Dispar medicii de familie. Media de vârstă a medicilor de familie este de peste 55 de ani

Tinerii absolvenți de medicină fug de specialitatea medicină de familie. Așa s-a ajuns în situația în care medicii de familie să aibă media de vârstă de peste 55 de ani, iar cabinetele lor săfie supraaglomerate de pacienți, care u au de unde să aleagă alți medici, mai tineri.

 „Nu există nici o atracție pentru specialitatea medicina de familie, atat timp cat ea este subfinantata. Un medic rezident n-o sa vina de la salariile anuntate, cel putin de Guvern. N-o sa vina, ganditi-va ca avem venitul unui cabinet venit de la Casa de Asigurari de Sanatate, care este pentru a functiona o unitate sanitara, cu toate cheltuielile ei. Incepand cu cheltuielile legate de intretinere, de salarii”, a declarat dr. Emiliana Costiug, medic de familie.

Medicii de familie sunt plătiți pentru fiecare pacient pe care îl au înscris, dar și pentru serviciile medicale pe care le oferă la cabinet. Astfel, pentru un pacient înscris, un medic de familie primește de la Casa de Asigurări de Sănătate, 4,60 de lei.

 „Decontarea activității medicilor de familie se face prin plata per capita si plata per serviciu. Plata per capita inseamna plata pentru fiecare pacient asigurat inscris pe lista medicului de familie, iar punctajul se stabileste pe grupe de varsta. Valoarea punctului per serviciu este de 2.1 lei, iar punctajele se stabilesc diferit, in functie de tipul serviciului”, precizeaza Crina Grozav, purtător de cuvânt CAS Cluj .


Cu alte cuvinte, cu cât au mai mulți pacienți înscriși la un medic de familie,  cu atât mai mare este suma primită de la stat pentru cabinet. Cu toate acestea, medicii de familie spun că supraaglomerarea cabinetelor nu este o soluție, de-asta ar fi nevoie de medici tineri care să vină înspre această specializare.

Medicii de familie spun că în maximum 10 ani specializarea medicină d familie va dispărea, dacă nu se va rezolva problema subfinanțării.


Adauga comentariu