Afacerea zilei

Egri Istvan – artistul care reda stralucirea bisericilor

In mana lui ferestrele bisericilor prind din nou viata, iar lumina straluceste in sute de culori prin geamurile vilelor cochete. Arta vitraliilor nu are secrete pentru pictorul si artistul plastic Egri Istvan, care si-a deschis, in urma cu 20 de ani, un atelier de confectionat si restaurat vitralii. A reusit sa se impuna pe piata prin calitatea si originalitatea lucrarilor sale, executate prin tehnici clasice sau moderne, dupa preferinta clientilor. A restaurat vitraliile bisericii Sf. Mihail din Piata Unirii, ale bisericii Calvaria, dar a facut si nenumarate lucrari pentru hoteluri, institutii publice sau vile private.

Egri Istvan provine dintr-o familie de artisti. Tatal sau a facut parte din prima generatie de artisti angajati de Fabrica de Sticla Turda, prin anii `60-`70, si a creat peste 400 de modele in cei 8 ani, inainte de a participa la infiintarea sectiei de Sticla din cadrul Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu”, actuala Universitate de Arta si Design din Cluj-Napoca. Mama e, de asemenea, pictor si artist in email. O disciplina mai putin cunoscuta la noi, desi tehnica dateaza din vremea Egiptului Antic, emailul se obtine prin arderea prafurilor de silicat pe metale.

„Mi-am inceput studiile in 1986, la Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu”, sectia Design, iar din 1990, dupa Revolutie, mi-am continuat pregatirea la Budapesta, la Institutul de Arte Decorative, sectia Sticla, pe care am absolvit-o in 93”, spune Egri Istvan

Membru al Uniunii Restauratorilor de Monumente Istorice din Romania, expert atestat in restaurari vitralii din 2008 si specialist in restaurari vitralii si sticla, Egri Istvan participa la expozitii, atat cu firma lui, Egri Vitraille, cat si ca artist.

„Ideea deschiderii unei firme de restaurari vitralii a venit de la sine. Intotdeauna mi-a placut sa fac lucruri monumentale, care sa reziste probei timpului si sa fie admirate de cat mai multa lume. Iar aici am vazut o nisa in care e loc de creatie. In pictura, grafica, curentele artistice s-au succedat cu mai mare rapiditate, in timp ce, pentru vitralii, timpul curge cu alta viteza. Am simtit ca aici e loc de reformulari”, spune artistul.

In afaceri a intrat acum 20 de ani, cand a infiintat firma de restaurare vitralii, Egri Vitraille, care mai apoi si-a extins activitatea inspre zona de creatie.

„Am avut si perioade mai bune si mai putin bune, dar satisfactiile au venit din reactia clientilor la vederea lucrului bine facut. Practic, a pune un vitraliu intr-o incapere este o oportunitate de a individualiza acest spatiu, intr-un mod foarte vizibil si palpabil”, spune fondatorul afacerii.

Vitraliile nu sunt numai pentru biserici. Multi proprietari de vile aleg sa isi personifice in acest mod locuintele. Efectul pe care lumina filtrata printr-un vitraliu il are asupra privitorului este usor de observat.

„Printr-o perceptie foarte penetranta a luminii colorate care patrunde prin vitralii, ti se schimba in bine starea de spirit, nu poti ramane indiferent”, spune artistul.

Egri Vitraille are in palmares in jur de 28 de restaurari ample de obiective culturale si religioase, licee, biserici, cladiri publice, cele mai cunoscute sunt Biserica romano-catolica „Adormirea Maicii Domnului ”(Calvaria), Biblioteca Centrala Universitara „Lucian Blaga”, Biserica romano-catolica „Sfantul Mihail” din Cluj-Napoca.

Dar firma lui Egri Istvan nu doar restaureaza vitralii, ci si produce, prin tehnici moderne, elemente de design menite sa personalizeze orice spatiu. Printre obiectivele in care pot fi admirate creatiile artistului clujean si ale echipei lui, se numara Capela Ecumenica din Salina Praid, Hotelul Best Western Topaz din Cluj, Capela ortodoxa a Institutului Oncologic, Episcopia Ortodoxa de Alba Iulia, Best Western Balvanyos Conference &Spa Hotel, Teatrul de papusi Kover Bela din Szeged, Ungaria, si numeroase lucrari in case si vile private.

 „Ne dorim sa dezvoltam productia de sticla decorativa mai accesibila publicului larg, prin mai multe tehnici, de la insertii usi, garderobe, cabine de dus, pereti despartitori, iluminatoare, pardoseli de sticla. Desi ne dorim sa facem productie la scara larga, vrem sa pastram standardul estetic destul de ridicat si nu facem compromisuri artistice”, spune fondatorul Egri Vitraille.

Atelierul restaureaza, in continuare, obiective prin tehnica clasica, din bucati distincte de sticla, care sunt prinse intr-o sina de plumb, cositorit la imbinari pe o parte si pe toata suprafata pe cealalata parte. Sticla este pictata si arsa inainte de montare. In prezent, se lucreaza la restaurarea vitraliilor la Domul romano-catolic „Sfantul Mihail” din Alba-Iulia”.

„Folosim si cateva tehnici noi, care ne permit sa obtinem lucrari deosebite. De exemplu, producem panouri de sticla cu modele vopsite in culori speciale,  rezistente, pe baza de rasini monocolore sau cu diferite modele creative. O alta metoda e cea numita overlay, in care se lucreaza cu plumb autocolant si cu folii rezistente UV, care se lipesc peste sticla pentru a se obtine efectul de vitralii, la un pret mult mai scazut. O alta tehnica este cea in care desenul vitraliului se executa dintr-o pasta speciala de rasini (neagra, de culoarea cuprului, gri sau chiar transparenta), iar partile colorate sunt pictate la rece din culori pe baza de rasini rezistente UV”, explica Egri Istvan.

Un mod interesant de decorare este sticla cu modele sablate. Se pune peste sticla un autocolant si se introduce in masina de sablat. Partea acoperita de autocolant ramane transparenta, iar restul se matuieste. Prin aplicarea de autocolante succesive, se pot obtine diferite grade de matuire, iar suprafetele sablate se pot colora apoi cu vopsele speciale pastel.

„Un alt procedeu interesant este tehnica Fusing, care consta in topirea sticlei, fie pentru a capata relief, fie pentru a combina mai multe straruri de culori diferite. E un procedeu la cald prin care se fac medalioane care se insereaza, de exemplu, in usi”, mai spune Egri Istvan.

Indiferent pentru ce procedeu s-ar opta, un asemenea obiect de arta produce un efect garantat privitorilor, iar de asta sunt constienti cei peste 300 de clienti care au apelat la artist pentru a-si infrumuseta locuintele.

Sursa foto: Egri Vitraille

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *