In vizor

Exerciții de imagine și jocuri de declarații pe gazonul distrus al Cluj Arena. Echipa Consiliului Județean își dă autogoluri și nu știe cine îi sunt jucătorii

Pe gazonul distrus al Cluj Arena, după terminarea festivalului Untold au început imediat jocurile de declarații și exercițiile de imagine, simple exerciții de imagine cu echipa Consiliului Județean, cu CJ-ul în sine, care are în proprietate Cluj Arena, cu jucătorii din Consiliul de Administrație al Societății Cluj Arena, cea care administrează stadionul și cu organizatorii Untold, aceștia din urmă având însă un rol minor în jocul de declarații, ei rezumându-se să spună că totul va fi bine. Rămâne de văzut, însă, ce se va alege concret de gazonul distrus al Cluj Arena, cât de repede va fi refăcut, pe banii cui, dincolo de logoreea oficialităților Clujului și a organizatorilor festivalului Untold.

În cadrul conferinței de presă de astăzi, 11 august, Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, a declarat:

„Legat de stadion, de Cluj Arena, există contract foarte clar legat de eventualele pagube pe care le produce orice eveniment pe care îl derulezi, cu atât mai mult un eveniment care a adus acolo un număr foarte mare de oameni; există foarte clar o clauză care spune că toate reparațiile făcute vor fi suportate de către societatea care a închiriat această Arenă, mai mult, legat de gazon, se spune explicit că acolo gazonul va fi însămânțat, înierbat și încercată repararea lui, iar acolo unde nu se poate, spune explicit, gazonul se va schimba în totalitate. 

Noi practic mâine vom trimite comisia de la Consiliul Județean care va inventaria toate eventualele alte pagube, plus gazonul, tot ceea ce există acolo, se va încheia un proces-verbal și am discutat cu organizatorii, cu societatea Untold, și mi-au garantat că aceste pagube, pe care noi le vom constata și le vom evalua în anumite sume, vor fi plătite către societatea Cluj Arena.

Cu alte cuvinte, sunt lucrurile clare acolo, nu am nici un dubiu legat de suportarea acestor eventuale pagube, fie că vorbim de scaune, fie că vorbim de defecțiuni la băi sau alte lucruri care au fost, într-un fel sau altul, afectate. Toate vor fi acoperite de ei, plus că există și o asigurare făcută de către ei pentru eveniment și pentru gazon, inclusiv pentru gazon și întreg stadionul, ca atare; din acest punct de vedere, lucrurile, din punctul nostru de vedere, sunt clare, important este ca ei să își achite tot ceea ce au adus ca pagubă în mod indirect, nu ei, ca și persoane, dar ei ca și organizatori și-au asumat această obligație.

Deocamdată, în afară de anumite porțiuni din gazon care sunt afectate, nu s-au descoperit mari pagube în alte părți ale stadionului, cu excepția unor scaune care sunt deteriorate sau rupte, alte mari pagube nu s-au descoperit, dar mâine comisia formată din 5 persoane, doi de la Societatea Cluj Arena și 3 din Consiliul Județean vor inventaria absolut tot ceea ce… cu fotografii, cu proces-verbal, în care vor fi chemați și reprezentanții societății organizatoare pentru a putea să finalizăm și acest proces de acoperire a eventualelor pagube.”

Directorul SC Cluj Arena SA, Radu Raţiu, a declarat însă miercuri, la Realitatea FM, că gazonul stadionului a intrat deja într-un proces de refacere:

Cei de la Untold au plătit astăzi (miercuri) costurile pentru întregul proces de refacere, care se ridică la circa 30.000 de euro. Costurile au crescut după ce, împreună cu societatea care se ocupă de întreţinerea gazonului, Eco Garden Construct, am ajuns la concluzia că există o suprafaţă care nu mai poate fi resuscitată, de circa 600 de metri pătraţi. Acolo gazonul va trebui înlocuit integral. Începând de miercuri s-au început deja procedeele de supraînsămânţare, cu o sămânţă care germinează rapid. Ne ajută şi faptul că este vară. Eu cred că până la 1 septembrie gazonul va arăta perfect.”

În aceeași zi de miercuri, 10 august, Consiliul Județean Cluj a transmis și un comunicat de presă prin care preciza:

 „Având în vedere prevederile contractuale ale convenției încheiate în acest sens între Cluj Arena și organizatorii festivalului Untold, Consiliul Județean Cluj, în calitate de proprietar al Stadionului Cluj Arena, a solicitat societății organizatoare să remedieze în regim de maximă urgență problemele legate de starea gazonului precum și toate celelalte eventuale pagube aduse infrastructurii arenei sportive cu ocazia desfășurării acestui festival. 

Conform clauzelor convenției, acolo unde a fost afectat profund și nu mai poate fi recuperat, gazonul va fi înlocuit în totalitate. În acest scop, în cursul zilei de vineri, o comisie constituită din dispoziţia Președintelui Consiliului Județean Cluj va inventaria toate eventualele daune aduse gazonului, pistei, tribunelor, etc., după care va încheia un proces verbal de constatare a pagubelor, urmând ca organizatorii festivalului Untold să le suporte în totalitate.

Așadar, Radu Rațiu afirmă că cei de la Untold au plătit miercuri costurile pentru întregul proces de refacere, care se ridică la circa 30 000 de euro și că s-a și început deja acest proces de refacere.

Și atunci, ne întrebăm, de ce, în aceeași zi de miercuri, Consiliul Județean Cluj a mai transmis un comunicat prin care declara că vineri o comisie constituită la dispoziția președintelui Consiliului Județean va merge și va inventaria toate daunele aduse gazonului, pistei, tribunelor? Ce să mai evalueze, dacă deja s-a evaluat și plătit?

Rațiu spune că s-a plătit deja, Tișe că se va plăti. Rațiu spune că s-a plătit pentru întregul proces de refacere 30 000 de euro, Tișe zice că se vor evalua vineri pagubele și sumele care vor trebui plătite.

Dacă cei de la Untold au plătit miercuri, așa cum afirmă Rațiu, costurile pentru întregul proces de refacere, înseamnă că, implicit, a fost făcută și evaluarea globală a daunelor și, atunci, care mai este obiectul comisiei din partea CJ care va merge vineri la Cluj Arena? Altul decât exercițiul de imagine, despre care spuneam înainte…

În plus, dacă au fost plătite deja costurile pentru întregul proces de refacere, deci dacă s-a făcut și evaluarea totală a pagubelor, ce sens mai au declarațiile de astăzi ale lui Alin Tișe, care reiterează faptul că va fi trimisă mâine o comisie pentru evaluarea și inventarierea pagubelor, pentru încheierea unui proces-verbal pentru acoperirea acestor pagube, care ar urma să fie suportate de societatea care a organizat Untold?

Mai mult, Alin Tișe a precizat faptul că comisia de mâine va fi formată din 5 persoane: două persoane de la Societatea Cluj Arena și 3 de la Consiliul Județean. Dar, directorul societății Cluj Arena, Radu Rațiu, a declarat încă de ieri că Untold a plătit deja costurile pentru întregul proces de refacere, proces care ar fi și început miercuri. Și atunci, pentru ce își mai trimite Societatea Cluj Arena vineri doi oameni să inventarieze pagubele, când, după cum se deduce din declarațiile lui Rațiu, pagubele acestea au fost deja plătite de SC Untold SRL? În cadrul societății Cluj Arena nu mai știe stânga ce face (sau ce zice) dreapta? Doar, la urma urmei, toți sunt de dreapta…

Ce e clar însă este că Alin Tișe habar nu are, sau vrea să dea impresia că habar nu are cine sunt oamenii din Consiliul de Administrație al Societății Cluj Arena, cea care administrează bunul public Cluj Arena, stadionul aflat în proprietatea Consiliului Județean Cluj.

Întrebat de o jurnalistă, în cadrul conferinței de presă de astăzi, cine este în Consiliul de Administrație al Cluj Arena în prezent, având în vedere că foarte mulți au demisionat în ultima vreme, Alin Tișe a răspuns nonșalant:

„Nu știu cine e! Nu se știe cine a rămas! Nu știu cine e acum! Întrebați la Cluj Arena, nu știu cine e în Consiliul de Administrație!”

Toate aceste afirmații, puse cap la cap, sunt de-a dreptul halucinante și aparent nu au sens, singura semnificație logică ce se poate da acestei situații fiind aceea că tot ce se spune în spațiul public reprezintă „vorbe-n vânt”, simple exerciții de imagine, prin care fiecare vrea să se dea cocoș, să se cocoșească pe banii și pe bunurile publice.

Sau, o altă semnificație posibilă pentru aceste declarații contradictorii, care învăluie adevărul într-o perdea de incertitudine, ar fi tocmai intenția de a ascunde adevărul, un adevăr care nu trebuie spus, din și pentru anumite interesele private.

Rămâne de văzut dacă, în ciuda acestor elucubrante jocuri de declarații, cei de la SC Untold SRL își vor respecta totuși obligațiile contractuale și vor remedia în timp util, adică până la meciul programat al Naționalei, din 4 septembrie, gazonul distrus de portafloorul care l-a sufocat în cele 4 zile de festival. 

Vom urmări îndeaproape această problemă, pentru a constata dacă, dincolo de jocurile de imagine ale politicienilor clujeni, se va și face ceva concret, sau dacă, dimpotrivă, pe gazonul Cluj Arena, se va practica, în realitate, doar jocul de glezne. Alin Tișe spune că totul e clar, dar declarațiile sale se contrazic cu cele ale lui Rațiu, așa că totul devine neclar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *