In vizor

Elevii vor avea ore de educație juridică. La Cluj, ar putea fi aduși colaboratori din afară ca să predea

În viitorul apropiat, elevii vor avea șansa să participe la ore de educație juridică. Ei nu vor învăța doar teorie, ci vor putea să viziteze tribunale, cabinete de avocați, notari publici, mediatori și alte instituții pentru a intra în contact direct cu specialiștii din domeniu. Profesorii și juriștii clujeni consideră benefică această inițiativă, mai ales că legislația românească este foarte complicată. Mai rămâne problema cea mai importantă: cine predă aceste lecții?
Mai multe ministere propun introducerea în programa școlară a unor ore de educație juridică prin care elevii vor învăța despre Constituția României, drepturile, libertățile și îndatoririle fundamentale, dar și despre funcționarea sistemului judiciar. De asemenea, elevii vor putea să vorbească direct cu avocați, notari publici, mediatori. Inițiativa este una demnă de toată lauda, însă trebuie rezolvate câteva probleme – elevii au deja prea multe ore, iar numărul profesorilor este prea mic. Rămâne soluția introducerii acestor ore de educație juridică sub forma unor opționale. 

„În momentul acesta, există activități juridice așa cum există educație pentru sănătate, educație financiară, educație rutieră. Toate intră la opționale în funcție de dorința părintelui sau a copilului. Ea nu poate intra ca o materie obligatorie fiindcă și așa sunt prea multe materii. Profesorii de istorie, de științe sociale ar putea preda. Ei sunt cei mai apropiați. Sau ar putea să fie luați colaboratori din afară, care să fie plătiți cu ora. În momentul de față se discută despre educația juridică în cadrul orelor de educație civică și în cadrul orelor de dirigenție”, explică Valentin Cuibus, șeful Inspectoratului Școlar Județean Cluj. 

De cealaltă parte, specialiștii din justiție spun că acest demers este bine venit deoarece românii sunt prea puțin informați în ceea ce privește drepturile și obligațiile pe care le au. 

„Orice inițiativă de genul acesta este una bună, binevenită. Educația juridică este o necesitate pentru fiecare fiindcă ne lovim de spectrul juridic orice am face. Un bilet de călătorie cu un mijloc de transport în comun presupune un contract, dacă e să privim juridic. Deci e binevenită o astfel de chestiune. Fiecare dintre noi trebuie să ne cunoaștem drepturile și obligațiile și educația aceasta dacă poate fi începută de pe băncile școlii va ajuta pe viitor. Niciunul dintre noi nu cred că ne cunoaștem drepturile așa cum ar trebui să le cunoaștem. Atunci orice informație pe acest domeniu poate fi benefică și poate ajuta mai departe. Ține până la urmă de fiecare în parte. În momentul în care vrei să cunoști ceva, ce vine în raport cu societatea, trebuie să fie și o inițiativă personală”, spune avocatul Dan Codrean. 

Și profesorii clujeni susțin această inițiativă, dar se tem că elevii nu vor înțelege legislația complicată a României. 

„Să nu uităm că există educația civică în școli. Ar trebui văzut unde ne intersectăm. Despre drepturi, libertăți, Constituție se învață și la educație civică. Desigur, aceste legi fundamentale ar trebui cunoscute de către elevi, dar eu vă întreb și mă întreb ca profesor, cetățean și părinte, dacă avocații nu se descurcă în amalgamul ăsta de legi care se tot schimbă la noi, cum se vor descurca elevii? Dacă se studiază cu atenție Constituția mi se pare că ar fi ok. În rest, ce să facă Ministrul Justiției și Înalta Curte de Casație și Justiție pentru școală? M-am gândit de multe ori că nu mi-ar strica nici mie, ca om matur ce sunt, să știu exact care sunt, spre exemplu, drepturile și obligațiile mele în relație cu polițistul de la circulație. Pe de altă parte, nu ar fi rău să știu ce înseamnă un tribunal și un proces la tribunal. Și copiii să se ducă să vadă ce înseamnă și să se ferească de această instituție. Este o instituție în care te duci numai când nu ai altă soluție”, spune profesorul Mircea Bertea, de la Colegiul Național Pedagogic Gheorghe Lazăr Cluj-Napoca. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *