In vizor

Emil Boc ține la secret dezastrul alunecărilor de teren din Dealul Lomb

Alunecările de teren din Dealul Lomb unde au fost construite Centrul de Excelență pentru Industrii Creative CREIC (Buftea de Cluj) și Centrul de Sprijinire a Afacerilor TEAM au făcut ravagii încă de la debutul acestor proiecte. Drumul cu patru benzi nu este gata nici acum deși au trecut mai bine de trei ani de la începerea lucrărilor, clădirile TEAM, aleile și platformele din beton au crăpat sub presiunea pământului care a luat-o la vale și a fost nevoie de lucrări de reparații. În această toamnă, s-a refăcut tot ce înseamnă alei, locuri de parcare, pereți crăpați de la Centrul TEAM. Reprezentanții Primăriei spun că pe cheltuiala antreprenorului. Deși Ziar de Cluj a solicitat informații detaliate despre aceste cheltuieli, Biroul Mass-Media a transmis un răspuns cu multe lacune.

“Buna ziua! Referitor la solicitarea adresată cu nr. de înregistrare 7783/2019, precizăm faptul că lucrările de reparații au fost suportate de antreprenor. Cu stimă, Iulia Perșa”

Acest răspuns ne-a fost transmis la începutul anului.

Alunecările de teren și refacerea unor lucrări din Lomb au fost și subiectul unei solicitări a consilierului local PSD, Dan Mureșan, în cadrul ședinței de Consiliu Local de marți, 10 decembrie. La fel ca și în cazul răspunsului transmis de Biroul Mass-Media la solicitarea Ziar de Cluj, primarul Emil Boc a oferit un răspuns evaziv. Nu a spus despre ce sume este vorba și a evitat să spună dacă expertiza realizată înainte de începerea lucrărilor a spus sau nu despre existența pericolului producerii alunecărilor de teren. În urmă cu câțiva ani, Oana Buzatu spunea că studiile geo au arătat că în Lomb există probleme.

„Întreaga zona geografică unde ne aflăm este o zonă cu riscuri punctuale de alunecări și aceste lucruri au fost relevate în studiile geo însă proiectul livrat de proiectant nu prevedea anumite lucrări de consolidare care iată se impun acum”, declara Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, în 2015, imediat după ce au apărut alunecările de teren.

Redăm dialogul integral dintre primarul Emil Boc și consilierul local Dan Mureșan:

Dan Mureșan: La Cluj Innovation Park s-a surpat dealul, au fost alunecări de teren și clădirile au fost refăcute. În acea situație, s-a îndreptat Primăria împotriva cuiva?

Emil Boc: În toate situațiile unde sunt întrunite condițiile legale Primăria se întoarce împotriva celui vinovat. O să verific toate situațiile, dar ca principiu, în fiecare situație unde sunt întrunite condițiile legale acest lucru se întâmplă.

Dan Mureșan: Întrebarea mea a fost destul de clară încât să și primesc un răspuns clar. La Cluj Innovation Park nu numai că nu s-au accesat până în capăt bani europeni ci s-a plătit din bugetul local o sumă de X milioane lei euro din cauza nu știu cui și întrebarea mea era: s-a îndreptat Primăria împotriva cuiva?

Emil Boc: Acolo nu a fost din cauza nu știu cui, au fost situații care au apărut pe parcursul derulării lucrărilor care nu erau prevăzute și nu puteau fi prevăzute la momentul declanșării lucrărilor. E vorba de alunecarea și coborârea întregului deal, care nu a putut fi prevăzut conform prevederilor legale. Aceste lucrări nu sunt sub incidența unei legi la fel ca în cazul sălii de la Liceul Coșbuc.

Dan Mureșan: La Cluj Innovation Park expertiza nu a scos în evidență faptul că se putea anticipa că acel sol putea să alunece. Corect?

Emil Boc: V-am spus și îmi mențin punctul de vedere.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *