Vocea ta

Eniko Vincze, activistă „Căși sociale acum”, propune Primăriei un bloc de locuințe sociale pe terenul unde trebuia să fie Centrul Cultural Transilvania

În 2019, Primăria Cluj-Napoca a organizat, fără succes, 3 licitații pentru concesiunea terenului de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, pentru realizarea unui hotel sau a unei clădiri de birouri.

În 2020, municipalitatea a relansat licitația de care investitorii nu au fost interesați anul trecut:

„Concesionarea lucrărilor pentru realizarea şi exploatarea unor imobile cu funcţiuni complexe pe terenul aflat în proprietatea municipiului Cluj-Napoca, Bulevardul 21 Decembrie 1989 nr. 106 (…) Ofertanţii pot opta fie pentru o investiţie cu destinaţia hotel de minim 200 camere, clasificare turistică 4 stele, fie pot opta pentru clădire de birouri şi servicii conexe, minim clasa A. Valoarea totala estimată este în intervalul 350 milioane lei şi 1,4 miliarde lei. Durata contractului de concesiune este de 480 de luni.”

Pe terenul Primăriei, supus licitației pentru concesiune, unde trebuia să fie Centrul Cultural Transilvania, în prezent funcționează o parcare cu plată.

Eniko Vincze (activistă în cadrul „Căși sociale acum!”, implicată în activitatea mai multor organizatii civice pentru romi din România, profesor de antropologie şi studii de gen la Universitatea Babes-Bolyai, cu publicaţii despre politici identitare, naţionalism, feminism, etnicitate şi gen, excluziune socială şi discriminare multiplă, intersecţionalitate, femei rome), ridică în spațiul public întrebarea de ce nu construiește Primăria, pe acest teren aflat în proprietate, un bloc de locuințe sociale:

„De ce nu face Primaria pe acest teren public un bloc de locuinte sociale? Are teren, are bani, si, conform legii, toti cei care castiga sub venitul mediu sunt indreptatiti la locuinte sociale, deci nu este niciun pericol de segregare (aceasta „teama” fiind argumentul folosit de primarul Emil Boc impotriva construirii de locuinte sociale si in favoarea cumpararii de pe piata).

De ce nu face? Pentru ca, in pofida declaratiilor sale, Emil Boc vrea un oras pentru profit, si nu pentru oameni. El nu doar ca face din Cluj un oras antreprenorial, in care investitorii sunt sprijiniti cu tot feluri de beneficii, dar si practica o guvernanta antreprenoriala in loc sa fie decident in favoarea imbunatatirii serviciilor publice (inclusiv in domeniul locuirii) si accesibilizarii acestora pentru toti locuitorii,  inclusiv celor cu venituri mici ce sufera de decenii de efectele locuirii paupere si nesigure in cel mai scump oras din Romania”, a scris Eniko Vincze duminică, 9 februarie, pe pagina sa de Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *