Domnul Tarcea primiți cu înjurăturile? Unde este patinoarul promis clujenilor?

Clujenii se înghesuie pe singurele două patinoare existente în oraș. Cel din Piața Unirii, folosit în special de copii din cauza dimensiunile reduse și cel amenajat la Cora. Patinoarul promis de 15 ani de primarul Boc încă se lasă așteptat.

Boc a ieșit prima dată cu declarații privind necesitatea unui patinoar chiar de la primul său mandat din 2004. Doar că de atunci, tot ce s-a făcut în această direcție au fost declarații și promisiuni de proiecte. 

Patinoar pe lacul Chios, proiectul cu cea mai lungă viață la nivel declarativ

Viceprimarul Anna Horvath promitea la inceputul lui 2014 că va introduce in bugetul din anul respectiv realizarea unui studiu tehnic, pentru ca apoi sa poată fi accesate fonduri europene pentru această investiție. Horvath a renunțat însă repede la proiectul ei de suflet care a fost preluat, la nivel declarativ de Emil Boc în 2016.

“Vrem sa facem un proiect european, astfel incat, iarna, lacul din Parcul Central sa poată fi transformat într-un patinoar artificial de largă dimensiune și să dea șansa clujenilor să îl foloseasca. Acolo avem planul ca în exercitiul acesta financiar, 2014-2020, sa depunem un proiect european si se pare ca există și sanse de finantare", promitea primarul, în 2016.

Desigur că ideea a dispărut la fel de repede pe cât a apărut, fiind reluată, un an mai târziu, de această dată de proaspătul uns viceprimar Dan Tarcea, portavocea lui Emil Boc, care a prezenta un proiect și mai fantezist. Acesta anunța că vor fi cuprinși în buget 3,5 milioane de euro pentru amenajarea unor plăci astfel încât lacul Chios să devină patinoar timp de câteva luni pe an.

"Sunt prevăzuţi în buget pentru amenajarea patinoarului 3,5 milioane de euro. Dorim să cumpărăm nişte plăci plutitoare, pe care se poate amenaja patinoarul, dar care pot fi folosite şi ca podium, pentru organizarea unor concerte pe lac, sau ca terase. Este un sistem care funcţionează cu succes în ţările nordice", a declarat Dan Tarcea.

Era evident pentru toată lumea, mai puțin pentru Tarcea, că proiectul prezentat de el era o utopie. Temperaturile din Cluj-Napoca nu se află la nivelul celor din țările nordice pentru ca un astfel de proiect să funcționeze, Mai mult, suma vehiculată era foarte mare, în București relizându-se un pationoar acoperit pentru acei bani, nu doar un patinoar care să funcționeze în aer liber patru luni pe an.

Câteva luni mai târziu, Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism a spulberat toate planurile lui Boc și Tarcea pentru amenajarea unui patinoar pe lacul Chios. Aceștia au considerat că proiectul nu este viabil (sic!) și este mult prea costisitor, astfel că au propus o nouă locație, îmbățișată cu entuziasm de viceprimarul Tarcea.

"Soluţia propusă de domnul Ţigănaş a fost îmbrăţişată de cei prezenţi. Chiar şi noi, reprezentanţii Primăriei, am achiesat la ea. Patinoarul, pe noul amplasament propus, ar fi mai prietenos cu mediul. Sunt 9.000 de metri pătraţi, cu tot cu terenul pe care ni-l va ceda Consiliul Judeţean, pe care se poate realiza şi un parc pentru copii, care să se integreze cu patinoarul. Soluţia definitivă va fi luată abia după ce se va organiza o dezbatere publică. Există însă şi o veste proastă. Noi am dorit să deschidem patinoarul la 1 Decembrie 2017, dar nu avem cum să îl facem atât de repede în actuala situaţie. Preferăm să amânăm proiectul un an şi să încasăm înjurături de la presă, dar să facem o treabă trainică", a afirmat viceprimarul Dan Tarcea.

”Treaba trainică” nu s-a realizat niciodată. Sunteți pregătit pentru înjurături domnule Tarcea? De 15 ani așteaptă clujenii un patinoar. Măcar în acest mandat puteați să găsiți o soluție. Măcar patinoar să faceți dacă pakinguri nu reușiți. Dar și acesta este un proiect care aparent depășește capacitățile administrative ale administrației locale conduse de Boc. 

Ce credeți că s-a întâmplat cu terenul respectiv? Consiliul județean l-a cedat municipalității care nu a făcut cu el nimic. Așa cum prezenta recent Ziar de Cluj, zace în paragină, acoperit de pietriș, așteptând să fie transformat în patinoar. Proiectul a fost transferat către RADP, iar Pantelimon declara că după ce vor primi terenul, în trei luni, maxim patru poate fi realizat acest obiect. Din păcate pentru clujeni și acest proiect a rămas uitat prin sertarele primăriei. RADP se aliază și ei listei lungi de incompetenți care nu au fost capabili să amenajeze un patinoar. 

Citește și:

În locul patinoarului promis de Boc de 15 ani, avem doar un teren lăsat în paragină

Emil Boc a fost întrebat și la sfârșitul anului trecut, la fel ca în fiecare iarnă, când vor avea clujenii un patinoar nou, răspunsul edilului a fost că singurul patinoar este cel din Piața Unirii.

”Patinoarul va fi acolo unde este Târgul de Crăciun, în Piața Centrală a orașului. Alt patonoar nu va exista anul acesta. Pe lacul Chios lucrările sunt mult mai complexe. Au fost discuții să se facă patinoar pe lacul Chios. S-au blocat, există mai multe păreri din partea Comisiei de Monumente petru a putea aviza un astfel de patinoar. Anul acesta îl vom avea în Piața Unirii”, potrivit lui Boc.

Cum au dispărut patinoarele Clujului?

Clujenii au avut un patinoar în Gheorgheni, însă după doar două sezoane acesta a fost închis, terenul fiind în proces de retrocedare. Ulterior acolo a fost construit capusul FSEGA.

Un patinoar în spatele Bisericii Reformate de lânge Regionala CFR funcționa un patinoar natural amenajat. Acolo însă în urmă cu aproape 10 ani a început construcția unei săli de sport care nu a mai fost finalizată nici până azi.

Un alt patinoar funcționa în parcarea Iulius Mall, însă acesta a fost desființat odată cu amenajarea parcului.

Din păcate pentru iubitorii acestui sport, patinoarele dispărute nu au fost înlocuite cu niciun alt proiect, în ciuda promisiunilor venite din partea administrației locale. Ultima dintre ele prevede amenajarea unui patinoar în cadrul proiectului de amenajare a unei baze sportive în Mănăștur în zona La Terenuri.

 

Adauga comentariu