Editorial

Emil si morcovul

Fostul ministru al Internelor, Cristian David, a fost retinut miercurea trecuta de procurorii DNA, intr-un dosar in care este acuzat ca a luat mita 500.000 de euro pentru a interveni, in 2007, la prefectul de atunci al judetului Buzau, Cristinel Bigiu, in cazul unui teren de 15 hectare.

Cu aceasta arestare, s-a mai dus dracului un mit. Ca, odata ce ai ajuns ministru de Interne, esti atat de blindat cu pile si informatii, incat nu patesti nimic 3 decenii dupa. Uite ca Cristian David, pe numele „de fata” Cristian Troaca, a patit.

Nimeni nu credea ca o sa avem fost premier arestat, nimeni nu credea idem nici despre un ministru de Interne, de-acum putem sa credem si sa nu mai chestionam.

Cristian David a fost denuntat in 2014, iar DNA a cerut, in 10 noiembrie anul trecut, aviz de la presedinte pentru urmarirea penala a fostului ministru al Internelor, pentru luare de mita. In 19 noiembrie 2014, Traian Basescu, seful statului la acea data, anunta ca a facut solicitarea pentru începerea urmăririi penale pe numele lui Cristian David, precizand, potrivit mentiunilor presei nationale, ca decizia nu inseamna ca acesta este vinovat, dar va merge in fata procurorilor pentru clarificari.

Retinerea de saptamana trecuta a fostului ministru de Interne Cristian David se bazeaza pe denuntul fostului primar Adrian Mladin, care fusese condamnat in ianuarie 2014 la 7 ani inchisoare pentru o mita de 500.000 euro si denuntul fostului secretar de cabinet al ministrului David, Valeriu Roger Nitescu. 

Retinerea procurorilor se traduce pentru mine in faptul ca acestia s-au clarificat asupra probatoriului de la dosar, a faptelor. Si ca l-au retinut fiind foarte clarificati.

 

Saptamana trecuta, chiar spre final, un alt fost ministru, pe nume Gabriel Sandu, a declarat in fata procurorilor DNA, arestat fiind putin pentru spagi imense in dosarul Microsoft, ca i-a dat personal lui Emil Boc, seful sau de partid, suma de 300 de mii de euro, spunand ca aceste plati erau o constanta lunara pentru ca el, la schimb, sa ramana in guvern pe postul de ministru al Comunicatiilor, un post unde, inevitabil, de la Vodafone si pana la Orange, de la SRI pana la STS, de la Tarom pana la MApN, cineva tot are nevoie intr-o zi de tine.

Romanii au trecut foarte repede cu vederea peste faptul ca Gabriel Sandu are un cu totul alt staif decat denuntatorii din cazul Cristian David.

Om de afaceri din Mizil, Gabriel Sandu a devenit cunoscut, potrivit Ziarului Financiar, cand s-a auzit despre el ca finanteaza  Uniunea Fortelor de Dreapta (UFD). Abil si alunecos ca un semnal 3G, Gabriel Sandu a trecut putin pe la PNL, apoi l-a lins in cur putin pe batranelul Stolojan, cam pe la finele lui 2006, ca sa treaca ca prin loboda cu arme si cash spre portofolii diverse prin si mai diversele cabinete de Boci.

In primul cabinet al premierului Emil Boc, Gabriel Sandu a fost numit pentru câteva luni ministru al Comunicaţiilor si Societatii Informaţionale. Din octombrie pana in decembrie 2009, acelasi Gabita a fost ministru interimar al Comunicaţiilor si al Intreprinderilor Mici si Mijlocii, iar din decembrie 2009 pana in septembrie 2010 a fost ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale in al doilea guvern Boc.

Domnul Gabriel Sandu este exemplul perfect de broasca raioasa de lac care stie ce gust au banii si ca ei cresc in namol, nu la vedere. A fost sef de birou la Relaxa Mizil intre 1993-1997, apoi vicepresedinte la Elvila. Desi e deputat din 1996, in declaratia sa de avere abia de gasim un credit la BRD in valoare de 80.000 de euro, cu data scadenta 2033.

In mod evident, Gabriel Sandu, surprins cu ocaua mica si cu spaga mare in dosarul Microsoft, a fost rugat de procurorii DNA din Bucuresti sa participe la etapa nationala de limba si literatura amintirilor din copilaria penala a politicii romanesti, tragand la sorti subiectul „Cui ai mai dat si cat? – analiza literara clasica cu modelul introducere, perioada literara, tipologia personajelor, personajele si clasificarea lor, niveluri hermeneutice ale spagii, relatii spatiale si temporale. 

Gabriel Sandu putea sa aleaga orice model de analiza literara a operelor epice. Sa abordeze polisemantic continutul amintilor. Sa ignore sintaxa spaga-ramai =ministru-nuaduci-tefutem. Dornic sa isi multumeasca profesorii, Sandu si-a adus aminte de  povestea „Emil si detectivii” de Erich Kästner si sa o adapteze maturitatii sale, transformand-o in „Emil si aditivii”

Faptul ca olimpicul din arestul Capitalei a scris foarte bine la lucrare l-am vazut cand am citit nota data la corectarea lucrarii unde comisia de profesori DNA a decis sa nu mai ceara recorectarea lucrarii:

„In cazul celor doi, instanţa supremă a hotărât, vineri, înlocuirea arestului preventiv cu cel la domiciliu.
Decizia nu a fost una definitivă, însă, nefiind contestată în termenul legal de 48 de ore nici de Sandu şi Dumitru, nici de procurorii anticorupţie, cei doi au ieşit duminică din arest preventiv şi vor face arest la domiciliu.”

Dupa capul meu, faptul ca elevul Gabriel Sandu a fost lasat sa faca baita acasa in week-end si sa se uite pe HBO la serialul Umbre ne arata, asa cum spunea marele nostru fost presedinte de sorginte pedelista Traian Basescu si anume ca procurorii s-au clarificat. Nedepunand recurs, procurorii au rasplatit „ciripitul” performant al fostului ministru Gabriel Sandu care, printre altele, a spus sus si tare ca i-a dat lui Emil Boc, actualul primar al Clujului, fost premier al Romaniei, tri sutie die mnii die ieuro.

De aceea, vazand ca cam cum procedeaza procurorii DNA Bucuresti ma astept, daca tot a zburat si mitul ca de fratele lui Basescu nu se atinge nimeni, sa il vad si pe cel mai imaculat om din istoria politica a Romaniei dupa Ion Iliescu ca este cel putin intrebat cat mai curand ce dracu’ o fi vrut sa zica Gabita cand a spus in lucrarea de control ca i-a dat micului Emil banet cat sa tocmesti trei mii de cosasi timp de o saptamana sa taie pleava trecutului sau de intushabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *