Din oras

Esecurile anului 2013 la Cluj

Anul 2013 a avut si cateva esecuri rasunatoare, gafe monumentale si evident promisiuni neonorate. Proiecte nefinalizate, investitii blocate si insuccese umbresc anul 2013 la Cluj.

Fara doar si poate proiectul ratat al anului ce s-a incheiat este reteaua de bike-sharing, care trebuia sa fie gata in august 2013, dar la acea data lucrarile de abia au ajuns la 50%. Reteaua de statii self-service pentru imprumutarea de biciclete urmeaza sa inglobeze si comunele Floresti si Apahida si sa infiinteze 50 de statii de unde lumea sa poata imprumuta biciclete pe baza unui card, emis in prealabil de municipalitate.

S-a prezentat chiar si modelul de bicicleta si s-a discutat de miile de carduri care urmau sa fie puse la dispozitia clujenilor. Statiile sunt insa goale, iar termenul de finalizare a fost amanat pentru primavara anului 2014. Contractul, in valoare de 3 milioane de euro, a fost semnat cu consortiul Viacor Engineering – Rico.

“Principalele greutati au constat in predarea amplasamentelor pentru executia statiilor si pistelor. Retelele de utilitati identificate in teren difera ca si amplasament fata de evidentele companiilor de utilitati. Au fost convocate peste 200 de intalniri-predari de amplasamente cu reprezentantii companiilor de utilitati”, arata managerul de proiect, Adrian Raulea.

Nici site-ul de promovare turistica a judetului nu poate fi omis de pe lista esecurilor Clujului. „Cel mai complex site de informare turistica din Transilvania”, cum a fost proclamat, s-a dovedit a fi o adunatura de texte plagiate, imagini eronate si informatii aruncate de-a valma. Turistii pot gasi aici obiective descrise cu copy-paste-uri de pe Wikipedia, biserici care nu mai exista, Fast Food Safari, Satdionul Cluj Arena (sic!), si, chiar si Sala Palatului a aparut intre centrele culturale din Cluj. Managerul Rodica Gogonea recunoaste ca nici nu s-a uitat pe site si ca i se pare firesc sa se ia texte  de pe Internet. Contractul  pentru crearea bazelor de date cu informaţii turistice si pagina web a fost atribuit firmei SC Business Software Incubator SRL, prin achizitie directa. Pentru aceste servicii, firma a primit suma de 55.400 de lei. Societatea este administrata de penelistul Alin Baicoci impreuna cu Dorin Viorel Popovici. Firma este una de apartament, cu sediul pe strada Mehedinti, a fost infiintata in 2012 si are un singur angajat, potrivit Ministerului Finantelor Publice. Baicoci are pretentia sa primeasca o lista cu greselile de pe site, pe care promite ca le va rectifica de indata.

„Am luat informatii de pe wikipedia si de pe site-uri publice care sunt free. Sunt anumite obiective cu poze generice, de pilda la Inchirieri auto nu am primit informatii de la firmele care apar si nu am avut de unde sa luam imagini reale. Sunt informatii care trebuie updatate, e vorba de factorul uman, nu are cineva pretentia sa apara absolut toate. Daca imi trimieti o lista cu erorile pe care le-ati observat, schimbam imediat”, a spus Baicoci.

O lovitura de rasu-plansu, de genul “Adio, dar raman cu tine” au dat-o reprezentantii Primariei atunci cand au atribuit aceleiasi firme licitatia pentru construirea Salii Polivalente. Proiectul a fost suspendat aproximativ doi ani la 65%. Pretul oferit de CON-A, de 56 de milioane de lei,  a fost nerealist , prea mic si nu a putut acoperi constructia unei sali de sport cu o capacitate de 7.000 de locuri. Astfel ca societatea ACI a contestat licitatia si a obtinut printr-o hotarare judecatoreasca oprirea lucrarilor. Asa a ajuns Primaria Cluj-Napoca in situatia de a organiza o noua licitatie pentru continuarea lucrarilor la Polivalenta. Aceeasi firma care a construit si pana acum Sala Polivalenta din Cluj-Napoca va continua proiectul. CON-A, in asociere cu Nisal si InterSport a castigat contractul pentru continuarea lucrarilor necesare acestei investitii, cu o oferta de 36,5 de milioane de lei, fara TVA. Finantarea investitiei se realizeaza integral cu fonduri publice locale, o parte fiind asigurata din creditul de investitii contractat de institutie de la CEC Bank. Sala Multifunctionala de Sport ar trebui sa fie gata in august 2014.

Centrul de deseuri din Feleacu, promis pentru finalul acestui an va fi gata cel mai repede in vara anului viitor, timp in care se depoziteaza gunoaiele temporar in supra-aglomerata rampa din Pata Rat. Intarzierile sunt cauzate, in principal, de alunecarile de teren. In aceste conditii, centrul va fi gata, in cele mai optimiste termene, pana in aprilie anul viitor, insa lucrarile s-ar putea prelungi pana in iunie 2014. Investitia viitorului Centru de Management Integrat al Deseurilor se ridica la 107 de milioane de lei, fara TVA. Proiectul cuprine si construirea a trei statii de transfer in judetul Cluj, contract castigat de SC Confort SA, care lucreaza cu mai multi subcontractori. Stadiul fizic al lucrarilor pentru aceste investitii este de numai 17%, iar valoarea contractului este estimata la 23 de milioane de lei, fara TVA. Statiile de transfer urmeaza sa fie construite in Gherla, Huedin si Mihai Viteazu. Si pentru acest proiect, termenul de finalizare este 31 decembrie 2013.

Festivalul Peninsula, organizat pentru prima oara la Cluj in 2013 i-a dezamagit pe majoritatea fanilor. Editia de pe Valea Garbaului a fost cea mai slaba dintre toate de pana acum. Trupele care au atras cei mai multi cumparatori de bilete au picat rand pe rand, ultimul party fiind anulat cu doar cateva ore inainte de sfarsitul festivalului. De data aceasta, organizatorii au avut minima decenta sa anunte anularea si restituirea banilor. Cu toate acestea, au facut-o doar pentru ca nu mai exista posibilitatea ca platitorii sa aleaga o alta reprezentatie, petrecerea Aly&Fila trebuia sa fie evenimentul care incheia Peninsula 2013. Din ultimele informatii se pare ca Peninsula 2014 se va organiza in Mures.

Foto: freerider.ro, www.monitorulcj.ro, citynews.ro, ciulea.ro, frasieovidiu.picof.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *