Din oras

Doi studenti au creat un site care iti arata salariile din industria IT

Dupa ce au observat ca e aproape imposibil sa afli cat se castiga la diverse companii de IT, o studenta de la Cluj si unul din Bucuresti au pus la punct o pagina de Internet care sa rezolve problema. CashIT functioneaza doar de cateva zile, insa a “strans” deja aproape 200 de utilizatori. 

Anamaria Cotirlea si Cristian Mocanu, fondatorii aplicatiei, si-a propus de la bun inceput sa faca o piata mai transparenta care sa ii ajute pe programatori sa vada la ce nivel pot sa ajunga si sa aiba o cunostinte corecte atunci cand se duc la interviuri. 

Ca urmare, pe CashIT poti sa adaugi salariile oferite la anumite firme, pentru anumite pozitii sau sa cauti aceasta informatie. 

“Vrei sa stii care sunt adevaratele salarii din industria IT? Nu stii ce suma sa negociezi pentru noul loc de munca? Suntem bombardati cu informatii legate de salariile programatorilor, dar nu avem o imagine de ansamblu a acestei piete. Contribuie in mod anonim la baza noastra de date, compara salarii si analizeaza-ti optiunile!”, se arata pe site. 

Totul a inceput in urma experientelor celor doi fondatori, studentii Anamaria Cotirlea si Cristian Mocanu. 

“Ideea s-a nascut din faptul ca am gasit foarte putine date despre salarii in online-ul romanesc. Pentru UK si US exista glassdoor.com  si e destul de popular, dar la noi nu prea a „prins”, sunt foarte putine date acolo. Site-ul undelucram.ro are maxim doua-trei salarii pentru fiecare firma, e mai mult focusat pe discutii”, a precizat Cristian. 

Incercarea moarte n-are, si-au zis cei doi, s-au pus pe treaba si in trei zile site-ul era gata. 

“In plus, pe alte siteuri e greu sa determinam cat de vechi sunt datele sau ce experienta are persoana respectiva. Am incercat sa structuram informatia adaugand ani de experienta, taguri”, a completat Anamaria. 

La o saptamana de la lansare, pagina avea deja peste 150 de salarii. Peste 70 din acestea erau din Bucuresti si aproximativ 50 din Cluj. Marti, 9 februarie, la ora 12, erau 180 inscrisi.

“E un site destul de simplu, cu o baza de date. Utilizatorii intra si pot cauta salarii, si pot introduce si salariul lor curent. Daca salariul introdus pare ok (adica nu e de 2 lei sau 200.000), atunci il aprobam”, a dezvaluit Mocanu. 

Realizatorii aplicatiei sustin ca celor care s-au inscris li se asigura confidentialitatea. 

“Nu este nevoie de email sau alte date. Practic, nu avem cum sa stim cine a postat”, subliniaza Cristian. 

“Totul e 100% confidential. Oamenii introduc doar numele firmei si date legate de salariu/job”, spune si Anamaria. 

Exista, totusi, si riscul ca datele postate sa nu fie reale.

“Ba da, dar toate site-urile cu date despre salarii au problema asta, chiar si si glassdoor.com. Daca am cere confirmare de pe email-ul de munca, atunci nu am putea garanta anonimatul, deoarece angajatorii au acces la email-ul angajatilor”, justifica studentul. 

De asemenea, informatii de pe cash-it.xyz ar putea sa nu le faca bine companiilor mentionate aici, dezvaluind salariile pe care le ofera. 

„Toate acestea ar putea sa le faca deservicii doar celor care platesc insuficient angajatii. Firmele cu un mediu bun de munca si salarii corespunzatoare vor avea de beneficiat. Practic, le-am face reclama”, a apreciat Cristian. 

Scopul acestei aplicatii este altul: 

“Ne propunem sa facem piata cat mai transparenta pentru a ii ajuta pe programatori sa vada la ce nivel pot sa ajunga daca se concentreaza pe dezvoltarea profesionala. Pe langa asta, exista foarte multi oameni care necunoscand piata au tendinta de a se aprecia gresit cand vine vorba de negocieri”, a punctat Anamaria. 

Planurile celor doi fondatori nu sunt modeste. 

“Pe termen scurt, ne propunem sa avem o interfata mai prietenoasa si cateva statistici despre ce firme au cele mai bune salarii, ce orase sunt mai bune pentru IT, in general informatii de interes pentru programatori. Cat despre utilizatori, e foarte greu de estimat dupa asa putin timp. Speram sa ajungem la 500 de salarii in 1-2 saptamani, dar nu putem sa stim cum o sa evolueze”, marturiseste Cristian. 

In privinta profitabilitatii paginii, cei doi spun ca nu au gandit inca un plan. 

“Proiectul a fost facut mai mult din curiozitate, nu neaparat pentru profit. Deocamdata vrem sa avem cat mai multi utilizatori si cat mai multe statistici, si sa facem un site cat mai util pentru programatori. O sa ne gandim la monetizare cand o sa fie cazul. In orice caz, nu am vinde niciodata datele catre companii. Mi se pare imoral”, a mai spus Cristian. 

Studentul este in anul 4 la Automatica si Calculatoare Bucuresti, a urmat un internship la Adobe Romania si doua la Microsoft Redmond.

Anamaria Cotirlea e studenta in anul 3 la Informatica la Universitatea “Babes-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca. 

“Sunt din Oradea, si pana acum am facut doua internshipuri la Microsoft Redmond si unul la Google in Cracovia. In timpul anului nu lucrez, si prefer sa ma axez pe proiecte personale”, a marturisit ea. 

Cei doi nu au decis inca ce vor face dupa absolvire. 

“Este posibil sa plecam la una din firmele mari din afara (Google, Facebook), sau sa ramanem in tara. Nu stim inca sigur”, a spus Cristian. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *