Sanatate

Despre emotiile pozitive

In viata de zi cu zi, emotiile si sentimentele pozitive sunt foarte necesare omului, pentru ca ele constituie factorul mobilizator al actiunilor sale si generatorul unor variate energii functionale. Intelepciunea poporului roman a intuit rezonanta fiziologica a emotiilor, cand a plasticizat expresii emotionale prin “o explozie de bucurie” sau “beat de fericire”.

 

 

 

Unitatea scoartei cerebrale, care analizeaza emotiile, cu centrii subcorticali, sediul emotional si neurovegetativ, face ca emotiile sa influenteze deseori insasi sanatatea noastra prin procesele fiziologice pe care le poate genera. O parte a emotiilor pozitive  ni le putem genera noi insine, prin satisfactia datoriei implinite din toata inima, prin ceea ce cream sau daruim, prin micile sau marile reusite in viata personala sau profesionala.

 

 

Optimismul, speranta este oxigenul gandirii si actiunii noastre. Speranta ne poate mobiliza fortele fizice si spirituale, se poate opune bolilor si imbatranirii. Vorba aceea, atata timp cat speram putem sa respiram. Datorita optimismului s-a constatat ca ranile soldatilor armatei victorioase se vindeca mult mai repede decat ale soldatilor armatei invinse.

 

 

Regulatorul suprem al comportamentului uman este cuvantul, ca expresie a celui de al doilea sistem de semnalizare. Cuvantul, fiind o sugestie verbala, trebuie manuit cu mare grija, pentru ca “poate ucide un om, dupa cum il poate mentine in viata.” In orice imprejurare ne-am gasi, cuvintele se cer tocite de ascutisul rautatilor, al injuriilor, ponegririlor si de toate asperitatile ce-l pot rani pe omul de langa noi. “Vorba dulce mult aduce”, fiindca este o forta emotionala foarte puternica.

 

 

Desigur ca pe drumul realizarii depline a tuturor trasaturilor de caracter (cinstea, simtul dreptatii, sinceritatea, atasamentul, politetea etc.) multi dintre noi mai avem multe de intreprins. Insa valoarea lor este atat de mare incat merita sa iesim in intampinarea celuilat cu ganduri bune, pozitive. Aceasta poate constitui ea insasi o satisfactie morala.

 

 

Emotii pozitive, placute si utile, ni le pot procura si lectura unei carti, navigarea pe Internet, studiul unui tablou de arta, auditia unei muzici bune, privelistile naturii etc. Sa iesim in intampinarea lor cu sufletul deschis. Sa le cautam si sa le lasam sa ne desfete simturile, ochii si urechile. Sa ne largim preocuparile estetice (de frumos), ba chiar sa le creem. Sa sporim esenta, ponderea, diversitatea si calitatea vietii noastre spirituale.

 

 

Frumosul si placutul trebuie sa le cautam permanent in jurul nostru, sa le recunoastem, sa le intelegem si sa ni le apropiem. Fiecare clipa acordata frumosului este un castig pentru tonificarea psihicului.

 

 

In complexul factorilor ce mobilizeaza buna dispozitie un loc important il are umorul. Expresia “un ras sanatos” cuprinde un mare adevar. Umorul ca semn al unei libertati si degajari spirituale, are un rol psihic deconectant si mobilizator foarte adanc si pretios. Cercetatori de seama ai psihologiei batranilor au constatat ca umorul este un factor al longevitatii. Exista chiar scoli medicale, care folosesc umorul ca mijloc principal in psihoterapie.

 

 

Buna dispozitie, rasul, optimismul sunt nu numai ecoul unei sanatati satisfacatoare  si al unor impliniri. Emotia placuta, bucuria si speranta sunt si cai de a mentine sufletul sanatos, de a mobilize fortele de aparare si de a mentine vitalitatea si tineretea.

 

 

De aceea medicului de astazi i se cere nu numai alinarea unor suferinte ci si un rol activ in mobilizarea sperantelor si optimismului (eubioza). Emotiile pot fi nu numai triate dar si reglate si educate.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *