EXCLUSIV: Andreea Petrut, sefa Coalitiei pentru Universitati Curate, condamnata de Tribunalul Cluj pentru organizarea protestului impotriva proiectului minier de la Rosia Montana de anul trecut

Andreea Petrut, fosta studenta clujeanca care, la doar 24 de ani, este coordonator al Coalitiei pentru Universitati Curate din cadrul Societatii Academice Romane, a primit azi o lovitura teribila. 

Tribunalul Cluj-Napoca a dat astazi, 14 octombrie, decizia finală în procesul dintre Andreea Petrut şi Gruparea Mobilă de Jandarmi Cluj-Napoca, declarand-o vinovata pentru organizarea protestului impotriva proiectului minier de la Rosia Montana de anul trecut din data de 20.10.2013, fiind obligata la plata unei amenzi de 2000 de lei.

 

Spune ca nu a avut nicio interactiune cu Jandarmeria

 

Masura Tribunalului Cluj, una fara precedent pe aceasta tema, o revolta pe tanara de 24 de ani care lucreaza cot la cot cu personalitati ca Alina Mungiu Pippidi sau Aurora Liiceanu si care este printre cei mai tineri membri ai celui mai vechi think-tank activ din Romania:

"N-am avut nicio interacţiune directă cu jandarmeria în cadrul acestor proteste. Nu mi-au făcut nicio observaţie, remarcă, nici măcar nu m-au legitimat vreodată. Până când, prin noiembrie anul trecut, părinţii mei s-au trezit în cutia poştală de acasă cu două amenzi (în total de 3000 de lei) prin care eram acuzată de organizarea protestelor neautorizate din Cluj şi pentru blocarea traficului (de parcă eu aş fi scos în stradă cei 20.000 de mii de oameni şi eu i-aş fi pus să stea în mijlocul intersecţiilor).

Bineînţeles că am contestat amenzile, iar în mai am avut primul proces cu Jandarmeria pe care l-am pierdut. Experienţa procesului a fost unul dintre momentele cele mai dezamăgitoare la adresa sistemului prin care am trecut până acum. Mi-au spus că sunt un real pericol social pentru această țară, care instigă la nesupunere civică și că amenda are scopul educării mele pentru a nu mai întreprinde astfel de acțiuni pe viitor", spune Andreea Petrut.

 

Si-a pierdut increderea in Justitie

 

Andreea Petrut e revoltata, dar accepta decizia instantei. Va merge insa la CEDO:

"Am făcut apel, contestând decizia instanţei şi am pierdut şi de această dată. Şi cu această ocazie mi-am pierdut definitiv încrederea în statul român, în instituţiile de justiţie care ar trebui să facă dreptate.
Nu pot să descriu câtă ură, ciudă, indignare, scârbă, dorinţă de răzbunare, am simţit azi când am aflat decizia finală, deşi am crezut că sunt pregătită să moral să o accept.

Regrete nu am şi nici nu am avut. Dacă ar fi să dau timpul înapoi cu un an aş lua din nou portavocea în mână şi aş striga până aş rămâne fără voce cât de tare urăsc guvernul, corporaţiile, distrugerea mediului, corupţia, clasa politică etc. M-am uitat din nou la filmarea din ziua protestului şi am retrăit emoţiile pe care le-am trăit în stradă în 20 octombrie. Eram în mijlocul străzii cu portavocea în mână şi mă uitam la oamenii frumoşi din jurul meu. Aveau flori şi steaguri în mână, ochii înlăcrimaţi şi plini de speranţă şi determinare.

Acum că mi-am primit pedeapsa finală pentru că mi-am făcut datoria de cetăţean, ridic capul sus şi mă uit înainte. Ştiam de la început că e aproape imposibil pentru un copil de 24 de ani cu o floare şi o portavoce în mână să se lupte cu politicienii, şi ţestoasele ninja blindate care îi păzesec, plus judecătorii care interpretează legea cum le convine. Dar încă am speranţă. Am pierdut în faţa instanţei, dar am câştigat tărie şi încredere să merg mai departe. De data asta mai îndârjită, determinată şi cu o dorinţa să se facă odată dreptate.

Nu e vorba de bani neaparat aici! E strict vorba de stat, justitie si felul in care este tratat dreptul de a protesta si cum e interpretata Legea Adunarilor Publice. Platim amenda, mergem la CEDO (asa e procedura)".

 

Andreea lupta pentru combaterea coruptiei

In prezent, Andreea Petrut se ocupa de domeniul educatiei, in special de cel al invatamantului superior. Mai precis, este coordonator al Coalitiei pentru Universitati Curate, prin care SAR isi propune promovarea bunei guvernari si combaterea coruptiei in mediul universitar romanesc. Pe langa asta, este asistent de proiect in cadrul proiectului “Mobilizarea universitatilor pentru combatrerea discriminarii”.

 

 

Comentarii

adi

14.10.2014 22:57

f bine, faci miting fara autorizatie, suporti consecintele. daca esti printre organizatori.

dadi

15.10.2014 11:11

da, suporti consecintele, care sunt fix ce vrea muschii Securitatii romanesti. Orice faci, suporti consecintele. Esti intr-un bar si ti se fura portofelul, suporti consecintele. Iti cumeri masina stiind ca n-ai unde parca, suporti consecintele. Asta e.Asta nu inseamna ca trebuie sa le accepti.

Alt Adi

15.10.2014 12:26

Iti dai seama cat de stupid e sa ceri autorizatie de la cei impotriva carora protestezi?! 

Dragu

15.10.2014 13:13

@adi lucrezi in mina??? cred ca esti doar un miner ordinar !!!

bunicel

15.10.2014 14:33

Ești un nătărău, aprobi o justiție stupidă; dreptul de a demonstra este un drept fundamenatal, drept de care tu nu ai nevoie, la câte circumvoluțiuni, foarte puține, ai ! Ia-te de mână de toți care votează PSD în această țară nefericită ...

sempra

15.10.2014 17:40

Ba, tu esti bou sau doar prost? Postac Rmgc cumva?

Gogol

15.10.2014 10:42

Asa e la hipstereala: nu ne vindem tara, batem cu sticlele in asfalt, mai rupem gardul unei proprietati private, salvam padurile si iepurasii... Dar cand vine nota de plata ne dam loviti in aripa, suntem dezamagiti de tara asta de doi bani care ne sufoca prin mediocritatea ei si ne refugiem scarbiti in lectura ultimului autor underground. 

cata

15.10.2014 18:58

bravo gigel, te-ai etalat! fericit?

nicolae

15.10.2014 11:50

nu va faceti griji si nu va grabiti sa-i deplangeti situatia. NU va plati amenda din buzunarul ei, ci din cel al finantatorului tuturor protestelor anti Rosia Montana, George Soros

Calin

15.10.2014 12:53

Si justitia este o gluma in tara asta. Am cerut o informatie banala de mediu, pe care conform legislatiei tebuia s-o primesc in 10 zile, de la o institutie care gestioneaza un anume factor de mediu. Nu s-au obosit nici macar sa ma refuze. I-am dat in judecata si am pierdut, aici, la Cluj, unde se spunea ca judecatorii mai au habar de legislatia de mediu. Judecatorea nici macar n-a citit legea, habar nu are ca informatia de mediu, spre deosebire de alte informatii de interes public, se furnizeaza cetatenilor fara sa trebuiasca sa aiba vreun pretext pentru solicitarea ei, fara sa-si justifice vreun interes. Tot ce pot sa fac este sa scriu la Secretariatul Conventiei de la Aarhus, dar aceasta emite doar recomandari si institutiile noastre mega-corupte nu dau doi lei pe recomandari. 

alexandru

15.10.2014 14:31

Ok erau 20.000 de oameni in strada cum de numa ea a primit amenda? Va dau un hint: nimeni din aia 20.000 de oameni nu avea portavoce.  Si inca ceva miscarea #unitiSalvam nu da un comunicat o atentie o maslina ceva ... 

bogdan

15.10.2014 16:04

@adi,boule! cretinule! imbecilule! Daca nu ieseau oamenii in starada in 89` fara a avea autorizatie, erai un securist imputit care isi schinjuia propriul popor si in 2014 ! mi-e scarba de oameni ca tine ! 

Vlad

15.10.2014 16:54

Adi, fac cinste cu un pahar de cianura.
Doamne ajuta !

dan

15.10.2014 17:20

Sper sa aiba banii hipsterita asta nespalata sa mearga si la CEDO si sa ... piarda! Sunt curios ce o sa zica atunci.... ca..."sistemul" !!! cretini rau hipsterii astia, si nu inteleg domne, nu inteleg. Poate o sa invete intr-o zi instigatoarea asta nesimtita, sa mai respecte legea si ca exista si alte lucruri de bagat in gura pe langa portavoce si microfon...

Dan Desu

20.10.2014 23:48

Hai sictir , boule!!! Daca ai fi in fata mea te-as scuipa si ti-as da un sut in fund. Esti prost natural sau esti platit sa faci pe prostul.? Cel mai sigur esti vreun labagiu de jandarm care se bate cu babele pe la pungesti.  Sa te ascunzi in continuare dupa pseudonime...

sempra

15.10.2014 17:42

F bine, auzi la el!
Bravo ma, o sa ajungi sa bei apa cu cianura!

dandisor

15.10.2014 20:43

dan, deie dumnezau sa ai parte numai de curve nespalate in viata aia a ta mizera si tampa, habarnist ce esti

Marian Eugen

15.10.2014 21:56

Sincer, imi pare rau ca a luat amenda, dar in acelasi timp imi pare rau si pentru proiectul Rosia Montana care sta neatins de atatia ani din cauza acestor tipuri de proteste si a unor politicieni f lenesi. Si oamenii aceia au drepturi si dorinte, dar nu ies in strada fara autorizatie sa se planga. Trebuie sa vedem si perspectiva asta.

test

16.10.2014 11:31

Pentru postaci de tip securist ratat, votant PSD:Bravo, luați apărarea mafiei politice, luptați împotriva drepturilor democratice, poate vă aruncă și vouă un osișor! Conform logicii voastre ar trebui înlaturat și dreptul la liberă exprimare, dacă vrei să spui ceva împotriva clasei politice atunci să ceri autorizație de la ei.Nici nu cred ca ați citit articlolul să vedeți că nu amenda primită e cel mai grav lucru ci justiția masluită și sistemul mafiot și anti-democratic. http://www.cna.ro/Decizia-nr-395-din-27-05-2014.htmlOricum mă îndoiesc că aveți intelectul necesar să înțelegeți ce se întâmplă în țară și de ce au ieșit 20000 de omeni în stradă.

cryssy

16.10.2014 17:28

numele judecatorului ?

Casandra

16.10.2014 20:14

In atentia tuturor : Justitia si Jandarmeria VIOLEAZA flagrant  art. 19 si 20 din Carta Universala a Drepturilor Omului, art. 11 si 12 din Carta Drepturilor Europene Fundamentale, si Art 30 si 39 din Constitutia Romaniei, si VOI< astia care lautati sentinta, sunteti NISTE NEMERNICI, pentruca dreptul la protest este UN DREPT democratic INVIOLABIL, si pana ai China si-a schimbat atitudinea fata de proteste. Unul dintre liderii protestelor din Hong Kong are 17 ani, si espe purtatorul de cuvant al protestarilor din Hong Kong pentru toate televiziunile internationale - Joshua Wong...Voi astia care sustineti aceast sentinta, practic ordonata politic, sunteti cei care impingeti Romania inapoi spre cenzurarea drepturilor si libertatilor universale, constitutionale si civile care TREBUIE sa fie RESPECTATE intr-o tara cu adevarat democratice. Acest caz va ajunge la UE, si nu este primul in care se vede clar OPRESIUNEA exercitata de guvern prin judecatori di politii...Romania NU este o tara democratica, si din pacate prea putin romani DORESC sa fie o tara cu adevarat democratica...Habar NU aveti MULTI dintre voi ce inseamna DEMOCRATIE si LIBERATATE...habar nu aveti...si guvernul ASTA NU vrea sa aveti habar...

Casandra

16.10.2014 20:19

Ce faceti Ziarul de Cluj ? cenzurati comentariile ? asta este democratie ? In orice caz, ce lovitura va primi Romania la UE, din cauza acestui porcarii de decizii, va fi mult mai grava decat amenda data Andreei, pentrucva TOATA Europa stie deja...dar ma intreb daca voi, majoritatea romanilor meritati oameni ca Andreea Petrut? si daca meritati adevarata democratie si adevarate libertati ca un toate tarile cu adevarat democratice ? NU, atata timp cat nu realizati ca justitia si organele de ordine sunt aservite guvernului, si NU STATULUI DE DREPT si democratiei..Acesta este al doilea comentariu al meu si fac print, pentruca su VOI suprimati librtatea de expresie...

Casandra

16.10.2014 22:34

Hello JUSTITIA ROMANA.....de cand pana cand nesupunerea civica este o CRIMA in Romania ? MAi voi ati auzit in tara aia - Romania _ de protestele din AMERICA ??? stiti voi ce este aia LIBERTATE ? DEMOCRATIE ? pai ce sa faca mai, judecatori manevrati de Ponta prin Jandarmerii si alte politii, America mai cu populatia din Ferguson care iese pe strazi IN CONTINUU, sa protesteze impotriva propriei lor POLITII< mai ? Aveti voi habar in ROMANIA, unde Ponta et comp va spala pe creieri si controleaza tribunalele si poliriile locale, aveti voi habar ca toti acesti VANDUTI unui guvern corupt ar fi dati afara ? Aveti voi habar ce sunt  DEMOCRATIA si LIBERTATEA adevarate ?  Sau tot cu mentalitatea de LASI, "capul plecat" la toti netrebnicii, traiti in secolul 21 ? Voi credeti ca ce aveti in Romania este democratie ? NU, nu este...Justitia, Politia, Jandarmeria, sunt aservite unui guvern de tip neo-feudal, nu statului de drept, NU democratiei NU libertatii...treziti-va , pana nu va treziti intr-o societate de tip Corea de Nord...Cautati pe internet Hong Kong protests, sau Ferguson Protests...sa INVATATI cum sa fiti LIBERI cu adevarat. 

ileana mosnita

20.10.2014 19:03

BRAVO CASANDRA sau oricum te-ar chema.Am citit toata aceasta pleiada de comentarii ,toate seci si fara continut,toate pline de injurii la adresa celorlalti ce isi spuneau parerile,pro si contra.Oare chiar nu ne mai putem spune parerea fara a fi admonestati de restul....???????casandra e singura care vede clar si la subiect acest incident!Chiar de ma aflu la mii de km departare,eu sint acolo in mijlocul protestelor impotriva exploarii cu cianura la Rosia Montana si sa dam aurul tarii altora si noi sa luam firimiturile.............Sanatate tuturor! 

Adauga comentariu