In vizor

EXCLUSIV: Săptămâna viitoare Tișe va încerca să-l demită pe directorul DGASPC, Daniel Tămaș. Un nou episod din războiul pentru controlul acestei instituții

Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Județean din data de 28 februarie se regăsește, la punctul 33, un „proiect de hotărâre privind stabilirea  calificativului final de evaluare  a performanțelor profesionale individuale ale domnului Tămaș Claudiu-Daniel, director general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj, pe anul 2016”.

În acest moment directorul este cercetat de aceeași comisie de disciplina a aparatului de specialitate din cadrul Consiliului Județean, care l-a sancționat în data de 3 februarie, printr-o decizie adoptată într-o ședință extraordinară de CJ, cu diminuarea drepturilor salariale cu 20% pe o perioadă de 3 luni:

„Sancțiunea vine ca urmare a unei serii de abateri disciplinare constatate în exercitarea funcției de director al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj, respectiv cea de neglijență repetată în rezolvarea lucrărilor și încălcarea prevederilor legale referitoare la îndatoriri, conform constatărilor expuse în Raportul Comisiei de disciplină”, arătau reprezentații Consiliului Județean.

Un război politic între instituții, cu accente personale

Daniel Tămaș, prezent la emisiunea Urbano, la NCN, în seara de dinaintea sancționării sale, a explicat pe larg care sunt motivațiile din spatele acestui proiect de hotărâre, Alin Tișe, președintele Consiliului Județean, fiind în război cu directorul DGASPC încă din vara anului trecut.  Conform declarațiilor directorului Tămaș, lupta e una politică pentru că întotdeauna puterea încearcă să își impună propriii oameni în funcții.

În 3 februarie, ziua în care s-a decis sancționarea sa, contactat de către Ziar de Cluj, Daniel Tămaș a declarat:

„În primul rând, cel mai important lucru este că din cele 75 de puncte au fost reținute doar 3. În momentul de față, împreună cu apărătorul pe care l-am angajat în perioada cercetării disciplinare, vom depune la instanță acțiune și sperăm că instanța o să facă până la urmă dreptate.

Acest vot este o mascaradă la care politicienii își dau mâinile ca să poată prelua în liniște această mină de aur a județului Cluj, așa cum o numea și domnul Tișe, din perspectiva bugetului.

Cu privire la plângerile pe care aceștia le-au formulat la Parchet, stăm la dispoziția organelor de cercetare penală și sunt convins că ne vom da concursul pentru stabilirea gradului de vinovăție, dacă există. 

Altceva nu mai pot să comentez. M-a surprins că, după 18 ani de muncă în această instituție, mulți politicieni care în viața lor nu au vizitat un centru de recuperare sau un centru de îngrijire al vârstnicilor au votat cu ochii închiși și, în două zile, de când le-a parvenit acel stufos material de sute de pagini, au avut timp să parcurgă toate cele semnalate și să-și dea cu presupusul ca să poată vota o sancțiune de 20% pe trei luni.”

Aceeași comisie de disciplină îl cercetează acum pe directorul Tămaș într-un dosar în lucru la DGASPC, urmând a se stabili dacă funcționarii DGASPC au instrumentat corect cazul a doi copii plasați la un unchi și la o mătușă. 

„Colegii mei au făcut o evaluare corectă a situației copiilor, mai mult, Comisia de protecția copilului, care e în subordinea Consiliului Județean, a stabilit o măsură de protecție conformă legii, iar în acest moment copiii sunt în deplină siguranță, nu există niciun pericol privind integritatea lor”, a declarat astăzi, pentru Ziar de Cluj, Daniel Tămaș.

Recomandarea ANPDCA (Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie) a fost de constituire a unei comisii de cercetare administrativă, lucru pe care directorul, în baza unei dispoziții emise, l-a făcut (paradoxal, din actele pe care oficialii Consiliului Județean le aveau, lipsea tocmai această dispoziție, iar în urma cercetării s-a stabilit că niciun  funcționar nu și-a încălcat atribuțiile de serviciu).

Prin această cercetare se urmărește demiterea directorului DGASPC 

Consiliul Județean Cluj intenționează ca la prima ședință de CJ să îi acorde calificativul nesatisfăcător directorului Tămaș și să propună eliberarea sa din funcție. Un lucru grav este însă că nu au fost stabilite niciun fel de obiective la începutului anului 2016, deși obligația de a stabili aceste obiective era a președintelui Consiliului Județean de atunci, Marius Mânzat. 

Contactat de Ziar de Cluj, directorul DGASPC, Daniel Tămaș, a declarat:

„În cei 4 ani de când sunt director nu am fost niciodată evaluat de către conducerile Consiliului Județean, nu mi-au fost stabilite niciodată obiective specifice și am respectat întocmai fișa postului pe care o aveam din 1 august 2013. 

În mod normal, aceste evaluări se fac anual și era obligația Consiliului Județean să le întocmească anual și să stabilească obiectivele”, a precizat Daniel Tămaș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *