Analiza

Despre alianțe politice de moment: PNL trebuie să pape tot, să crească mare, să aibă forță să se opună

Biroul Politic Național al PNL decide azi cu cine se va alia pentru alegerile parlamentare din această toamnă. Se va face, sau nu, fuziunea prin absorție cu ceea ce a rămas din UNPR? Mai ales acum când Gabriel Oprea a declarat că ia o pauză definitivă din politică și viața publică. Oricum, liberalii nu au zis că nu au de gând să se alieze cu noua “soluție imorală” a politicii nici măcar când Oprea nu luase decizia retragerii. Co-președinta Gorghiu chiar se lamenta pe pagina ei de socializare că nimeni nu zice că ar fi UNPR o soluție proastă atunci când această formațiune politică se aliază cu PSD, dar toată lumea strigă că e imoral și contra naturii atunci când PNL vrea să se alieze. Cam acesta este nivelul de înțelegere politică al șefilor de partide politice în ceea ce privește normele de integritate și moralitate. Chiar nu pricep de ce-i mai deranjează lumea cu astfel de fleacuri cum ar fi prejudiciul de imagine pe care l-ar avea partidul din cauza unor astfel de alianțe și declarații? În fond, cine să-i sancționeze, când lecția pe care le-a administrat-o electoratul la alegerile locale a fost: fură, dar fii simpatic, noi te votăm?!

Pentru agențiile de știri, sursele anonime au dat drept sigură informația că PNL va decide să meargă singur în alegeri. Dacă va fi așa, ce a mai rămas din UNPR și ce va mai rămâne din PSRO-ul lui Mircea Geoană și PND, vor rămâne să-și găsească alt vehicul politic pentru a ajunge în Parlament. Ceea ce nu ar fi chiar atât de greu, doar la cotitura negocierilor stă PSD-ul lui Liviu Dragnea cu o ofertă poate mai mică, dar mai tentantă decât nimic.

Ziceam în iarnă că noul trend politic pentru a elimina partidele nou formate din jocul politic pe care PSD și PNL îl vor bi-partid, este acela al unui USL bun și al unui USL rău – că fiecare încearcă, pe partea lui, să-și mai tragă o dată spuza succesului avut cu USL original în 2012.

Istoric vorbind, UNPR este o disidență a PSD care a făcut naveta între stânga și dreapta, asigurând majorități sau debarcând guverne, dar nu s-a întâmplat nimic în ultimul deceniu care să sugereze că între PNL și UNPR s-ar fi produs vreo apropiere subtanțială. Așa că, la calculul rece al voturilor din toamnă, Blaga și Gorghiu ar trebui să țină cont de faptul că votanții PNL nu au nici o simpatie sau prețuire specială pentru UNPR (bine, nu prea au vreo simpatie, sau măcar prețuire, nici măcar pentru actualii lor colegi din fostul PDL, dar asta-i altă discuție).La fel, votanții PDL din epoca Băsescu nu au nici în clin, nici în mânecă cu alde Gabriel Oprea, pe care pe care l-au înghițit greu ca “re-evaluare”, iar după ce acesta a contribuit la debarcarea guvernului Ungureanu, l-au disprețuit fățiș. Ori, printre actualii PNL-iști sunt și “ungurenii” lui MRU.

Așa că rămâne numai abordarea dicretă. Lumii au să-I declare că nici vorbă, PNL nu se aliază, nu se prostituează, are demnitate, moralitate, integritate șamd (tot ce sforăie din coadă bine), apoi vor face ce știu mai bine: vor face să fie bine. Mai demisionează unul, mai este primit în PNL șamd. Căci, discutăm, totuși, de spaima PNL ca PSD să destituie guvernul Cioloș înainte de alegeri. Ori singurul partid pe care se poate bizui guvernul la o moțiune de cenzură rămâne PNL. Și-atunci PNL trebuie să pape tot, să crească mare, să aibă forță să se opună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *