Anchete

EXCLUSIV: Cum l-am prins pe Petrică Șușcă, managerul Spitalului Județean Cluj, cu „mâța-n sac” aranjând concursul pentru Șef Serviciu Resurse Umane

DNA Cluj a descins acum câteva săptămâni la Spitalul Clinic Județean de Urgență condus de Petru Șușcă, unul dintre pionii „feudalilor roșii” care cotropesc sistemul de sănătate românesc de la Revoluție încoace. Am așteptat cuminți, credem, suficiente zile pentru a vedea dacă structurile de forță ale statului dau la „pește mare” sau la „puiet”. Până acum, constatăm cu regret că procurorii ne-au trimis la „mâncat plevușcă”. Adevărații „rechini” din lumea medicală clujeană au rămas neatinși și înoată în banii amărâților decartatori de șpagă pentru un post la stat, plătit prost, da … sigur.

Ca cetățeni model, oferim cu această anchetă, o șansă justiției, poate, cine știe?…prinde curaj și bagă „harponul” unde trebuie și mai ales, cât trebuie…

Mihaiela Cordoș a fost doar „momeala”?

„Famiglia” Cordoș trece prin momente grele. Doamna Mihaiela Cordoș, referent în materie de șpagă și trafic de influență la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj (conform rechizioriului DNA Cluj) are o situație materială grea.

Soțul ei, Alexandru Cordoș, senator, un „băiat de zahăr”, așa cum îl descriu fanii lui, nu câștigă din salariul pe o lună decât fix suma necesară ca frumoasa soție, să-și aranjeze „mumos” părul la coafor. Fiul referentei Cordoș, o duce foarte greu, joacă la Pandurii Târgu-Jiu și probabil clubul, abia ieșit din insolvență, nu i-a achiat salariile restante. Fiica cea mică, ce să mai zicem, abia își plătește factura de la Electrica, își strică ochii, mititica, citind seara la lumina lumânării pentru a face economii, așa că, din când în când, își câștigă cinstit pâinea cărând câte un mic comision din banii pe care îi obținea mămica, din găsirea unor locuri de muncă pentru o mână de tineri fără de speranță, în instituții de stat, ca Inspectoratul Școlar Județean Cluj  sau Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj (SCJU) controlate, cu totul întâmplător, de colegii de partid ai soțului.

Cine sunt persoanele din conducerea Spitalului Județean „traficate” de influența soției senatorului Cordoș?

Râdem și glumim, însă pe harta orașului nostru din ce în ce mai corupt, DNA înfige în sfârșit „o suliță” și pe strada Clinicilor, în zona administrativă a SCJU. Dacă procurorii vor avea curajul să dea drumul puroiului din măruntaiele sistemului medical clujean, vom vedea cât de tare miroase a șpagă această lume.

În filmul de prost gust al interceptărilor din scurt metrajul DNA-SRI „Familia Cordoș la ciordeală” lipsesc, în mod clar, câteva personaje cheie și convorbiri importante. În cazul traficului de influență de la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Cluj, procurorii îl indică pe șeful acestei instituții, Valentin Cuibus, ca fiind personajul „traficat” de influența senatorului Cordoș.

DNA nu a „scurs” controlat către presă și dovezi, înregistrări telefonice sau ambientale, incriminatoare. Nu putem să nu ne întrebăm despre existența acestor convorbiri și mai ales motivul  absenței lor din spațiul public. Dacă DNA ne spune că senatorul Cordoș și Valentin Cuibus s-au întâlnit la București, de ce nu ne spune ce au vorbit în legătura cu „problemele” de pe agenda Mihaielei Cordoș?

Așteptăm stenograme pentru „tot poporul”, nu doar pentru acea parte a mass-mediei care înghite ca delicios tot ce livrează procurorii anticorupție. Foarte ciudat, în cazul traficului de influență pe care se presupune că l-ar fi exercitat Mihaiela Cordoș asupra conducerii Spitalul Județean Cluj, nu se specifică, limpede, clar, în niciun document „transpirat” în spațiul public de DNA, asupra căror presoane, precis, clar, cu nume și prenume din fruntea acestei instituții avea influență gingașa doamnă?

Asupra acestui aspect ne vom îndrepta atenția în această anchetă care se vrea nu doar un demers jurnalistic onest ci și o mână de ajutor pentru organele de anchetă în scopul demartelării structurilor de tip mafiot care conduc destinele lumii medicale clujene.

Spitalul Clinic Județean Cluj de Urgență Cluj este în topul celor mai mari angajatori din județul Cluj cu un număr de 3.000 de angajați care își desfășoră activitatea în 33 de clădiri la o distanță între 30 de metri și 5 kilometri de sediul central. Nu avem de unde să știm când au început structurile de forță ale statului să aibă ochi și urechi pentru matrapazlăcurile consumate în Spitalul Județean Cluj. Ce știm sigur este faptul că în „bârfoteca” internă din clinicile SCJU Cluj, medici, asistente și infirmiere vorbesc de foarte mulți ani de șpăgile uriașe cerute de persoane din conducerea spitalului  pentru posturi remunerate mizerabil (un infirmier câștigă în medie 700 de lei și o asistentă medicală 1200).

Una dintre aceste persoane din conducerea SCJU s-a bucurat permanent de protecție politică și și-a păstrat postul de director indiferent de numele managerului care a condus această instituție. Le mai dăm un indiciu procurorilor despre care știm că ne-au urmărit cu atenție anchetele despre conducerea SCJU, numele persoanei în cauză începe cu litera C, de la corupție.

Despre învârtelile acestui personaj nu vom face referire în acest material, nu vrem să „stricăm” ancheta DNA.

Vom vorbi însă, pe larg și pe lung, despre Petru Șușcă, managerul Spitalului Județean Cluj, un alt artist al „învârtelilor” atunci când este vorba de aranjarea unor concursuri pentru ocuparea unui post de către „cine trebuie”. Sigur, intervievat de un reporter al Ziar de Cluj, la începutul scandalului „Cordoș”, Petrică a negat orice implicare în concursurile organizate la nivelul SCJU vezi aici.

Urmăriți cu atenție investigația de mai jos și veți vedea și simți cum Șușcă „mănâncă usturoi” și ”gura îi miroase” în consecință…

Povestea adevărată a celor trei concursuri „aranjate” de Șușcă pentru postul de Șef Resurse Umane să fie luat „de cine trebuie”

Era vara anului 2014 și Petre Șușcă, proaspăt înscăunat pe fotoliul de manager general al Spitalului Județean Cluj, a început să-și caute pe cineva potrivit pentru funcția de șef RUNOS, mai simplu, pe înțelesul tuturor, Șef Resurse Umane, post rămas vacant după ce ocupanta postului se pensionase.

Primul concurs „cu dedicație” s-a anunțat în data de 11.06.2014 și ar fi trebuit să se consume în data de 23.07.2014, începând cu ora 10.


 Este important de reținut că la momentul anunțului pentru concurs, încă nu ieșise la pensie fosta șefă de resurse. La acest concurs s-au înscris două persoane, un domn pe nume Poltorac Dan și o doamnă cu mulți ani vechime în acest serviciu, Vișan Claudia Laura. Condițiile pentru ocuparea postului: absolvent cu studii superioare economice și ATENȚIE! vechime de minim 5 ani în funcția de șef în domeniul resurse umane.

Urmăriți sarabanda ilegalităților lui Șușcă, povestite cursiv de șeful sindicatului, Radu Vasile

Cei doi concurenți au fost anunțați inițial, să se prezinte la concurs în data de 23 iulie 2014, însă cu 4 zile înainte de examinare, au primit un telefon din partea celui care ocupa postul de șef RUNOS, ca interimar, prin care au fost informați că managerul Șușcă a amânat concursul pentru că nu fusese aprobat de către Minister. Deci practic, Șușcă a comis prima porcărie. Cum să scoți la concurs un post dacă nu ai pe masă aprobarea Ministerului? Data concursului fusese anunțată și în „Făclia”, a început povestea Radu Vasile, liderul Sindicatului Solidaritatea.

Șușcă nu s-a oprit aici cu ilegalitățile, a scos la concurs a doua oară același post, în aceleași condiții, pentru data de 25 august 2014.

Fără să aibă nici de data aceasta aprobarea de la București. Surpriză…la al doilea concurs, pe lângă cei doi concurenți de la concursul ratat din iulie, se înscrie și doamna Totelecan Nicoleta, care „descălecase” pentru ocuparea acestui post dintr-o sinecură  la fel de „caldă”, de șef serviciu Resurse Umane la Drumuri si Poduri Judetene Cluj.

Problema cu doamna Totelecan a fost că, la concursul anunțat pentru 25 august 2014 nu avea vechimea necesară pentru a se înscrie la concurs. Mai exact această doamna era în funcție de șef serviciu Resurse Umane de la 1 ianuarie 2010, în consecință la data concursului avea numai 4 ani și 7 luni vechime, deci nu îndeplinea condiția necesară pentru validarea dosarului, aceea de a avea 5 ani vechime la momentul examinării pentru ocuparea postului. Inițial, cum se poate vedea din documente, dosarul doamnei Totelecan a fost validat, alături de cel al celorlalți candidați, deși nu erau îndeplinite condițiile legale. Deci pentru domnul Șușcă minimum 5 ani vechime înseamnă 4 ani și 7 luni… 

În urma unei contestații depuse în termenul legal de unul dintre ceilalți concurenți, Șușcă a anulat examenul, sugerându-le candidaților rămași în cursă de la primul examen că preferă să ocupe acest post cineva din afara Spitalului Județean” , continuă povestea Radu Vasile.

Apoi se poate vedea limpede cum menejărul Petrică o invalidează după contestație pe doamna Totelecan.


Surse foarte bune din apropierea managerului Șușcă ne-au făcut confidența că acesta nu a avut deloc intenția să permită accesul la funcția șef Serviciu pentru niciunul dintre angajații Spitalului și a făcut toate demersurile, mai ales pe lângă lege, ca să o „planteze” pe doamna Totelecan în această poziție.

Deci, ca să nu amețim, o primă concluzie până aici, Șușcă a organizat ilegal două concursuri fără a avea aprobarea de la Minister și apoi le-a anulat invocând, în fața celor care au făcut contestații, că nu are aprobarea de la Minister.

„A treia norocoasă” pentru preferata, Nicoleta Totelecan, ghinion pentru Șușcă

Pentru ocuparea posturilor în instituțiile de stat, Petru Șușcă ar fi trebuit să cunoască și să aplice prevederile Hotărârii de Guvern numărul 286/23 martie 2011 și să NU scoată la concurs postul care nu era aprobat încă de Minister. Aici aveți dovada scrisa că  aprobarea de la Minister s-a dat în data de 11 august 2014!!

Dovezile că pentru doctorul în economie, Petru Șușcă, legile și regulamentele sunt ca hârtia igienică vor „curge” mai jos ca Someșul pe lângă stadion.
Înscrierile pentru al treilea concurs s-au făcut începând cu data de 12.08.2014, adică cu exact o zi după ce venise aprobarea de la Minister pentru postul Șef RUNOS, împreună cu alte multe posturi, despre care se bârfește că s-au ocupat după metodele preferate de Mihaiela Cordoș, dar care fuseseră patentate de foarte mulți ani de o doamnă cu nume de vitamină care se găsește în special în lămâie .

DNA Cluj încă nu suflă nici măcar o vorbuliță în stenograme despre mama șpăgilor din Spitalul „Șușcățean”. Dar de ce nu o prindeți pe doamna C? Mihaiela nu a „ciripit” nimic în arestul preventiv?

Dovada că doamna Totelecan a avut „vânt în pupa” pentru ocuparea acestui post o puteți vedea aici și este incontestabilă.


 La ordinul lui Șușcă, la condițiile de validare a dosarelor s-au produs modificările necesare pentru concursul din 29 septembrie astfel încât preferata lui Petrică să se poată înscrie la concurs. Șmecherește, se scoate condiția de la primele două concursuri organizate ilegal, aceea de ocuparea pe timp de 5 ani a unei funcții de conducere în domeniul resursei umane, anterior datei înscrierii la concurs și se limitează vechimea la 3 ani.

Perfect pentru doamna Totelecan care avea 4 ani și 9 luni vechime la data celui de-al treilea concurs. Cât de clar este, cât?

Superb este că aceleași surse foarte bine informate din cadrul SCJU ne-au confirmat că doamna Totelecan nu s-a obosit să-și retragă dosarul după invalidarea de la al doilea concurs, cel mai probabil știa că se vor croi condiții propice într-un viitor apropiat pentru ca drumul spre postul râvnit să devină lin…

Deci, în cursă pentru ocuparea aceluiași post, au rămas aceeași doi „iepurași”, Vișan și Poltorac și a intrat cu prima șansă, doamna Totelecan. Ca să fie sigur că lucrurile merg „ca unse” Petrică Șușcă s-a pus șef de comisie de examinare la cel de-al treilea concurs. Nu a anticipat însă încăpățânarea unui concurent care a militat de la bun început pentru ocuparea acestui post în condiții de legalitate și transparență.

Ilegalități și la al treilea examen!

Doamna Vișan a reclamat din nou și la al treilea concurs faptul că s-au dat în examen subiecte din afara tematicii.

Interesant este că doamna Totelecan a părut pregătită și pentru acelea pentru că a luat 95 de puncte, aproape maximum, însă doamna Vișan a luat 77 de puncte și domnul Poltorac a avut 73 de puncte. Șușcă și ai lui au comis-o și în privința întrebărilor grilă, ei ar fi trebuit să aibă pregătite, de trei ori numărul grilelor pe care le aveau în concurs candidații, conform Regulamentului din Legea 286.
Șușcă a făcut-o și mai lată permițând alte trei întrebări din grilă care erau din afara tematicii de concurs, ceva din Codul Muncii”. Contestația la proba scrisă a fost depusă în data de 1 octombrie, Șușcă a răspuns în aceeași zi la contestație refuzând anularea concursului așa cum ar fi fost legal. A făcut el o „inginerie”, cică pentru a nu dezavantaja pe niciunul dintre candidați a dat același punctaj pentru subiectele din afara tematicii. Complet ilegal, examenul trebuia anulat
„, susține Radu Vasile, președintele Sindicatului Solidaritatea Sanitară, care a fost și observator la acest concurs.

„După proba practică au mai rămas în concurs doar doi concurenți, protejata lui Șușcă, Totelecan și Dan Poltorac, ei doi s-au priceput mai bine pe zona de IT. Evident că doamna Totelecan a avut media finală cea mai bună și a câștigat concursul.

Surpriză, după ce a câștigat postul cu largul concurs al lui Șușcă, doamna Totelecan l-a lăsat cu „ochii în soare”…

„Nu știu exact ce s-a întâmplat cu doamna Totelecan, însă ceva a fost la mijloc, nu i-a convenit probabil salariul, nu s-a informat bine înainte, ea avea acolo la RADJ (Drumuri si Poduri Judetene – n.red.) Cluj, conform unor surse, undeva la 2.800 de lei și aici ar fi câștigat undeva aproape de 2.300 lei, deci cu 500 de lei mai puțin. Așa că, postul a rămas la urmă nu pentru cine s-a vrut, ci pentru cine s-a nimerit. Domnul Poltoran s-a calificat de pe locul doi și a ajuns Șef Serviciu, deși cred că omul nu și-a făcut inițial nicio iluzie că ar avea vreo șansă, era șomer, participase la multe concursuri și nu reușise nicăieri. Eu ca lider de sindicat l-am rugat de câteva ori să anuleze concursul pentru că s-au produs ilegalități, dar nu m-a ascultat„, relatează șeful de sindicat, Radu Vasile.

Întrebări pentru DNA CLUJ:

Cum se încadrează în Codul Penal „mânăriile” comise de Șușcă la cele trei concursuri, două ilegale și al treilea „mătrășit” de la început până la sfârșit?

Câți angajați din Maramureș-via Borșa credeți că a angajat Șușcă de când este șef și mai ales cum?

Cum s-au angajat spre exemplu șeful de la Biroul de Informatică și nevasta acestuia la contabilitate?

Câți dintre noii angajați în mandatul Șușcă au încheiat fictiv contracte de voluntariat pentru a-și asigura un avantaj la vechimea inexistentă pentru ocuparea unor posturi?

Suntem tare curioși dacă aveți suficientă energie în inimă domnilor procurori să „intrați” în pseudomasonii din UMF care îl țin „în brațe” pe Șușcă.
Noi așteptăm din partea DNA Cluj să „dea la rechin”, Șușcă fiind doar un mic răpitor înnebunit după selfie-uri în fața clinicii.
Mihaiela, ai legătura…

sursa foto: gazetadecluj.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *