Din oras

Elevii clujeni isi acuza profesorii: "Ne tratati ca pe niste roboti, de aceea va raspundem ca unii"

Elevii liceului Gheorghe Sincai ne scriu in continuare neregulile care se petrec la institutia scolara aflata in plin scandal mediatic. Tinerii se plang de pregatirea slaba a profesorilor care predau unele dintre cele mai importante materii si de faptul ca acestia se schimba in fiecare an, neasigurand, astfel, o continuitate materiei. „De 11 ani m-am saturat sa mi se spuna „Asa e programa”, „Asta cere sistemul” , „Daca nu iti convine, lasa-te de scoala„, spun elevii.

„Uitati ca voi cresteti copii cu gandire de secol 21 folosind metodele secolului trecut. Uitati ca avem opinii, dar si sentimente. Ne tratati ca pe niste roboti, de aceea va raspundem ca unii. Suntem o generatie cu o gramada mare de idei, sentimente, gandiri, hobby-uri, dar nu ne lasati sa ne exteriorizam. Daca o facem, suntem luati ca exemplu negativ. Nu ajungeti sa ne cunoasteti, ne puneti etichete : „satanist” , „tocilar” , „pitipoanca” , „ciudat”. Ne-am saturat de etichete, de „tag”-uri in viata reala”, se plang elevii.

“Sunt eleva la Sincai in clasa a XI-a si maine dimineata merg sa imi dau simularea de BAC, la limba romana. In 3 ani, am avut 3 profesoare de romana, dintre care prima a preferat sa ne predea texte de influenta otomana decat ceva care chiar ne-ar fi folosit. Cea de-a doua mi-a spus ca 1932 este in secolul XIX, iar cea de anul acesta se straduieste sa mentina un nivel decent de predare. Nu stiu cum sa fac un text argumentativ, concret, doar din ce am invatat singura, din carti imprumutate de la biblioteca si schite de pe internet. De ce? Pentru ca doar profesoara din clasa a IX-a a fost titulara, restul suplinitoare sau detasate din scoli rurale. Ma intreb ce profesor de romana voi avea anul viitor.

Maine exista probabilitatea ca eu sa trebuiasca sa fac un eseu despre o opera pe care am studiat-o in clasa a VIII a (sau nu am studiat-o niciodata), la nivel de gimnaziu si care mi-a fost predata (impropriu spus) saptamana trecuta in 50 de minute (40 mai degraba). Nu ma intelege gresit, pot si eu sa ma gandesc cum as interpreta anumite aspecte din opera,  dar imi amintesc atunci ceva ce mi-a fost comunicat cu un zambet satisfacut de catre profesoara de romana:

„Puteti interpreta cum ganditi voi, doar sa fie o interpretare corecta”.
„Si ce inseamna interpretare corecta?”
„Cea pe care am sa v-o dictez acum. La BAC nici un profesor nu o sa va dea punctaj daca e alta interpretare”.

In 40 de minute nu poti DICTA unui elev ce si cum sa scrie la un eseu. Deja aud toata media vuind cu titluri „SCANDALOS: Rezultatele la simularile de Bacalaureat DEZASTRUOASE”.

Dar de ce se intampla asta? “Datorita” profesorilor care respecta programa doar cand au chef sau doar de ochii dinozaurilor (vorba unui coleg, elev de liceu si el) de prin inspectorat si directiunea scolii. Datorita titularilor care sunt inspectori de X sau de Y sau care doar vor un an liber sa isi scrie memoriile (de care i-ar pasa cuiva) si datorita carora, in fiecare an, in fata mea la clasa vine un suplinitor care a ajuns  mai mult sau mai putin pe merit si mai mult din nevoia de a suplini.

De 11 ani m-am saturat sa mi se spuna „Asa e programa”, „Asta cere sistemul” , „Daca nu iti convine, lasa-te de scoala”. As vrea sa merg cu placere la scoala, intr-un sistem modern si construit in favorea viitorului – asta nu inseamna manuale pe tablete de la scoala, ci un sistem nou, restructurat. Pentru mine poate ca e prea tarziu, dar macar pentru cei care vin din urma sa mai existe o sansa”, ne scrie eleva.

Un alt elev ne scrie si ne spune ca a ales sa renunte la faimosul liceu Gheorghe Sincai pentru un nume mai putin cunoscut, dar unde poate sa invete mai mult si mai bine, de la profesori calificati.

“M-am transferat din Liceul Teoretic „Gheorghe Sincai” din Cluj-Napoca. Poate unii s-ar intreba de ce, avand parerea ca este un liceu de elita, „de centru”, care a avut promovabilitate 100% la examenul de bacalaureat. Trebuie sa recunosc ca sunt cativa profesori foarte buni, pe care ii respect si banuiesc ca datorita lor se justifica procentajul maxim de promovabiliate la BAC. Chiar daca Sincai este un liceu „umanist”, avand doar o singura clasa de matematica-informatica printre cele de filologie si stiinte sociale, ma intreb ce se va alege de viitoarele generatii ce fac parte din putinele clase cu profil real, carora le preda matematica domnul profesor Stefan Poka, el fiind unul dintre motivele pentru care am vrut sa scap din acel liceu.

Nu sunt singurul elev care are aceasta parere; eu impreuna cu fosta mea clasa am incercat sa ne unim oarecum fortele, sa vorbim cu parintii si cu diriginta, sa se faca o sedinta in care sa se discute si sa se hotarasca schimbarea profesorului. Degeaba…Generatiile trec, domnul Poka ramane…Si nu inteleg de ce. Este departe de a fi considerat dascal. Nu preda bine, cel putin din punctul meu de vedere. Nu are o structura, are un ritm mult prea alert, fusatit si nesigur pe alocuri, este haotic… Nu aprofundeaza materia pentru ca dansul nu este sigur pe unele cunostinte, cel putin o astfel de impresie lasa in timpul orelor. Ne anihileaza vointa prin comportamentul adesea batjocoritor, ironic si rautacios. Nu da note pe merit; iti da 3 sau 4 asa, din senin, si cand e prost dispus. Iar atunci cand ai rezolvat bine unul sau mai multe exercitii si meriti nota 8-9, te intreaba „Mai ramai la tabla sa cresti la nota 6 sau mergi la loc?„.

Este foarte frustrant, deoarece majoritatea suntem niste elevi destepti, cu potential, capabili sa acumulam multe informatii, dar cat timp avem in fata clasei un profesor slab, in urma a carui ore iesim cu moralul la pamant si nervii intinsi la maximum, nu este loc pentru performanta, asa cum se asteapta el.

Totusi, se presupune ca la un profil de matematica-informatica ar trebui sa avem profesori buni la matematica si informatica, logic. Pe noi, in schimb, ne streseaza cu economia, geografia, istoria. Frumos asa… Ma bucur enorm ca am scapat din acel liceu, unde fara „pupincurism” si pile, cu greu razbesti. Sincer, nici nu cred ca as fi in stare sa imi trec BAC-ul la mate cu domnul Poka profesor. Iar daca ramaneam in Sincai si l-as trece, meritul ar fi al profesorului din particular. Sper sa se remedieze situatia din acel liceu.

Ma bucur ca am inceput aceasta miscare de rezistenta si ca impreuna putem schimba multe cu pasi marunti.
Cu drag,
Un fost elev al liceului Sincai”.

In urma campaniei incepute saptamana trecuta ne-au scris zeci de elevi care doresc sa faca publice neregulile care au loc in scolile in care invata. Scrisoarea unuia dintre ei vine de la Liceul Avram Iancu, acolo unde “profesorii isi barfesc elevii, te fac sa te simti inferior colegior tai si iti spun in fata ca esti un taran”.

“Sunt elev al Liceului „Avram Iancu”, liceul in care multi dintre profesori se supra-apreciaza, avand o imagine de sine prea buna fata de adevarata lor valoare. Aici, materiile neimportante pentru un elev la profil real sunt puse la acelasi nivel precum matematica (si informatica).  Nu mi se pare normal sa iti fie groaza de orele de chimie, pentru ca stii ca mergi acolo si in 50 de minute (poate chiar ma mult) doamna Stanciu te face sa te simti inferior colegilor tai, dar si de restul claselor din scoala, incepe sa se lege de imbracamintea ta sau de simplul fapt ca iti tii coatele pe masa. Ce mai urmeaza? Sa imi spuna ca respir prea des? Imi spun colegii din alte clase ca barfeste mai ceva ca la ziar (si ma refer la barfe cu elevii, barfe din care tu, ca elev, poti sa arati prost). De doamna Ilea nu mai am ce adauga. Iti spune in fata ca esti un taran si ca nu ai ce cauta in liceu. Imi cer scuze daca o jignesc, dar in cei 4 ani de gimnaziu nu am avut nevoie de profesor in particular pentru a lua nota buna la examenul national. Asta spre deosebire de liceu, unde tot ce am invatat am invatat de pe internet sau din carti, nicidecum din ceea ce preda dansa.

Eu una ma consider cea mai buna profesoara de romana din Cluj„, se lauda. Se mandreste cu rezultatele pe care le au elevii ei la Bac, fara sa stie ca acei elevi au luat zeci-sute de ore in particular. La simulare, probabil voi scrie despre emisiunea de saptamana trecuta a lui Mircea Badea .. doar despre asta am discutat in ultimele ore.

Exista si o profesoara care iti asigura media 10 la materia ei daca o ajuti cu ceva tabele in Word. Serios? Unii se chinuie sa-ti invete materia (nefiind o materie importanta pentru profilul real) ca sa le iasa o medie okay si tu faci favorizari de genul?
Ajungi sa plangi la orele doamnei Cordos, ca nu te trece clasa la franceza, dupa ce tu i-ai raspuns  in ultimele saptamani la tabla. Daca gresesti un verb, primesti nota 4. Daca nu stii spune pe de rost tema din caiet, ai 3. Nu cred ca e vina elevului, avand in vedere ca ma mult de jumatate din clasa avea medii de 5-6 la franceza.

Ti se cere mai mult decat poti da. Fiind la mate-info, ar trebui sa te axezi pe chestiile de baza ala profilui, dar nu, tu trebuie sa stii cum se compun alcoolii, de ce se formeaza hazardurile peste tot, care sunt formulele economice pentru profit. Nu era tot una sa fi mers la stiintele-naturii? Intr-o lume in care ai nevoie sa gandesti cat mai open-minded, liceul scoate din tine chiar contrariul.

Ajungi sa ai o imagine proasta despre tine, sa te subestimezi, ajungi sa si plangi dupa ce ajungi acasa, obosit, dupa 6-7 ore de batjocura. Toti spun de generatia Z, generatia noastra, ca suntem pierduti, ca nu stim sa comunicam, ca nu ne spunem punctul de vedere, ca suntem nepasatori. Dar cei care spun asta nu realizeaza ca ei au crescut aceasta generatie.

Uitati ca voi cresteti copii cu gandire de secol 21 folosind metodele secolului trecut. Uitati ca avem opinii, dar si sentimente. Ne tratati ca pe niste roboti, de aceea va raspundem ca unii. Suntem o generatie cu o gramada mare de idei, sentimente, gandiri, hobby-uri, dar nu ne lasati sa ne exteriorizam. Daca o facem, suntem luati ca exemplu negativ. Nu ajungeti sa ne cunoasteti, ne puneti etichete : „satanist” , „tocilar” , „pitipoanca” , „ciudat”. Ne-am saturat de etichete, de „tag”-uri in viata reala. Aici nu suntem pe Facebook, nu vedem doar oameni in poze, vedem persoane.

Cu drag, un elev oarecare al liceului „Avram Iancu” .  

sursa foto: gandul.info

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *