Din oras

Dupa Baia Mare sau Suceava, si Clujul ar putea avea un planetariu

Zeci de clujeni viziteaza saptamanal Observatorul Astronomic de pe strada Ciresilor din curiozitate pentru domeniul astronomiei. Observatorul, apartinand de Universitatea Babes-Bolyai este deschis publicului din 2007, dar cand este innorat observatiile nu sunt posibile. Problema s-ar putea rezolva prin construirea unui planetariu, spun specialistii Observatorului, asa cum au orase mai mici decat Clujul, spre exemplu Baia Mare.

“Domnul rector manifesta sustinere de cateva luni bune, de cand a venit la conducerea UBB in directia aceasta, asadar s-ar putea sa avem sansa construirii unui planetariu. Pentru activitatea de popularizare si pentru activitatea cu publicul ar fi un mare ajutor, fiindca am fi degrevati de prolema starii meteo. Atunci cand nu am putea sa efectuam observatii cu publicul am putea sa facem simulari, chiar 3D, in cupola unui planetariu. Asta ar fi de perspectiva imediata. Ar presupune o investitie undeva la 1,2 – 1,5 milioane de euro, echipamente, cladire si tot ceea ce este nevoie. Terenul il avem, s-ar construi aici, in curtea Observatorului, iar suma nu este imposibila pentru o universitate de talia UBB, se pot accesa si granturi”, a precizat Liviu Mircea, cercetatorul Observatorului Astronomic care se ocupa de vizitele publicului.

„Va spun sincer, nu sunt specialist in astronomie, sunt istoric, dar stiu ce important este un planetariu in viata unui oras. Ne-ar ajuta sa intregim viata stiintifica a orasului si nivelul de cunostinte a publicului. Pentru a putea pune in aplicare ideea e nevoie si de resurse. Ne-am gandit sa aplicam la un program de granturi, sa accesam fonduri europene, iar o oportunitate in acest sens ar fi Orizont 2020”, a declarat pentru Ziar de Cluj rectorul UBB, Ioan Aurel Pop.

”Orizont 2020” este cel mai important program al Uniunii Europene pentru cercetare si inovare care se va desfasura in perioada 2014-2020, cu un buget de 80 de miliarde de euro.

Dotarile cele mai noi ale Observatorului sunt din 2007.

“S-ar impune un telescop mai mare de minimum 50 de centimetri. Acesta de 30 pe care il avem este bun, din 2007 ne-am descurcat bine cu el, am facut multe lucruri interesante, si se mai pot face, dar lumea in general ar dori sa patrunda un pic mai profund, imaginile sa fie un pic mai impresionante. Atunci s-ar impune un telescop de minimum 50 de centimetri si o cupola pe masura. Un dom pentru observatii minimal este undeva pe la 15-20.000 de euro, o lunetuta speciala pentru observatii solare este si ea undeva pe la 8-9.000 de euro, un telescop sa treaca de nivelul comercial, semiprofesional macar, si acela e undeva pe la 14-15.000 de euro, deci, sunt destul de costisitoare instrumentele”, arata Liviu Mircea.

Cu toate ca este nevoie de peste un milion de euro pentru planetariu, cercetatorul care se intalneste saptamanal cu publicul si vede de la an la an cresterea interesului catre domeniul astronomiei, este optimist in ceea ce priveste realizarea proiectului. Pana la urma, centre universitare mai mici au reusit performanta asta de ani de zile.

“Pentru un oras ca si Clujul nu ar fi un obiectiv de neatins. Planetarii au orase mai mici, Braila, Galati, Baia Mare, Suceava”, mai subliniaza Liviu Mircea.

Planetariul din Baia Mare a implinit anul acesta 45 de ani de la deschidere. A fost primul planetariu public din Romania.

“Proiectorul stelar dispus în cupola cu diametru de 6m realizeaza proiecția unui cer artificial (cu aprox. 6000 de stele) ideal pentru observația cu ochiul liber a constelațiilor emisferei nordice ceresti, a unor obiecte din universul îndepartat, spectacolul cuprinzând o serie de animații si figurații luminoase, într-o simulare a unor apariții si miscari pe bolta cereasca, ce va sunt explicate de catre ghidul Dumneavoastra. Uneori – demonstrațiile de planetariu sunt personalizate prin utilizarea tehnologiilor digitale de proiecție – si augmentate prin inserarea în prezentare a unor proiecții video demonstrative”, se arata pe pagina web a planetariului baimarean.

Din septembrie anul trecut se desfasoara proiectul cu finantare europeana pl@NETour, prin care Complexul Astronomic Baia Mare se va dota pana la mijlocul anului 2015 cu un proiector opto-mecanic nou, avansat din punct de vedere al tehnologiilor, oferind cea mai moderna facilitate astronomica de acest tip din România. Mai mult decat atat proiectul nu înseamna doar modernizarea infrastructurii planetariului baimarean, ci si “conturarea unei rețele de turism stiințific în jurul unor puncte libere de poluare luminoasa, locații de preferința asociate unor unitați de primire a turistilor”.

“Pe de alta parte, unul din dezideratele acestui proiect major – pl@NETour, este acela de a încuraja dezvoltarea unor cercuri de astronomie scolara si reintroducerea în curicula scolara a astronomiei, macar ca disciplina opționala. Pentru ca, asa cum am înscris pe frontispiciul site-ului nostru: „Cunoasterea cosmosului este mai mult decât un lux pentru oameni cultivați. Ea este temelia unei constiințe cosmice; ea releva marea raspundere ce ne revine pentru viitorul omenirii.” (Hubert Reeves)”, mai arata reprezentantii Complexului Astronomic Baia Mare.

Planetariul este deschis de marti pana sambata, iar pretul unui bilet este de sapte lei.

La Suceava planetariul functioneaza sub coordonarea Universitatii Stefan cel Mare, asemeni Observatorului Astronomic de la Cluj. A fost inaugurat in 1982, fiind al treilea planetariu din tara si cel mare din punct de vedere al capacitatii salii si a diametrului cupolei.

“Sala Planetariului de forma semisferica, cu o deschidere a cupolei de 10 m si o capacitate de 80 de locuri dispuse circular, a fost dotata cu un proiector SkyMaster ZKP2, comandat înca din anul 1976 si achizitionat de la firma germana Carl Zeiss Jena în anul 1978. Acesta proiecteaza Soarele, Luna, planetele si aproximativ 6000 de stele vizibile cu ochiul liber pe cerul boreal si austral, imaginea dinamica a Sistemului Solar, planeta Jupiter cu satelitii galileeni, evolutia cometei Donati, fenomenul stelelor cazatoare (meteori) si miscarea unui satelit artificial.Terasa pentru observatii astronomice cu luneta (x120) si telescopul de tip cassegrain (x375), ambele de provenienta Carl Zeiss. Se pot observa petele solare, relieful lunar, Jupiter cu satelitii galileeni, inelele lui Saturn, roiuri de stele, nebuloase galactice si fenomene astronomice (eclipse, ocultatii etc.). Un element de unicitate care diferentiaza Planetariul nostru de alte Planetarii din lume este pictura maestrului Mircea Hrisca, reprezentand orizontul orasului Suceava, lucrare care a devenit un veritabil document despre vechea arhitectura, reconstituind repere citadine de acum 30 de ani”, se arata in descriere.

Planetariul din Suceava este deschis de marti pana duminica, iar biletul de intrare costa 8 lei.

Foto: ubbcluj.ro, provincianews.ro, infomm.ro, baiamare.ro, agendaturist.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *