Politica

Deputații clujeni au respins construcția de creșe pe motiv că nu sunt bani

Proiectul Creșe pentru copiii României, care prevedea construcția de noi creșe în special în orașele mari, unde acest capitol este unul problematic, nu a fost pe placul deputaților clujeni.

Aleşii de la Cluj din USR și PSD au votat împotriva construcției de creșe. Cum și-au motivat aceştia decizia?

„Votul împotriva unui proiect nerealist trebuie să mi-l interpretaţi ca o dovadă de responsabilitate. Nu voi vota ca parlamentar niciun proiect populist al PSD-ului, sub nicio formă. Atât de multe promisiuni au fost în anii trecuţi încât românii nu mai cred în clasa politică”, a declarat Emanuel Ungureanu deputat USR.

Colegul de partid al lui emanuel Ungureanu, Adrian Dohotaru a votat și el împotrivă. Deși are un copil mic și cunoaște problema locurilor insuficiente în creșe, Dohotaru a preciat că va reveni cu un răspuns, după ce se consultă cu colegii de partid.

Aleșii social-democrați au respins și ei proiectul de lege. Dar, nu pentru că nu ar exista bani, ci pentru că în România oricum se construiesc creșe.

„Proiectul a fost iniţiat de deputaţi ai PSD. În acest moment suntem în faza în care după cum bine ştiţi doamna ministru Shhaideh a anunţat că sunt alocate nişte fonduri guvernamentale de la M.D.R.A.P. pentru creşe şcoli şi în general vorbind unităţi de învăţământ. După care, după proiectele câştigate, , vom vedea dacă mai e sau nu cazul să trecem această lege. Să revenim asupra acestei legi de fapt.”, a afirmat Horia Nasra deputat PSD.

Proiectul respins de aleși – doar deputații PNL și UDMR au votat pentru – prevedea construcția a aproximativ 500 de creșe, într-o perioadă de 4 ani, în funcție de necesitățile fiecărui oraș. În Cluj-Napoca, de exemplu, există doar circa o mie de locuri in cresele de stat si anual se nasc peste 3000 de bebeluși.

„La nivel de creşe în Cluj, în oraş, în 15 creşe, cele mai multe ca număr sunt în Gheorgheni. Altfel un cartier destul de îmbătrânit dacă luăm după numărul total de populaţie. Asta înseamnă că ne rămân undeva la 2.000 plus, copii pe care eu îi întreb unde ajung? Părinţii respectivi au două posibilităţi. Fie să meargă într-o creşă privată, dar sunt relativ puţine şi acestea, adică nici acolo nu este un număr suficient de locuri. Nu toată lumea îşi permite un preţ care este undeva cam 250-300 de euro”, a afirmat Cristina Grigore  preşedinte al Fundaţiei Părinţi din România.

Comunitățile de mămici au inițiat deja o petiție prin care solicită repunerea în discuție a legii care prevede construcția de creșe în România.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *