Editorial

Dragă Moni,

Aș vrea să am o discuție amicală, că sunt un domn, cu doamna Monica Anisie, ministrul Educației.

Haideți, doamna Anisie, să ne uităm la niște date, că cifrele au defectul să nu prea mintă. Vreți? Super, mă bucur că sunteți de acord. Mai ales pentru că ați dat un ordin de ministru prin care elevii sunt OBLIGAȚI să participe la cursurile online din perioada asta. Bine, să faci cursuri online într-o țară în care peste 1.170 de școli aveau toaleta în curte la începutul acestui an școlar, mi se pare o idee extrem de optimistă, dacă nu chiar nebună. Dar nu mă bag în treburile dumneavoastră, sunteți ministrul Educației, știți mai bine.

Doamna Anisie, Monica? Moni? Ne putem tutui? Mai bine nu, am stabilit că sunt un domn. Deci, doamna Anisie, un raport al Organizației Salvați Copiii și al Avocatului Poporului arată că peste o treime dintre copiii din România trăiesc sub pragul sărăciei. Mai mult, 150 de mii de copii din țara asta adorm flămânzi.

Doamna Anisie, haideți să facem un exercițiu de imaginație. Vreți? Super, mă bucur că sunteți atât de receptivă. Haideți să ni-l imaginăm pe Ionuț, un băiețel din comuna Necșești, județul Teleorman, cea mai săracă localitate din România. Ionuț a avut neșansa de a se naște într-o familie săracă, dar care a reușit, cu eforturi mari, să-l dea la școală.

În fiecare dimineață, înainte de a pleca la școală, Ionuț mănâncă o felie de pâine unsă cu untură. Cealaltă felie care mai e în casă i-o pune mama lui la școală. Când se întoarce de la școală, Ionuț își ajută părinții prin gospodărie, apoi se pune să-și facă temele. Dar nu va mai mânca nimic în ziua aia, că trebuie să rămână pentru mâine. E printre cei 150 de mii de copii din țara asta care adorm flămânzi în fiecare seară. Îi mai țineți minte, doamna Anisie? Super!

Mă urmăriți, doamna Anisie? Foarte bine, mă bucur că putem purta acest dialog extrem de constructiv. Ei, hai să ni-l imaginăm pe Ionuț acum, când școala e închisă pe motiv de pandemie, cum trebuie să participe el la cursurile online, pe care le-ați făcut obligatorii.

Știu, știu, ați spus că sunt obligați să participe doar cei care au posibilitatea, care au acces la internet, dar cu ce a greșit Ionuț, de nu v-ați gândit și la el? Doar cu faptul că a avut neșansa să se nască într-o familie săracă? Îl excludem de la cursurile online pentru că n-are un computer și o conexiune la internet?

Păi, Monica, Moni, îmi permit să te tutuiesc, că m-ai enervat, ca Ionuț sunt zeci de mii de copii în România, ce facem cu ei? Îi discriminăm pentru că sunt săraci? Cam mare discriminarea, având în vedere că 21,5% din copiii României trăiesc în sărăcie.

Ce ar trebui să facă mama lui Ionuț, care abia are ce să-i dea de mâncare, ca să-l ajute să participe la cursurile online? Să-și vândă vaca și să-i ia computer? Să facă foamea o lună și să-și bage internet? Cam cum te-ai gândit la genul ăsta de situații? Aaa, nu te-ai gândit? Super!

Hai să mai vorbim despre ceva, dragă Moni. E o informație pe care o știi, cu siguranță, dar vreau să ne-o reamintim împreună: „Rezultatele PISA 2018 plasează România printre ţările care înregistrează o puternică legătură între statutul socio-economic al elevilor şi performanţele înregistrate de aceştia. De altfel, ţara noastră se numără printre statele pentru care rapoartele PISA 2018 recomandă intervenţii educaţionale în favoarea elevilor dezavantajaţi.”

Asta se referă la copiii ca Ionuț, care au defectul enervant de a fi săraci. Dar ție nu-ți prea pasă de copiii săraci, nu-i așa, dragă Moni?

Dar la profesori și la părinți te-ai gândit, dragă Moni, când ai dat ordinul de ministru cu obligativitatea cursurilor online? Toți profesorii din țara asta au calculatoare și conexiune la internet? Cum evaluează online profesorii fiecare copil dintr-o clasă numeroasă?

Toți părinții din țara asta știu să gestioneze o aplicație de conferințe? Dar cei cu 2-3 copii în casă ce fac, cum împart device-urile între ei? Dar ce platformă gratuită se poate folosi, pentru minim 21 de persoane? Nu era învățământul gratuit?

Uite, scrie în articolul 32 din Constituție: „Învăţământul de stat este GRATUIT, potrivit legii. Statul acordă burse sociale de studii copiilor şi tinerilor proveniţi din familii defavorizate şi celor instituţionalizaţi, în condiţiile legii.”

Iată, dragă Moni, se pare că sunt foarte multe lucruri la care nu te-ai gândit. Dar măcar puteai să-i pui pe alții să o facă pentru tine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *