Dupa blocurile mari, stau ei: PUG Mafia

Ati auzit, desigur, dumneavoastra ziaristii si dumneavoastra arhitectii, ca primarul Emil Boc s-a ciondanit cu arhitectul Serban Tiganas intr-o sedinta de Urbanism la Primarie, pe o problema privind un proiect ce ar trebui sa se construiasca in Gheorgheni. Spun doar ca ziaristii si arhitectii au auzit de aceasta problema, deoarece pe clujeni ii doare in cot de ceea ce se intampla cu orasul, injura abia dupa ce cate un constructor le tranteste cate un P+9 langa geamul de la bucatarie.

In fine, ca sa nu ne mai lungim, ca tot e sfarsit de saptamana, va spun eu, dragi cititori, ca Emil Boc a refuzat un proiect pe suprafata de 10.000 de metri patrati ai fostului patinoar din Gheorgheni, pentru ca nu i s-a parut in regula propunerea, argumentul pentru care a refuzat toate astea fiind un nou instrument de masura, inedit in urbanistica mondiala: bunul simt.

Bunul simt al taranului din Rachitele, venit la oras ca sa devina avocat, ne-ar fi cucerit acum 10 ani inimile, dar nu in 2014. In 2004, clujenii l-au votat pe Boc pentru bunul simt, dar tot ce s-a intamplat cu orasul intre timp nu a fost altceva decat o nesimtire pe care Emil Boc, cu sau fara Apostu si minus anii in care a fost la Guvern, a patronat-o lipsit de cel mai elementar bun simt.

Emil Boc vorbeste despre bunul simt in urbanism, cand, de la fereastra casei unde locuiesc cu chirie, imi vad dimineata vecinul de bloc scarpinandu-se in cur, la tigara. Iar eu nu stau in Apahida, ci intr-un super-cartier al orasului.

Emil Boc vorbeste despre bun simt in fata lui Tiganas si refuza proiectul unui investitor, cand, in ultimii 10 ani, numai arestarea lui Apostu i-a potolit pe oameni precum Petrina Junior si Senior, Dumitras, Dorin Bob, Bordea sa faca ceea ce vor cu orasul, construind cat au vrut ei, cu CUT-uri de cat au vrut ei si cu POT-uri de cat au vrut ei (CUT - Coeficientul de Utilizare a Terenului, POT - Procentul de Ocupare al Terenului). In cazul unui om de afaceri, nu-i dau numele, aproape ca s-a trecut peste trotuar cu proiectul acceptat, ca sa i se implineasca voia POT-ului. Speriat de faptul ca PUG-ul s-ar putea, totusi, aproba, multi dintre cei de mai sus si-au aranjat apele direct la doamna Ligia Subtirica, jucand Marocco cu zonele de impact si schimband piesele din puzzle-ul urbanistic astfel incat sa nu fie pagubiti in urmatorii 120 ani, daca vor vrea sa construiasca ceva, in detrimentul fraierilor care nu au avut pile sa deschida cu capul usa de la Urbanism.

Emil Boc vorbeste despre bun simt in urbanism cand oameni ca Radu Vlas, apropiati de partid atat prin contracte publice, cat si sponsorizari, au pus laba pe parkinguri - cum e cel din Mihai Viteazu, si au construit P+ cate etaje a vrut muschiul lor, sfidandu-i pe cetateni.

Ii reamintesc domnului Emil Boc de podul N din Manastur, unde acelasi Radu Vlas va construi, cu mult bun simt, un falus imobiliar de P+25.

Emil Boc vorbeste despre bun simt si crede ca noi nu ne mai aducem aminte de marele om de afaceri Mihai Chezan, care a primit pe banda rulanta aprobari pentru proiecte si autorizari pentru tepele Tower, devenite acum niste carii ce strica orasul.

Urbanismul de bun simt al lui Emil Boc nu-i atinge pe fraierii de cetateni ce locuiesc pe strada Edgar Quinet si care, iarna, ar putea fi lesne considerati drept cetateni in situatii de urgenta, cand, inzapeziti, abia reusesc, bietii de ei, sa ajunga la serviciu.

Sa mearga domnul Boc, cu bunul simt pe buze, si in cartierul Buna Ziua, sa vada ce frumos s-au ridicat in cartier, in ultimii 10 ani, niste oratanii imobiliare si ce impact de bun simt au avut asupra orasului. Il rog pe domnul Boc sa imi explice si mie unde a fost bunul simt cand i s-a permis italianului de la Grand Hotel Italia sa ridice mega-cotetul ala imobiliar, impanat cu balustri cu design de Jibou.

Nici Tiganas, nici Borda nu sunt usi de biserica, in mod clar. Ei reprezinta niste investitori si datoria lor e sa propuna. Dar Emil Boc ii reprezinta pe clujeni, sau cel putin ar trebui sa o faca. Sa ai tupeu si sa vorbesti despre bun simt, tu, cel care l-ai acuzat pe Funar ca n-a fost in stare sa modernizeze PUG-ul si, la 10 ani, sa nu ai un PUG, e semnul foarte clar ca Emil Boc a ramas fara bun simt.

Planul Urbanistic Grotesc al lui Boc este compus din P + nesimtire si CUT de tupeu, iar eu sper ca Emil Boc sa nu mai fie niciodata autorizat ca primar in acest oras.

Comentarii

alin taxi

04.07.2014 16:26

iti multumim liviu alexa . singurul jurnalist clujean care isi face meseria in mod profesionist ! 

Levi

04.07.2014 18:52

Felicitari pt articol.

marian

04.07.2014 20:58

bun , am inteles ,,bunul simt,, a lui Boc ..dar pana la urma cum e cu proiectul de la Patinoar....ca nu ati spus nimik ...as vrea o parere din partea dvs ...

Moise

04.07.2014 21:33

Se impune, cred, o rectificare, Boc nu a venit la Cluj sa studieze Dreptul, ci Filizofia Marxista, la zi, la U.B.B. Emil Boc, e fiul unui 'colhoznic', un activist fruntas al PCR, tata ce s-a 'evidentiat' in colectivizarea fortata, impusa de trupele M.A.I.-Securitate. Nu intamplator Emil Boc si-a facut Serviciul militar la o unitate a Trupelor de Securitate! Iar, ulterior, Emil Boc a ajuns un activist de frunte al U.T.C., si un adulator al dictatorului comunist Nicolae Ceausescu.

adi

04.07.2014 21:55

mda, trist dar adevarat. chiar ma mir de ce presa nu scrie mai mult pe subiect. poate ca interesele locale cer altceva.... e absurd ca pugul ala sa intarzie 10 ani. inteleg 1, 2 ani dar 10??? intre timp pe orice spatiu retrocedat se aproba orice anomalie...ce sa mai zic despre blocul de 12 eraje coltz cu cel de 7 a lui ioan rus? sau mircea eliade parc ( 6 blocuri inghesute intre case fara locuri de parcare ) sau blocul de pe traian ( 8 etaje intre case ) sau cele care se construiesc acum intre lacuri in spate la iulius ( 6 etaje 100 ap  ,str dunarii , zona verde si case ) sau cele 7 blocuri de pe macesului sau coratimurile de pa calea turzii, sau drumurile de 3m latime din europa sau buna ziua unde nu pot intra pompierii, sau dezastrul de pe campului, sau beta residence -9 etaje langa case ) sau .....

Popica

05.07.2014 00:12

MegaLIKE!

Cetateanul revoltat

05.07.2014 10:02

Imi place articolul! Ati pus degetul pe rana. Clujul s-a trasformat intr-o mahala, cu constructii hidoase si kitsc-oase. Se construieste fara cap, nu se respecta reglementarile urbanistice si apar monstruozitati de cladiri.E rusinos!

brinza tania

05.07.2014 12:21
super articol si foarte curajos expusa parerea, de fapt realitate ce-o traim prin acest remarcabil primar in ghilimele, si ce promisiuni fantastice ne-a facut de corectitudine si transparenta si-n ce mocirla ne-a adus, halal de asa personalitate , halal de asa om politic, daca ar fi avut macar o vertebra buna in colona, s-ar fi retras onarabil fara sa ajunga la atata desconsiderare................sectorul lui forte la care a investit -politia comunitara , apelati in popor :CAINII LUI BOC!,SPAGA SI CONTRACTELE DE SPALAT BANI!Deci foarte mult - BUN SIMT!

Awq Aad

05.07.2014 14:58

Terenul meu e blocat de ani de zile din cauza pugului domnul primar va rugam frumos ........!

Brianna

05.07.2014 16:29

Mda...tocmai am depus reclamatie la urbanism pentru ca in loc de locuri de parcare care lipsesc si in loc de spatii verzi si locuri de joaca, langa blocul in care locuiesc pe Teleorman urmeaza sa se construiasca normal ceva privat(probabil proprietarii au "cladit" din greu niste spagi si au obtinut locul).Asociatiile de proprietari au incercat sa obtina locuri de parcare iar altii obtin locuri de construit.Sa vina Primaria sa verifice, daca Doamne-fereste trebuie intervenit cu pompieri o sa avem nevoie de elicopter probabil.NU se respecta distantele legale, cladirea urmeaza sa se construiasca langa o centrala electrica!!!Sa vina dupa cum urmeaza:Primaria, Boc cu bunul simt, cei de la Urbanism, SMURD-ul, Pompierii, Electrica, EON...sa  vada cum se ingroapa si se sufoca niste oameni civilizati din Cartierul Marasti Strada Teleorman.Big LIKE  (Y) Domnule LIVIU ALEXA!!!

razvan

05.07.2014 17:40

E clar ca exista un nucleu mafiot in primarie iar spaga e la loc de cinste,ce nu inteleg eu este cum de asa mult timp nu pica la mititica nimeni dintre cei care dau autorizatii?????Cred ca o parte a spagii este clar directionata catre procurorii DNA!!!!!!!! Iar in toata istoria noilor constructii din orasul nostru,ultimii vinovati sunt constructorii ,pentru ca sa fim sinceri, toti in locul lor am face la fel,am maximiza profitul!

ABRUDAN ION

07.07.2014 07:32

DAR DE BLOCUL DE PE AUREL CIUPE NR. 3 CE ZICETI ? A DEVENIT HOTEL?

ion

07.07.2014 08:49

dar de garajele din spatele blocurilor ce ziceti? acolo ale cui sunt interesele ca sa fie pastrare?sunt curios cati consilieri au garaje? sau nu e cazul, ca astia au vile si curte? si daca primarul are si el garaj? ca parca el sta la bloc. da like pe facebook anti garaje cluj sa scapam de garaje

Calin Macarie

07.07.2014 10:38

Ba fratilor asta e alternativa pe care ati vrut-o in 2004 ! Ati pupat in cur revolutia portocalie si acum va isterizeaza realizarile ei ? Pai asta ati votat ! Imi aduc aminte cum era inconjurat de ziaristi, cum faceau ziaristii sedinte cu el in care ii spuneau ce sa faca, cum sa faca , pe cine sa dea afara, pe cina sa angajeze ... pai asta e produsul presei. Un imparat gol care de indata ce-a gustat aroma puterii s-a transformat intr-un dictatoras care a facut si inca face ce vrea muschiuletul lui, ba a mai si garantat pentru spagar de lebenite si benzina. Pai aia de langa el de sunt responsabili de PUG, de autorizari, de strategii, de proiecte esuate nu sunt tot garantati de el. Boc si Uioreanu sunt ceea ce ati votat ! 

erzi

07.07.2014 14:10

Alexa mai usor cu ceafa de porc ca devii nervos 

Un cetatean onest

07.07.2014 16:03

Artcolul in sine e bun,  prin prisma problemei ridicate - PUG-ul, dar parca prea mare e invidia....domnule Alexa

Adauga comentariu