Editorial

Dosar cu șină nu doriți când ieșim din casă? O mică pățanie care ne arată ce se întâmplă când polițiștii locali se cred mai presus de lege și au cale liberă la abuzuri

Aceste ordonanțe militare sunt ca Biblia – fiecare polițist și polițist local le interpretează după cum are chef. Și dacă dorește vreunul dintre acești domni/doamne să te amendeze o poate face cu cea mai mare lejeritate și cu zâmbetul pe sub mască, chiar dacă tu, umilul umblător în jurul casei sau către locul de muncă ești cu actele în regulă așa cum scrie în ordonanțe. Dacă noi suntem corecți, stăm în casă și ieșim doar ca să mergem la locul de muncă, la cumpărături sau să ne dezmorțim carcasele înțepenite într-o plimbare lângă casă, haideți domnilor și doamnelor organe ale statului să fiți și domniile voastre corecți cu noi! Parcă era vorba că sunteți în stradă pentru noi, să ne protejați! Chiar așa să fie? Hmmmm…

Unii funcționari ai statului NU AU ÎNȚELES că acele ordonanțe nu au fost concepute într-un stil categoric și strict tocmai pentru a le lăsa oamenilor o oarecare libertate și nu pentru a le da mână liberă polițiștilor locali și polițiștilor reali la abuzuri.

Afirmațiile de mai sus le susțin cu un exemplu concret:

Duminică, aproximativ ora 17.00 – Parcul Detunata, cartierul Gheorgheni, Cluj-Napoca

Puțini oameni, nu mai mult de zece, sunt în parc. Își face apariția o mașină a Poliției Locale. La volan un domn, în dreapta o doamnă. Ambii sunt echipați cu măști și mănuși. Din mașină, încep să le facă semne oamenilor din parc să se apropie de autoturism și să prezinte documentele. Nu au decența să coboare din mașină și să se prezinte cine sunt. Nici măcar nu coboară geamul de teamă. Pare-se că spaima de infectare cu coronavirus i-a tulburat de tot.

Loganul Poliției Locale ajunge și în dreptul meu, prezint cartea de identitate și declarația pe proprie răspundere cum că am ieșit pentru „deplasare scurtă, lângă domiciliu, pentru desfășurarea de activități fizice individuale, în aer liber, cu excluderea oricărei forme de activitate sportivă colectivă”.

Doamna de la Locală se uită urât, îi spun că adresa din cartea de identitate și cea la care locuiesc sunt diferite. Urmează replica domnului de la Locală care îmi spune să demonstrez că locuiesc acolo.

Răspund că nu am cum să demonstrez doar dacă merg cu mine să vadă că locuiesc la 100 de metri de parc.

„Dar nu aveți un contract de vânzare cumpărare, un contract de închiriere, un document ceva? Cum locuiți acolo așa? Stați în gazdă sau cum stați acolo? Că nu înțeleg. Dar de ce nu aveți niciun document la dumneavoastră să demonstrați că acolo locuiți? Dar știți că trebuie să demonstrați?”, vine replica polițistului, care, în continuare stă în mașină.

De menționat că au coborât geamul de două degete. Și-or fi zis că nu intră virusul că e prea mic spațiul.

Nu răspund în niciun fel pentru că mă gândesc să nu îmi fi scăpat vreun detaliu din ordonanța militară și chiar să fie nevoie să demonstrezi că locuiești acolo unde ai scris în declarația pe propria răspundere.

Scap ieftin, cu un avertisment!

„Hai bine, mergeți, dar să știți că amenda e 5.000 lei. Și data viitoare să aveți dovada că stați acolo! Și să știți că nu aveți voie să fiți mai departe de două străzi de domiciliu”, își încheie morala angajatul Primăriei Cluj-Napoca.

Nu mai spun nimic și mă întorc acasă. Citesc ordonanța. NU scrie niciunde că trebuie să demonstrezi cu acte că locuiești la adresa de izolare pe care ai notat-o în declarație. Este suficientă declarația pe proprie răspundere.

„(3) Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura” – aceasta scrie în Ordonanța Militară 3, art. 4.

„În declarație, persoana indică locul unde se izolează la domiciliu, indiferent dacă e adresa de buletin sau nu. Acolo se face verificarea, unde indică persoana în declarație” – aceasta a declarat, astăzi, prefectul județului Cluj, Mircea Abrudean.

„Omul face o declarație că locuiește acolo și a ieșit să facă sport. Nu suntem atât de categorici încât să se sperie acum populația că nu știu ce facem. Trebuie să colaboreze și să conștientizeze fiecare cetățean că este în interesul lui. Nu venim cu măsuri coercitive în interesul Guvernului sau al statului” – aceasta a declarat, ministrul de Interne, Marcel Vela.

De asemenea, NU scrie niciunde că ai voie să te deplasezi pentru mișcare sau cumpărături la doar două străzi distanță de locuință, așa cum a afirmat polițistul local.

Așa stând lucrurile, de ce domnii de la Poliția Locală sunt mai presus de lege? De ce interpretează cum au ei chef ordonanțele, de ce inventează reguli care nu există și de ce sunt atât de dezinformați? Pe ei cine îi amendează pentru dezinformare și abuz?

Am scăpat ușor astăzi, dar dacă mâine sau în altă zi mă controlează alt echipaj la fel de dezinformat și de subiectiv? Dacă alți cetățeni au fost amendați pe nedrept? Cine îi verifică pe funcționarii statului că aplică legea în mod corect și nu fac abuzuri?

Ce trebuie să facem? Să umblăm de acum cu dosar cu șină la noi în care să avem certificat de naștere, carte de identitate, schema de vaccinuri (că cine știe, poate trebuie dacă așa consideră un polițist local), contractul de vânzare cumpărare/închiriere a locuinței, rețeta pentru ochelari că dacă cumva îi purtăm ilegal, contractul de telefonie mobilă, factura pentru cumpărarea telefonului că dacă l-am furat?, certificatul de deces al bunicii că cine știe, dacă întreabă Poliția Locală și de bunica?, diploma de absolvire a școlii generale, bonul de la cumpărăturile de ieri, biletul de avion din concediul de anul trecut, citirea apometrelor ca să vadă cât de des te-ai spălat pe mâini, dovada că ai aerisit locuința. Ce s-o mai lungim? Să umblăm cu casa în spate că așa sigur suntem credibili.

Mai lipsește să ne cereți o dovadă că suntem chiar noi și nu vreo clonă. Dacă venim dintr-un Cluj paralel?

Domnule primar, Emil Boc și domnule șef al Poliției Locale Cluj-Napoca, Marcel Bonțidean, verificați-i pe domnii și doamnele care ies pe teren la aplicat amenzi. Pentru că se pare că ei caută nod în papură și sunt total pe lângă lege. Și nu mai angajați pe oricine că vedeți ce se întâmplă, habar nu au ce să verifice și în ce condiții pot să aplice amenzi!

Și încă ceva: domnilor Boc și Bonțidean, dați-le ordonanțele acelea listate să le mai citească! Și spuneți-le că frumos ar fi să se prezinte și să coboare din mașină când discută cu noi ăștia care le plătim salariile!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *