Analiza

Dosarul Revoluției – Rechizitoriu. Episodul 3. Timișoara – Scânteia.

[article:0]

            Acest articol reprezintă o sinteză exclusiv a rechizitoriului întocmit de procurori în Dosarul Revoluției. Acesta cuprinde 3.330 de volume și va fi judecat de Înalta Curte de Casație și Justiție.

 

            Scânteia s-a produs în seara zilei de 15 decembrie 1989, la Timișoara, pe fondul stării de nemulțumire generalizată la nivelul întregii țări. Atunci, mai multe persoane au protestat față de punerea în aplicare a unei hotărâri judecătorești de evacuare din sediul parohial a pastorului reformat László Tőkés, opozant al regimului comunist. Oamenii s-au strâns în fața casei parohiale după ce au aflat din mass-media internațională ce urma să se întâmple.

            În jurul orei 17:00, pastorul László Tőkés i-a îndemnat pe oameni să meargă acasă și chiar a lipit un afiș cu același îndemn pe ușa locuinței, însă manifestanții au refuzat să plece. Secretarul pe probleme organizatorice al Comitetului Municipal de Partid s-a prezentat la fața locului și a anunțat că hotărârea de evacuare a pastorului László Tőkés a fost anulată și le-a cerut oamenilor să părăsească locul. Nici chiar această veste nu a calmat spiritele. În seara aceleiași zile, au apărut primele manifestări anticeaușiste, iar reprezentanții puterii au fost întâmpinați cu huiduieli. Zeci de persoane au rămas peste noapte în fața casei parohiale.

            În jurul orei 14:00, în 16 decembrie 1989, numărul manifestanților ajunsese la aproximativ o mie. La solicitarea organelor de partid, sunt trimise 28 de cadre de miliție, fapt ce a dus la agravarea stării de tensiune. În plus, au fost trimise în zonă toate cadrele Miliției și Securității disponibile, însă cu toții echipați civil. Revendicările mulțimii, al cărei număr era în creștere, s-au transformat în schimbarea lui Nicolae Ceaușescu și condiții mai bune de trai.

            În jurul orei 18:00 a aceleiași zile, în zonă este adus plutonul de intervenție al Ministerului de Interne, respectiv 80 de oameni echipați cu bastoane de cauciuc, scuturi și căști de protecție. După ora 18:30, au început ciocnirile între forțele de ordine și manifestanți, ciocniri soldate cu înfrângerea scutierilor, în jurul orei 20:30. Apoi, un grup de 600-700 de oameni s-au deplasat către Comitetul Județean de Partid, iar un alt grup s-a îndreptat către Piața Operei, unde forțele de ordine au intervenit și au determinat replierea manifestanților. O parte dintre ei a mers spre căminele studențești. Acțiunea de represiune a manifestației a căpătat amploare și a constat în angrenarea progresivă a efectivelor de miliție, trupelor de securitate, trupelor de grăniceri și chiar a pompierilor, toate aparținând Ministerului de Interne. Aproximativ 180 de persoane au fost reținute în noaptea de 16 spre 17 decembrie, unele fiind agresate fizic.

            La ora 21:00 a zilei de 16 decembrie, generalul Vlad Iulian, șeful Departamentului Securității Statului, a simțit pericolul și a convocat toți șefii de direcții din cadrul DSS, urmând ca la Timișoara să fie trimisă o grupă operativă, care să preia conducerea. Astfel, în noaptea de 16 spre 17 decembrie, cu un tren special, au plecat spre Timișoara generalul Emil Macri, șeful Direcției de Contrainformații Sector Economic, colonelul Filip Teodorescu, adjunct al Direcției Contraspionaj, locotenent-colonel Gheorghe Glăvan, șeful Serviciului Informativ al Unității Speciale de Luptă Antiteroristă, locotenent-colonel Gabriel Anastasiu, șeful Direcției de Informații Interne. În aceeași noapte, la ordinul Comandantului Suprem, Nicolae Ceaușescu, s-a dispus alarmarea unităților militare din Garnizoana Timișoara și s-a hotărât ca Armata să iasă în stradă, dar fără armament și muniție. Intervenția directă a președintelui trebuia să restabilească de urgență și cu fermitate ordinea publică, făcând uz de toate forțele existente, inclusiv trupele Ministerului Apărării Naționale.

            În dimineața zilei de 17 decembrie 1989, în jurul orei 09:00, la Timișoara a ajuns o grupă a Marelui Stat Major al Armatei – Direcția Operații, condusă de colonelul Dumitru Ionescu. În jurul orei 14:00, au fost amplasate dispozitive militare de apărare în zone cheie ale Timișoarei. Cu toate astea, pe străzile orașului erau aproximativ 4.000 de manifestanți. Generalul Vasile Milea, ministrul Apărării Naționale, i-a ordonat locotenent-colonelului Constantin Zeca, înlocuitorul comandantului Marii Unități Mecanizate, să blocheze, cu 400 de militari, căile de acces spre Consiliul Județean Timiș.

            La presiunea lui Nicolae Ceaușescu, ministrul Apărării Naționale a comunicat următoarele, la ora 13:30: ”Situația în Timișoara s-a agravat. Este ordin să intervină armata. Armata intră în stare de luptă. În județul Timiș este stare de necesitate.” La ora 13:45, generalul Vasile Milea ordonă trimiterea pe străzile din Timișoara a unor tancuri de instrucție. Au fost ridicate baricade în fața acestora, tancurile au fost blocate, iar unele au fost chiar incendiate. În jurul orei 15:30, a fost constituită o grupă operativă a Marelui Stat Major și a organelor centrale ale Ministerului Apărării Naționale, pentru conducerea unităților din Garnizoana Timișoara. În fruntea acesteia s-au aflat general-maior Ștefan Gușă, prim-adjunct al ministrului Apărării Naționale și șef al Marelui Stat Major, general-locotenent Victor Atanasie Stănculescu, prim-adjunct al MApN și șef al Departamentului pentru Producția de Apărare și Înzestrarea Forțelor Armate, general-locotenent Mihai Chițac, comandant al Garnizoanei București, colonelul Gheorghe Radu, locțiitor al șefului Direcției Operații din Marele Stat Major, colonelul Gheorghe Cîrneanu, locțiitor al șefului Comandamentului Apărării Antiaeriene a Teritoriului, generalul Constantin Nuță, adjunct al ministrului de Interne și șef al Inspectoratului General al Miliției, precum și Ion Coman, secretarul Comitetului Central al Partidului Comunist Român.

            Manifestanții au luat cu asalt sediul Comitetului Județean de Partid. Confruntarea cu forțele de ordine a fost una violentă, însă sediul a fost cucerit de partea civilă și inscripția PCR de pe clădire a fost distrusă.

            Ministrul Apărării a dat ordin ca efectivele MApN să fie suplimentate cu soldați de la Unitatea Militară din Buziaș, Unitatea Militară din Lugoj și Unitatea Militară din Arad. Două elicoptere militare au survolat Timișoara, iar echipajul a trimis informații despre locurile unde se aflau grupurile de manifestanți.

 

            (va urma)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *