Din oras

E o salubrizare nespus de inexistentă la Cluj

La Cluj-Napoca salubrizarea stradală este inexistentă. Contractul prelungit la nesfârşit, ca urmare a contestaţiilor ultimei licitaţii organizatăde primărie,  lasă oraşul la mâna indiferenţei celorr doi operatori care azi sunt responsabili de felul în care arată străzile din municipiu. Frunzele uscate colmatează rigolele şi doar faptul că în această perioadă nu plouă face ca cetăţenii să nu fie nevoiţi să apeleze la bărci pentru a de deplasa pe străzi. Deşi municipalitatea plăteşte aproape un milion de euro pe lună, amenzile cu care sunt “pişcaţi” de către municipalitate cei doi operatori responsabili de modul în care arată cartierele din Cluj sunt derizorii.

În 15 iulie, Primăria Cluj-Napoca anunţa că a atribuit licitaţia publică privind concesionarea serviciului de salubrizare stradală şi deszăpezire din municipiu pentru o perioadă de 8 ani. Licitaţia a fost organizată pe 2 loturi, care, practic împărţeau  municipiul Cluj-Napoca în două sectoare. Pentru fiecare sector au fost depuse oferte separate, iar în urma finalizării de către comisia de licitație a procedurii de atribuire a fost desemnat acelaşi câştigător: Aocierea dintre  Brantner Servicii Ecologice SRL şi Compania de Salubritate Brantner -Vereş SA. Principalul învins în competiţia pentru cele aprape 35 de miliaoende euro  a fost firma Rosal, care după ce i-a fost respinsă constestaţia de către Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor  a recurs şi la ultima cale de atac şi anume la instanţă.

CNSC a respins în data de 29 august atât contestaţia Rosal Grup cât şi pe cealaltă depusă de Asocierea RER Ecologic Service Buzău – RER Ecologic Service Bucureşti Rebu. Totodată, prin aceeaşi decizie CNSC a obligat contestatarii la plata cheltuielilor de judecată către Asocierea Brantner, adică a sumei de 42.801 lei, respectiv 21.400 lei.

Până la soluţionarea de către instanţă a contestaţiei şi atribuirea serviciilor de deszăpezire către Brantner, Rosal rămâne unul dintre beneficiarii actualului cotract de  salubrizare stradală, contract prelungit de municipalitate la nesfârşit. 

Potrivit caietului de sarcini aferent ultimei licitaţii organizate de municipalitate, operatorul de salubritate stradală are obligaţia de a crea un sistem electronic de evidenţă şi gestionare a sesizărilor, care să permită intervenţiile punctuale pentru remedierea oricăror disfuncţii sesizate de către cetăţeni, în cel mai scurt timp. Întreaga evidenţă a orelor de funcţionare şi de prestare a serviciilor va fi gestionată electronic, informează municipalitatea.

În luna octombrie s-au dat următoarele amenzi: -3 amenzi pentru Rosal în valoare de 7.000 lei, -5 amenzi la Brantner în valoare de 8.000 lei. În condiţiile în care doar pe două luni de vară, iulie şi august, primăria a decontat 1.832.713 lei, respectiv 2.358.253 lei, amenzile aplicate celor doi operatori sunt o picătură de apă în ocean. 

Deschiderea ofertelor pentru licitaţia privind concesiunea serviciului de salubrizare menajera din Cluj-Napoca a avut loc în data de 04 iunie 2009. Semnarea contractului  era stabilită iniţial pentru data de 15 iulie 2009, dar, din cauza contestaţiilor depuse, termenul s-a decalat cu peste un an. Ulterior primăria a fost obligată să refacă procedura de licitaţie iar 6 ani de zile  cele două firme Rosal şi Bratner o ţin tot într-o prelungire fapt ce convine, cel puţin deocamdată, ambelor entităţi economice. Cei care au de suferit sunt doar clujenii care pot vedea cu ochiul liber că pe străzile din oraş rar este văzută câte o maşină care să perieze frunzele căzute. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *