Anchete

Doi diriginți de șantier care au lucrat la "drumul lui Boc", Ic-Ponor, puși sub acuzare de DNA

Procurorii anticorupție au demarat cercetările într-un dosar penal care se referă la drumul turistic, Ic–Ponor, unde s-a furat pe rupte, anunta evz.ro. Ziar de Cluj scria inca de luna trecuta cum au fost decontații mii de metri cubi de beton de slabă calitate, la preț de beton superior.

Surse judiciare susțin că audierile în ceea ce privește drumul turistic, Răchițele (satul natal al lui Emil Boc)- Ic – Ponor, au demarat în trombă. Deja doi diriginți de șantier care au confirmat anumite plăți suspecte, au fost citați în calitate de suspecți  și li s-a pus în vedere să se prezinte cu avocați.

Diriginții de șantier ai acestei lucrări sunt suspecți că au girat jaful care a avut loc la aceste lucrări și că au avizat turnarea unui beton slab calitativ, beton care a fost decontat ca și beton de calitate și rezistență superioară.

Cele 20 de carote făcute în corpul pereților de sprijin de către experți, pentru determinarea proprietăților fizico mecanice, efectuate la betonul testat nu corespund proiectului de construcţie. De exemplu, rigolele din beton trebuiau să fie turnate din beton din clasa C35-45, iar testările efectuate au demonstrat că s-a folosit beton din clasa C16-20. Pentru camerele de cădere a apei din zonele de poduri şi podeţe, betonul folosit nu face parte din clasa C35-45. Nici la zidurile de sprijin, betonul folosit este tot din clasa C16-20, deşi trebuia să fie minim din clasa C25-30 sau C35-45.

Folosirea altui tip de beton decât cel specificat din proiect duce la un profit mai mare pentru firma constructoare. Un metru cub de beton din clasa C16-20 costă în jur de 230 de lei/mc, în timp ce un beton din clasa C35-45 costă peste 350 de lei.

În total, la acest drum s-au turnat 50.000 de mc de beton. Iar Ziar de Cluj a facut calculele scolareste, prejudiciul rezultat fiind de aproximativ 16 milioane de lei. Prejudiciul estimat în acest caz, doar din diferența de beton, este de peste 6.7 milioane lei, conform evz.ro.

Conducerea CJ Cluj în vizorul DNA

Procurorii DNA mai susțin că s-au plătit 700 de metri liniari de rigole în condiția în care s-au turnat doar 300 de metri. Lucrările la drumul Ic- Ponor au început în mandatul de președinte al lui Marius Nicoară, în prezent senator PNL, au continuat în mandatul lui Alin Tișe, finul lui Emil Boc și în cel al lui Horea Uioreanu, trimis în judecată de DNA pentru luare de mită.

Procurorii DNA trebuie să afle care dintre cei trei președinți ai Consiliului Județean Cluj au avizat la plată decontarea unui beton de slabă calitate la prețuri superioare, în condițiile în care în proiect se prevedea clar clasa de beton care trebuie pusă în opera.

Seplecan a cerut respectarea legii 

Fostul presedinte al CJ, Mihai Seplecan s-a intalnit la sediul DNA cu Mircea Avram, pe atunci director al RAADPP Cluj, regie aflată în vizorul DNA Cluj. Iata ce a declarat Seplecan in cadrul unei emisiuni la care a fost invitat la NCN.

„Trec peste faptul că nu m-a informat că a fost chemat la DNA Cluj, deși eram șeful său direct” – a remarcat Mihai Seplecan – “dar, după aceea, deși știa pentru ce am fost chemat, să nu dau drumul la lucrări până când nu-și termină DNA expertiza, a mințit cu nerușinare în presă că am interese personale să nu dau drumul la lucrarea pe care el era nerăbdtor, după 6 ani, să o termine. Era nerăbdător, probabil, să-și astupe mizeria lăsată în urmă. În orice caz, am fost convocat la partid (PNL Cluj – n. red.) și Nicoară, Tișe și Boc au început să facă presiuni să dau drumul la lucrări. Le-am zis că nu pot, că așa mi s-a cerut de la DNA, oricum era în plin scandalul în care încercam să trec și RAADPP din regie în direcție a CJ Cluj, așa cum îmi cerea legea, se pierdeau o grămadă de sinecuri la partid și Tișe era foarte pornit pe mine. Așa că tot m-am trezit etichetat analfabet și proxenet. Dar ce era să fac, să încalc eu legea pentru Avram sau pentru ei? Nu am semnat pornirea lucrărilor decât după ce DNA Cluj și-a terminat expertiza judiciară. Plus reamintesc cum mașinăria de vot a PNL+PSD+UDMR a funcționat la comandă politică și în ciuda faptului că legea o cerea au tergiversat trecerea RAADPP din Regie în Direcție. Acum este Direcție așa cum am zis că este legal să se facă, dar nu am auzit scuze din partea lui Tișe și a celorlalți care m-au jignit doar că le-am cerut să respecte legea”.

Domnilor si doamnelor procurori, dupa cum ati vazut, ne place matematica. Am mai facut calcule si pe alte subiecte, am aratat cu documente si declaratii cum se „lucreaza” cu banii publici. Spor la lucru!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *