Examenele de licență vor avea loc online. Deocamdată nu au fost stabilite detalii pentru evitarea fraudei

Majoritatea universităților din Cluj organizează examenele de final de an și de admitere online, dar nu au fost comunicate detalii cu privre la modul de desfășurare și cum vor fi evitate fraudele, studenții fiind, în mod sigur, tentați să copieze. Săptămâna trecută a avut loc o întâlnire întâlnire între conducerea Ministerului Educației și reprezentanți ai universităților, studenților și membrilor de sindicat din învățământul universitar pentru a stabili cadrul de lucru în contextul pandemiei de coronavirus. Universitățile vor stabili un plan detaliat, abia după ce Ministerul Educației va veni cu informații clare.

Universitatea Babeș Bolyai (UBB) Cluj-Napoca este printre primele unități de învățământ superior care au anunțat că toate examenele vor avea loc online. Pentru a evita fraudarea examenelor, susținerea lucrărilor de licență și disertație vor avea loc în timp real, în fața unei comisii, care va permite dialogul și înregistrarea audio-video.

„Conform deciziilor UBB, admiterea la nivel licență se va desfășura după un calendar nou, în funcție de perioada în care se vor finaliza activităţile anului terminal din învăţământul preuniversitar și susținerea examenului de Bacalaureat, în timp ce sesiunile de admitere la master și la doctorat se vor desfășura conform calendarului inițial. Înscrierea candidaților va avea loc exclusiv online, aceștia fiind responsabili de transmiterea corectă a tuturor documentelor și de autenticitatea acestora. Modul de examinare va fi stabilit și comunicat de către fiecare facultate sau școală doctorală, iar confirmarea locului se va face prin semnarea și transmiterea electronică a contractului de studii de către candidat, urmând ca documentele originale să fie prezentate la începerea anului universitar. În cazul în care documentele solicitate nu sunt transmise sau încărcate pe platformă, respectiv prezentate în format fizic la termenele solicitate, candidatul își va pierde locul dobândit prin concurs. În ceea ce privește examenele de finalizare a studiilor de licență și master, acestea vor fi organizate în perioada stabilită la începutul anului universitar, probele de evaluare a cunoștințelor fundamentale și de specialitate și de prezentare și susținere a lucrării de licență/disertație, urmând să se desfășoare online, în timp real, în fața comisiei de examen, prin intermediul unei platforme care să permită dialogul și înregistrarea de conținut audio-video”, a anunțat conducerea UBB Cluj-Napoca, în urmă cu o lună.

Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca nu a comunicat deocamdată detalii cu privire la modul de desfășurare a examenelor.

“Conform ultimelor decizii ale Ministerului Educației și Cercetării, activitatea didactică față în față va putea fi reluată doar în luna septembrie. În această situație veți susține examenele, de asemenea, online. Procedura de examen și planificarea examenelor de semestrul II și de restanță va vor fi comunicate prin postarea pe site-ul universității și prin alte mijloace electronice de comunicare (aplicația Infoutil, e-mail studenți)”, a transmis conducerea UMF.

În cadrul întâlnirii de săptămâna trecută dintre reprezentanții universităților și ai Ministerului Educației, reprezentanții universităților din România au propus organizarea parțială în sistem on-line a examenelor de semestru, de an și de finalizare a studiilor. În situații excepționale, care impun prezența fizică a studentului, universitățile vor stabili și comunica modul de desfășurare a examenului, în condiții de siguranță pentru studenți și profesori.

Ministerul Educației a permis universităților românești accesul la Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România pentru a facilita procesul de admitere în sistem on-line în instituțiile de învățământ superior. Potrivit stirileprotv.ro, universitățile pot verifica rezultatele obținute de absolvenții clasei a XII-a, în urma susținerii examenului național de Bacalaureat, evitând, astfel, prezența fizică a candidaților la înscrierea pentru admiterea la facultate. În acest fel, au fost eliminate o serie de proceduri birocratice pentru a eficientiza procesul administrativ.

sursa foto: eskadenia.se

Adauga comentariu