Detinutii de la Gherla ajuta batrani din Moldova construindu-le toalete de lemn

20 de varstnici nevoiasi din localitatile Dagata (jud. Iasi), Dumesti si de langa Negresti (jud. Vaslui) au avut in aprilie surpriza sa primeasca de la o organizatie umanitara toalete de lemn. Jumatate din acestea au fost mesterite de catre detinutii de la Penitenciarul Gherla.

Asociatia Dorcas Aid Romania, in parteneriat cu Penitenciarul Gherla,  a initiat incepand cu luna aprilie 2014 proiectul “Toalete pentru varstnici”. Actiunea consta in construirea unor toalete din lemn pentru batranii saraci din cele trei comunitati din Moldova.

“Organizatia noastra ajuta 40 de varstici nevoiasi de acolo, intentionam sa ajungem la 100. Le dam cate un pachet lunar de alimente, medicamente si lemne pentru iarna. Colega mea, Delia Blaga, a observat ca acesti oameni nu aveau nici macar o toaleta in curte, acolo nu poate fi vorba de canalizare. A vazut asta la unul, apoi la altul si, la urmatorii, nici nu a mai intrebat, pentru ca nici unul nu avea asa ceva”, a relatat Victor Petrariu, responsabilul cu relatiile cu publicul in cadrul Asociatiei Dorcas Aid Romania.

Penitenciarul Gherla este unul dintre cele patru institutii de detentie din Ardeal cu care asociatia desfasoara actiuni de mediere a relatiei dintre detinuti si familie, asa ca au fost invitati sa contribuie la realizarea a jumatate dintre cele 20 de toalete prevazute in prima parte a proiectului.

“Celelalte 10 au fost construite de catre voluntari ai asociatiei. Lemnul a fost sponsorizare din partea partenerilor nostri din Romania si Olanda”, a precizat Petrariu.

Toaletele au fost deja transportate la beneficiari.

Prima faza a proiectului a constat in construirea a 20 de toalete in Cluj si apoi transportarea lor la beneficiarii din zonele mentionate.

“Data fiind nevoia pe care am descoperit-o in acea zona saraca a tarii, dorim sa continuam acest proiect cu inca 20 de toalete, destinatarii lor fiind tot persoanele in varsta din jurul localitatii Negresti (jud. Vaslui)”, au mai aratat oficialii asociatiei.

Foto: Dorcas Aid Romania

Adauga comentariu