Din oras

Duct City, inca un proiect ratat al administratiei locale clujene. Se lauda ca au "ingropat" 300 de kilometri de retea, insa orasul e impanzit de cabluri

Duct City, proiectul major al administratiei locale clujene, prin care toate cablurile de telefonie si internet trebuiau ingropate, este printre cele mai mari rateuri al administratiei lui Emil Boc. In 2011, Cluj-Napoca trebuia sa fie curatat de cabluri. In schimb, in aprilie 2014, doar 25 de strazi au scapat de panza de paianjen de pe stalpi. CFO Integrator, firma care realizeaza infrastructura, a sapat numai 120 de kilometri din cei 300, prevazuti initial in contract. Aceeasi firma, prin reprezentantii sai, spune ca acest contract trebuie suplimentat cu inca 160 de kilometri, din cauza extinderii orasului in ultimii ani. In acest ritm, clujenii nu vor scapa de cabluri niciodata. Dovada: in centrul istoric inca mai atarna, pe cladirile ce stau sa cada peste trecatori, colaci de cabluri, uratind arhitectura orasului. 

Dupa modelul oraselor europene: Amsterdam, Paris, Milano, Stockholm samd – care au implementat proiecte similare, administratia din municipiul Cluj-Napoca s-a obligat, inca din 2011, la indepartarea cablurilor aeriene. Astfel, etapa intai, ce viza instalarea retelei pe 115 strazi, trebuia incheiata in 2011, conform contractului. In etapa a doua, trebuiau sa fie ingropati restul de pana la 300 de km de cabluri, dar, intre timp, acestia s-au lungit in teren pina la un nou necesar de 460 km. 

In 2008, Primaria Cluj-Napoca  incheia un parteneriat, dupa modelul afacerii Codec, pentru realizarea unei retele subterane in care sa fie ingropate cablurile de transfer de date (telefonie, internet etc), care atarnau, inestetic, agatate pe stalpii si cladirile din Cluj-Napoca. Societatea castigatoare, CFO Integrator, controlata de un grup de oameni de afaceri cu optiuni liberale (Nicolae Badiu, Valentin Nica, Stefan Petre si Dan Danci), s-a obligat la vremea respectiva ca, in termen de trei ani, sa faca o retea de circa 300 de kilometri, pe care sa o administreze timp de 20 de ani. In contrapartida, Primaria Cluj Napoca trebuia sa primeasca o redeventa de 1% pe an din veniturile provenite din exploatarea retelei si se obliga sa ii convinga pe operatorii de date sa isi mute cablurile de pe stalpi in subsolul Duct City.

Chiriasii acestei retele, adica firmele de telefonie si de internet, platesc 18 euro/100 de metri de microtub/luna in conditiile in care, la Bucuresti, in cadrul retelei similare, Net City, chiria este de 22 de euro. Pretul platit de operatorii din Cluj-Napoca pare mai mic. Doar ca, in Bucuresti, chiria de 22 de euro este perceputa pe un kilometru de retea, nu pe suta de metri. Un calcul sumar arata ca, in fiecare luna, in conturile CFO Integrator intra circa un milion de euro. 

RCS&RDS, cel mai mare operator de telecomunicatii din sud-estul Europei, companie detinuta  de  Zoltan Teszari, a devenit, din aprilie 2014, unic actionar al CFO Integrator. RCS&RDS a platit 4,5 milioane de euro pentru preluarea CFO.

Cu toate ca municipalitatea publica, periodic, in functie de finalizarea tronsoanelor in proiectul de retea subterana Duct City, anunturi prin care operatorii de telecomunicatii sunt somati sa-si mute cablurile in subteran, orasul este impaienjenit de cabluri. Desi termenele expira si cablurile raman la locul lor, cu toate ca Primaria ameninta, in repetate randuri ,ca acestea vor fi taiate, pana in prezent administratia locala nu a trecut la actiune. 

Un termen limita pentru 10 strazi din oras, a expirat la inceputul lunii februarie. Cablurile au ramas tot in aer si nici urma de masurile cu care Primaria ii ameninta pe operatori. Municipalitatea i-a somat, in 21 ianuarie, pe proprietarii circuitelor si echipamentelor de telecomunicatii de pe 10 strazi din oras sa demonteze cablurile de pe stalpii apartinand Electrica si Compania de Transport Public si sa le migreze in subteran, in reteaua Duct City. Erau vizate cablurile de pe strazile Venus, Teodor Mihali, Iuliu Maniu, Alexandru Vaida Voievod, Mecanicilor, Regele Ferdinand, Jiului, George Cosbuc, Bucuresti si Piata 14 Iulie, care trebuiau sa dispara de pe stalpi pana in 7 februarie.

In 2012, CFO a inregistrat  o actiune la Tribunalul Cluj prin care cerea rezilierea contractului de asociere din 2008 cu Consiliul Local. Desi, initial, societatea a cerut despagubiri din partea administratiei locale, de 219 milioane de euro, din care 12,4 milioane investitia, iar diferenta de 205 milioane, prejudiciul adus societatii, ulterior s-a renuntat la proces.

S-au implinit 12 ani de cand Emil Boc a preluat conducerea politica si administrativa a orasului si inca nu a reusit sa finalizeze proiectul de ingropare a cablurilor aeriene in subteran, proiect demarat in 2006. Potrivit informatiilor oferite de catre oficialii din primarie, la finele anului trecut au fost finalizati ultimii 44 de kilometri din cei 300 de retea asumati prin contractul de asociere aprobat in HCL 841/2007. Cel mai probabil ca vor mai trece inca zece ani pana cand vor fi coborate toate cablurile in subteran si se vor finaliza cei 460 de km de retea despre care Emil Boc sustine ca se vor realiza pentru a da un aspect european orasului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *