Editorial

Elena Botezan, gratificare sau capitulare?

Plecarea Elenei Botezan, doamna de fier a sistemului anticoruptie din Transilvania, de la DNA la Curtea de Apel Cluj, poate fi privita in doua feluri: ca o constrangere sau ca o gratificare.

Sa dai functia de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie pe cea de judecator la Curtea de Apel Cluj pare, la prima vedere, o renuntare cu capul plecat din partea Elenei Botezan. “E prea mare coincidenta”, ar spune unii, ca un procuror aflat in culmea ascensiunii, o femeie care a trimis dupa gratii politicieni si oameni de afaceri cu un zambet discret in coltul gurii si o „french-manicure” perfecta, sa capituleze chiar acum.

A primit sefa DNA Cluj un semnal ca e momentul sa plece, dupa 20 de ani de cariera de procuror?  S-a intamplat ceva atat de grav, incat chiar ea a devenit atat de vulnerabila si si-a dat seama ca nu mai are loc in sistem?

Daca este asa, Elena pleaca trist, iar acesta este semnul ca Laura Codruta Kovesi nu a vrut-o la Bucuresti. Daca trebuia doar sa “aeriseasca” biroul din Cluj, un oras care a dat multi penali in mandatul ei, era lesne de inteles ca urmatorul pas pentru Botezan era Parchetul General.

Dar nu, ea a cerut transferul pentru un post de judecator la Curtea de Apel Cluj, cu doi ani inainte de a-i expira mandatul de sefa a DNA Cluj, exact intr-un moment in care DNA-ul este indicat ca fiind adevaratul castigator al alegerilor prezidentiale din tara noastra.

Dincolo de aceste lucruri, insa, Elena Botezan este om, sotie si mama. Munca de procuror te consuma, sa lupti zi de zi cu sistemul corupt ajunge sa te extenueze. Da, e o adevarata profesionista, eficienta si tanara, dar poate s-a saturat de presiune. Poate a luat exemplul mentorului sau, Daniel Morar, ajuns judecator al Curtii Constitutionale pentru un mandat de noua ani, dupa ce 21 de ani a fost, si el, procuror si a condus Parchetul General in mandatul lui Traian Basescu. Multi au vazut numirea lui Morar in functia de judecator al Curtii Constitutionale ca o gratificare, ca o recunostinta a intregii activitati – sa ajungi judecator CC este nevoie de minim 18 ani de experienta in domeniul justitiei.

Iar exemplele de procurori transformati, peste noapte, in judecatori sunt tot mai frecvente in ultimii ani.

Ramane, insa, o intrebare: Ce fel de judecator va fi Elena Botezan? Un om obisnuit sa cerceteze, sa caute urma in orice conditii, va reusi sa fie obiectiv in fata unui inculpat care are nevoie de o judecata dreapta?

Prin natura ei de procuror, este obisnuita sa disimuleze. Cat de corect este ca un om cu o atat de mare experienta in procuratura, care este o alta tipologie de magistrat, sa ajunga judecator la o Curte de Apel?

Se va transforma ea din procurorul acuzarii in judecatorul drept si echilibrat? Pentru ca, vrand-nevrand, pe masa ei de judecator vor ajunge dosarele marilor corupti ai Clujului.

Si chiar daca Botezan nu ii va judeca pe Uioreanu sau pe Apostu, cei pe care i-a trimis in judecata, ea va sti cum a fost construita acea ancheta, indiferent cine este acuzatul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *