După 6 ani de tergiversări, primăria mai deschide un şantier şi închide o stradă în centrul Clujului

Odată cu reabilitarea Turnului Pompierilor, încă o stradă din centrul oraşului va deveni pietonală. Mai mult, chiar şi puţinele locuri de parcare existente pe strada Tipgrafiei (aproximativ 50), vor fi desfiinţate, fără ca municipalitatea să ofere alte soluţii. Vom avea parte de o investiţie de 2,5 milioane de euro şi de doi ani de şantier pentru realizarea “celui mai extraordinar loc pentru selfie-uri” din Cluj. 
 
Turnul Pompierilor a fost lăsat în voia sorţii de către municipalitatea clujeană mai bine de 6 ani. Într-un final, cei care administrează vremelnic destinele oraşului au decis ca un important obiectiv turistic ar putea fi redat clujenilor şi să fie reabilitat. După ce, ani la rândul, ne-au amenințat că vor amenaja Turnul Pompieilor, într-un final Primăria a decis să organizeze un concurs de soluţii pentru a se alege cea mai bună variantă care să pună în valoare obiectivul istoric. 

“Provocarea concursului a fost de a identifica soluția cea mai bună care să pună în valoare partea istorică a Turnului, dar și să îl revitalizeze prin ameliorarea existentului și eventuala completare a acestuia. Astfel, baza Turnului este reprezentată de unul din turnurile de intrare în incinta fortificată a orașului, construită în secolul XV, în timp ce al doilea segment este reprezentat de o construcție neoclasică de secol XIX. Vârful turnului actual este ocupat de o piramidă din tâmplările de metal și învelitoare de sticlă, care este într-un stadiu avansat de degradare. S-a considerat oportună completarea celor două părți   istorice, construite la distanță de patru sute de ani, cu un element relevant pentru arhitectura secolului XXI, Turnul devenind astfel, un simbol al vârstelor orașului, motiv pentru care numele concursului este „Turnul celor Trei Vârste” Noi am anunţat că se va fi implementat proiectul declarat câştigător însă nu putem spune când.  Prin acest proiect se va reabilita și pietonaliza strada Tipografiei, pe zona din jurul Turnului”, au declarat reprezentanţii primăriei în februaire 2017.
Consilierilor locali vor vota mâine proiectul de reabilitare a Turnului Pompierilor însă finanţarea nu se va face, aşa cum au promis în repetate rânduri reprezentanţii primăriei din fonduri europene, ci din bugetul local. Prea solicitați să se ascundă de jurnaliștii Ziar de Clujj, Știri 100% și NCN, funcționarii municipalității n-au mai avut timp să aplice la fondurile europene. Sau o fi fost (lipsa de timp) de la Campionatul Inter-birouri de Solitaire?
"Se dorește ca prin amenajarea tronsonului străzii Tipografiei, creșterea siguranței cetățenilor și a conducătorilor auto prin asigurarea condițiilor optime de siguranță și confort pentru circulația auto și pietonală, drumurile astfel asfaltate vor fi încadrate cu borduri și prevăzute cu rigole carosabile de acostament, drumul va fi marcat cu semne de circulație și va fi prevăzut cu trotuare pentru pietoni. Amenajarea tronsonului străzii Tipografiei se va face utilizând pavaje din pavele granit și dale de piatră granit. Dotările prevăzute pe spațiul tronsonului de stradă amenajat sunt: suporți pentru biciclete, arbori cu grilaje de protecție și loc de stat jos din lemn. La fiecare arbore îi corespunde un proiector de lumină (minunată limbă română! - n.red.) dispus în grilajul de protecție pentru iluminatul ambiental al vegetației înalte”

Primăria a tergivesat mai bine de 6 ani reabilitarea Turnului Pompierilor de pe strada Tipografiei invocând faptul că investiţia va fi făcută cu finanţare europeană. Se pare că reprezentanţii municipalităţii s-au răzgândit privind modalitatea de finanţare a acestui  obiectiv şi va cheltui 2,5 milioane de euro (10.239.694 lei) din banii clujenilor. Durata de realizare a investiției va fi, zic ei, de 24 de luni.
"Se dorește reabilitarea turnului deoarece acesta reprezintă un punct de atracție pentru public prin nivelul de belvedere de la partea superioară. Turnul va funcționa și ca un spațiu de vizitare ce poate găzdui diverse expoziții permanente sau temporare. Se propune în primul rând restaurarea integrală a porțiunii patrimoniale a turnului, punându-se în valoare suprafețe originale ale zidăriei și finisajelor turnului medieval, detaliile turnului ca piatra cioplită, mai ales gurile de tragere, porțiunea drumului de strajă, golurile laterale din interiorul turnului, ferestrele vor fi executate din tâmplărie de lemn stratificat cu geam termopan și se va recondiționa poarta existentă și grilajul metalic ornamental (ușile interioare – pline cu foi din inox luciu oglindă).Pentru ușurarea accesibilității vizitatorilor în turn, se propune un ascensor de persoane, alături de o nouă scară de vizitare. Se va monta instalație de supraveghere video și instalație de detecție și semnalizare a efracției cu autoprotecție contra vandalismului. Se va monta sistem de iluminat arhitectural realizat pentru a pune în evidență și să accentueze arhitectura, finisajele și volumetria clădirii. Energia termică va fi asigurată de o rețea de încălzire prin pardoseală , încălzire electrică în perete, încălzire electrică cu panouri radiante și o suflantă de aer cald" , se arată în proiectul de hotărâre.
Așteptăm cu interes finalizarea acestei lucrări.
 
 

 

Comentarii

Radu

17.07.2017 23:12

Pe pariu ca lucrările vor fi făcute de Diferit? De aia nu au optat pentru finanțare pe bani europeni.

Adauga comentariu