Sanatate

Depresia barbatului

Emotiile iti determina in mare masura calitatea vietii, in particular a vietii sexuale. Invata sa le recunosti si sa le apreciezi. Printre cele mai importante se numara si depresia.

Este posibil ca depresia sa nu fie resimtita ca o emotie. Sau sa fie resimtita doar ca un amestec de emotii: furie (interiorizata), durere, senzatie de respingere si / sau deznadejde. Simptomele merg de la epuizare, iritabilitate, evitarea prietenilor, probleme de concentrare, pana la peroratii despre moarte.

La americani, de exemplu, unul din zece barbati are cel putin o criza serioasa de depresie in cursul vietii. Si daca nu se trateaza, multi vor prezenta astfel de simptome, inclusive pierderea cronica a dorintei si capacitatii sexuale. Daca adaugam reactia tipic barbateasca de a nega problemele de sanatate, avem tabloul complet.

Vestea buna este ca s-au facut progrese uluitoare in tratarea acestei afectiuni larg raspandite. Medicamentele antidepresive cum sunt Prozac, Zoloft, Wellbutrin si altele au ridicat cu succes moralul a milioane de oameni. Totusi, prozacul, de exemplu, da rezultate la aproximativ sase din zece pacienti.  Ca sa nu mai vorbim de atat de discutata pierdere a libidoului sau alte efecte secundare. Ele au determinat pe unii sa incerce alternative naturale, care s-au dovedit reusite in tratarea cazurilor usoare sau medii de depresie si au prezentat efecte secundare mai putine si mai atenuate.

Devine oare societatea noastra un loc deprimat? Iata o intrebare la care fiecare trebuie sa raspunda singur, dar pentru cei cu simptomele depresiei problema mai presanta este cum sa procedeze pentru a se simti mai bine. Iata, deci, cinci sugestii pentru a invinge depresia:

1.    Exercitiile fizice. Milioane de oameni folosesc cu succes exercitiile fizice pentru a elimina stresul, pentru a capata energie si a-si imbunatatii starea de spirit. Plimbarea, joggingul, inotul, ridicarea de greutati, printri multe altele, te pot face sa arati si sa te simti mai bine in mod natural.

 

2.    Schimba-ti regimul alimentar. Exista multe moduri de a intelege depresia, si unul dintre ele este biochimia alimentara. Mirajul unei functionari sanatoase a creierului depinde de celulele nervoase si de substante chimice precum serotonina si dopamina, asa-numitii neurotransmitatori. Faimoasele antidepresive ale ultimelor decenii – ca Prozacul si Paxilul – sporesc starea de bine indusa de serotonina. In mod similar, o serie de vitamine si minerale din alimentatie contribuie la asigurarea unei doze optime a celorasi substante chimice in creier. Vitaminele B, vitamina C, seleniul si sursele lor, cum ar fi verdeturile, pestele si toate cerealele integrale, sunt numai cativa dintre noii fitonutritivi (nutritivi din plante) avand capacitatea de a influenta starea de spirit la anumite persoane. Daca esti deprimat, o simpla schimbare de regim alimentar poate fi o prima solutie pentru vindecare.

 

3.    Cere ajutor. Multe studii arata ca sprijinul celor din jur promoveaza sanatatea. Si poate avea un rol esential in echilibrarea gandurilor depresive. Barbatii, in special, au tendinta de a se izola in loc sa ceara ajutorul prietenilor sau al doctorilor. Iar cautarea consolarii in alcool sau droguri nu numai ca nu ajuta depresia, dar ascunde problema, contribuind la ccea ce se cheama astazi “epidemia silentioasa” a depresiei. Nu te lasa cuprins de ea. Cere ajutorul iubitei, al prietenilor, al familiei sau al medicului – si reintra in normalitate.

 

4.    Consulta un psihoterapeut. Contrar parerii foarte multor barbati, nu e nici o rusine sa consulti un psiholog. De fapt, poate modul cel mai eficient de a explora atitudini, emotii si comportamente contraproductive. Toti am fost conditionati in copilarie sa privim lumea, sa actionam si sa simtim in anumite feluri contraproductive; intimitatea sexului le poate readuce in prim-plan, creand relatii subrede si stari deprersive. Psihoterapeutul este un specialist care te poate ajuta sa identifici si sa depasesti emotii si atitudini din trecut, care te trag inapoi. Un psihoterapeut bun nu ofera raspunsuri, ci te invata sa pui intrebarile potrivite si sa gasesti solutii proprii.

 

5.    Ia in considerare si antidepresivele. Daca nu poti sa-ti revi singur si iti sunt afectate serviciul si relatiile, discuta cu psihoterapeutul sau medicul tau despre medicamentatia existenta. Unele antidepresive te pot ajuta. Si nu e nevoie sa-ti intrerupi viata sexuala ca sa le ei. Intreaba-ti doctorul despre posibilitatea inlocuirii unui antidepresiv cu altul, despre reducerea dozajului sau despre scurtele pauze in tratament care ar putea duce la sporirea dorintei fara a micsora efectul medicamentului de a-ti ridica moralul. Sau vorbeste cu un specialist in medicina naturista despre plante si alte tratamente naturale care reduc la minimum efectele secundare. De exemplu, un studiu a aratat ca planta gingko biloba este eficienta in proportie de peste 80 %  in contracararea problemelor sexuale cauzate de Prozac.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *