Din oras

Emil Boc si ipocrizia, frati de cruce

Caracterul multicultural al Clujului pare sa fie asul din maneca edilului Emil Boc doar atunci cand trebuie sa sustina un discurs frumos, cand trebuie sa laude orasul in fata strainilor, nu si cand acest concept ar trebui pus in practica. Saptamana trecuta a declarat ca institutia pe care o conduce va ataca decizia instantei, care obliga administratia locala sa amplaseze placute cu denumirea maghiara a urbei la intrarile din oras.

Acelasi Emil Boc care ii da cu flit acum comunitatii maghiare este cel care a salutat multimea in limba maghiara anul trecut la gala de inchidere a Zilelor Culturale Maghiare.

“Am venit cu mare drag si cu mare placere in aceasta seara la acest spectacol extraordinar din doua motive: pentru a va multumi si pentru a va felicita. Vreau sa va felicit cu ocazia Zilelor Culturale Maghiare, pentru ca ati oferit si oferiti in aceasta seara un spectacol cu adevarat european care ne face cinste orasului nostru. De asemenea, vreau sa va multumesc pentru faptul ca impreuna in ultimii 10 ani am reusit sa transformam acest oras intr-un oras cu vocatie profund europeana, un oras multicultural, un oras in care fiecare cetatean se respecta si in care fiecare ne respectam cultura, traditia, obiceiurile si forta acestui oras sta tocmai in caracterul sau multicultural. Pentru aceasta va multumesc si va aplaud si eu”, a spus atunci Emil Boc.

Acelasi Emil Boc care este deranjat de o bucata de tabla de la intrarea in oras pe care sa scrie Kolozsvar este cel care s-a laudat cu multiculturalismul clujean peste hotare. In 2012 Emil Boc tinut la Berlin, la conferinta „Cities for Europe”, o adevarata pledoarie despre cat de multicultural este Clujul si cum merita sa fie Capitala Culturala Europeana.

„Evenimentul a fost o importanta ocazie de promovare a proiectului Cluj-Napoca – Capitala europeana a Culturii, dar si o oportunitate pentru acumularea de informatii din experienta altor orase cu proiecte similare, care au avut deja confirmarea valorii culturale, prin obtinerea acestui statut. Semnalele primite ne arata ca orasul nostru are toate sansele pentru a atinge acest obiectiv si a obtine titlul de calitala europeana culturala in anul 2021. Elementul esential este multiculturalismul Clujului si modelul pe care il ofera in acest sens tuturor comunitatilor europene”, a explicat primarul Emil Boc la finalul conferintei.

Multiculturalismul este o notiune numai buna de aratat si oficialitatilor straine atunci cand vin la Cluj. Emil Boc o stie cel mai bine.

„I-am multumit domnului Nemeth Zsolt pentru prezenta domniei sale la Cluj, pentru faptul ca ne onoreaza cu ocazia Zilelor Culturale Maghiare aici, in municipiul nostru, un municipiu multicultural, european in adevaratul sens al cuvantului si am discutat despre proiectele viitoare pe care le putem extinde, modul in care ne putem sustine reciproc in dobandirea calitatii de Capitala Culturala Europeana”, a declarat primarul Emil Boc.

Au trecut abia doua luni de la discursul de la deschiderea Zilelor Clujului, cand, evident, multiculturalismul a fost scos in fata, dar Emil Boc sterge pe jos cu “caracterul multicultural care demonstreaza inca o data ca municipiul Cluj-Napoca merita titlul de cel mai primitor oras european”.

In aceste conditii e lesne de inteles de ce viceprimarul de etnie maghiara Anna Horvath s-a declarat dezamagita de partenerul din administratie sau de ce sunt si alti clujeni scarbiti de atitudinea primarului. Chiar daca stim cu totii ca suntem in an electoral.

Foto: napocanews.ro, Eugen Olariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *