DERAPAJ. UBB promovează o conferință pe teme financiare cu imaginea (furată) a unui personaj de film dependent de droguri, sex, misogin și care ajunge la închisoare pentru fraudă financiară. Universitatea se delimitează de afiș și a demarat o anchetă

Un afiș cu fața cunoscutului actor Leonardo di Caprio interpretând rolul principal în filmul „Lupul de pe Wall Street” e folosit pentru promovarea unei dezbateri organizată de Universitatea „Babeș-Bolyai". Reprezentanții universității s-au delimitat de afiș și au demarat o anchetă interioară. 

Joi dimineața, Claudiu Turcuș, profesor la Facultatea de Teatru și Film din cadrul UBB, a postat pe pagina sa de Facebook un afiș prin care promova o dezbatere pe subiecte financiare având ca invitat un cunoscut profesor din Elveția. Afișul îl înfățișează pe Leonardo di Caprio interpretând rolul principal în filmul „Lupul de pe Wall Street”. Jordan Belfort, personajul interpretat de Leonardo di Caprio în film este un agent de bursă controversat, cu probleme serioase de dependență de droguri, sex și care ajunge în închisoare pentru fraude financiare. 

„Dragi prieteni,

Vă invit la un eveniment StarUBB despre „Serviciile financiare în sfera publică audiovizuală europeană". Îl am ca invitat pe profesorul Constantin Parvulescu de la St. Gallen University din Elveția.

Va fi şi un semnal editorial al volumului coordonat de Constantin: „Global finance on Screen. From Wall Street to Side Street" (New York: Routledge, 2018)” - textul postării ce însoțește afișul

Afișul evenimentului găzduit de Facultatea de Teatru și Film din cadrul UBB

Curioși să aflăm ce părere au cei implicați despre faptul că cea mai mare universitate din România girează un eveniment cu imaginea unui personaj de film dependent de droguri și cu antecedente penale, i-am contactat pe cei implicați. 

Primul care ne-a răspuns a fost chiar invitatul la conferința organizată de UBB. Profesorul Constantin Parvulescu de la St. Gallen University din Elveția „nu vede nicio problemă cu afișul”: „Nu văd nicio problemă cu afișul. E legat de tema cărții și a prezentării mele, și de atitudinea noastră critică față de temele menționate de dvs. precum și altele.”

Contactat de „Ziar de Cluj", Claudiu Turcus, inițiatorul evenimentului a fost foarte vag în declarații și a refuzat să răspundă la întrebările privind drepturile de autor asupra imaginii. „Personajul de pe afis este dintr-un film cult care are ca tema, printre altele, serviciile financiare, tema conferintei noastre. Nu este nicio asociere cu imaginea UBB", a declarat Turcus. 

 

UBB se delimitează de afiș și a demarat o anchetă  

Reprezentanții Universității „Babeș-Bolyai" s-au declarat surprinși că un astfel de afiș a apărut în spațiul public sub egida unei facultăți din cadrul unviersității. Aceștia au demarat o anchetă interioară și promit să evite astfel de situații pe viitor. „Afișul nu a fost aprobat de conducerea UBB și nu am fost consultați cu privire la imaginea folosită. Nu știm dacă organizatorii au sau nu drepturi de autor asupra imaginii și considerăm că nu este cea mai inspirată asociere de imagine pentru universitatea noastră. Am demarat o anchetă interioară și voi propune în Consiliul Decanilor ca toată comunicarea evenimentelor organizate de acum înainte sub egida UBB să fie aprobate în prealabil", a declarat pentru „Ziar de Cluj" Laura Irimeș, purtător de cuvânt UBB. 

 

 

Adauga comentariu