru ca realizatorii aplicatiei cred ca “un reprezentant trebuie sa fie membrul comunitatii al carei interese le deserveste”. Se mai poate afla si cat de “accesibil” este alesul cu pricina. Informatiile despre domiciliu au fost obtinute din declaratiile de avere ale parlamentarilor, fiind bine “dosite” de catre parlamentari in spatiul public. 

Prin intermediul acestei harti putem afla cu uşurinta daca un colegiu este reprezentat de senatorul sau deputatul care a fost votat de cetatenii sai. Credem ca oamenii ar trebui sa-si aleaga individual reprezentantii, nu partidul”, arata reprezentantii Romania One Student Club, realizatorii proiectului. 

Intr-o democratie functionala, rolul cetatenilor este sa ofere reprezentantului politic idei bine gandite pentru comunitate si sa-l responsabilizeze. Inainte sa-l judeci, intreaba-te: „Oare noi i-am aratat vreodata ce ne dorim?„”, adauga acestia.

Idei de inspiratie occidentala

Ideea s-a nascut undeva in luna noiembrie cand studentii citeau in presa despre alegerile parlamentare. 

Am realizat ca de fapt noi nu stim nimic despre alesii care ne reprezinta in Parlament. Nici nu stim cine ne reprezinta acolo. Am inceput sa cautam informatii pe cont propriu si am oboservat ca informatiile de care aveam nevoie nu erau accesibile. De pilda, daca avem o problema, nu avem cum sa aflam cine reprezinta colegiul in care suntem si, apoi, nici nu avem cum sa dam de parlamentarul respectiv”, a explica Paula Sabou, studenta in echipa care a realizat platforma. 

Studentii s-au inspirat din sistemele practicate in alte tari. 

Exista locuri in care alesii poporului locuiesc in colegiile in care au fost votati, discuta cu oamenii si ridica in Parlament problemele aflate la fata locului. La noi asta nu se intampla. Totusi, am vrut sa facem ceva. E un exercitiu civic foarte bun”, a adaugat ea. 

Trei raspunsuri, trei invitatii la birou

Studentii din grupul Romania One Club invata la Facultatea de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii de la Universitatea “Babes-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca. Mai exact, echipa este formata din Paula Sabou, Liviu Natea, Diana Mosincat, Ioana Tarnu si Jurj Ramona si este coordonata de Paul Farcas.

“La inceput am cautat informatiile care erau publice si, mai apoi, am incercat sa patrundem mai departe. Sunt multe lacune. Multi parlamentari nu au date ca adresa fizica a biroului, cea de e-mail sau numar de telefon postate public. Am facut un mic experiment: am luat cateva adrese de mail si le-am trimis cereri parlamentarilor. Le-am spus ca lucrez pentru facultate si am nevoie de cateva informatii de la ei. I-am rugat sa imi dea orasul de domiciliu, o adresa de mail pe langa cea pe care le-am scris si o adresa unde i-as putea gasi la birou ca sa dsicut cu dansii. Mi-au raspuns doar trei, mai exact reprezentantii lor. Nu era nici unul de la Cluj. Nu cred ca parlamentarii isi folosesc adresele de e-mail si nu sunt receptivi deloc. Reprezentantii care au raspuns au spus ca  trebuie sa ma prezint la biroul lor, pentru ca nu pot sa imi dea aceste detalii asa, pur si simplu. Le explicasem ca sunt din alt judet si ca am nevoie de informatii pentru facultate”, a dezvaluit Paula. 

Studentii au realizat in acest fel ca, si desi la inceputul mandatului primesc o cartela cu numar de telefon si o adresa de email cu @cdep.com, tocmai pentru a fi contacti de alesi, parlamentarii nu binevoiesc sa raspunda si nu fac publice aceste informatii. Totusi, tinerii nu s-au lasat si si-au pus in aplicare pana in luna februarie a acestui an harta electorala romaniaone.org. 

A fost un proces de complicat, pentru ca nu aveam informatiile. Dupa ce le-am strans, a fost nevoie sa verificam tot. Am observat ca daca in noiembrie un parlamentar era intr-un partid, in ianuarie-februarie se gaseau in altul”, a marturisit ea. 

Daca parlamentarii au ramas la fel de placizi si dupa aparitia site-ului, reactia publicului a fost entuziasta. 

“Multi oameni ne-au spus ca nici nu stiau ca isi pot contacta parlamentarii. Multi nu stiau cine e parlamentar pe colegiul unde locuiesc. Am avut feed-back-uri foarte placute de la public”, a mai spus tanara. 

Urmeaza la rand alesii locali

Planurile echipei cuprind o posibilitate de a include pe harta posibilitatea ca votantii sa poata vedea si care este activitatea concreta in Parlament a celor pe care i-au ales.

“Vrem sa facem site-ul cat mai practic. Vrem ca oricine vrea sa afle date despre parlamentari sa poata face asta doar cu un click”, puncteaza Paula Sabou.

Pe termen lung, studentii ii au in vedere si pe alesii locali. Nu vor aborda alegerile din 2016, insa si-au propus sa realizeze in cadrul aceluiasi proiect si o platforma interactiva care sa ii aduca in fata cetatenilor pe consilierii locali, pe viceprimari si pe primarii localitatilor din Romania.

“Avem in vedere mai ales consiliul local, date despre ei si felul in care pot fi contactati. Nu ne implicam in procesul electoral. Noi ne dorim mai multa transparenta si cooperare intre cetateni si alesi. E posibil sa facem asta si mai repede, cu actualii alesi locali, dar nu am discutat inca”, a mai precizat studenta. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *