In vizor

Dependenti de fotbal. Insulina-i doar un cartonas rosu

Joaca fotbal si simt, cu fiecare pasa reusita, ca viata nu sta intr-un diagnostic. 10 tineri insulino-dependenti din Romania demonstreaza ca boala nu inseamna nimic atunci cand faci ceea ce-ti place si se pregatesc, la Turda, de Campionatul European de Fotbal pentru persoanele care au diabet.

E adevarat. Cateodata testele pentru glicemie reprezinta un cartonas rosu. Alteori, glicemiile sunt doar cartonase galbene, care atentioneaza. De astazi, ele dau sansa la o viata normala pentru 10 tineri insulino-dependenti care se pregatesc pentru Campionatele Europene de Fotbal pentru persoanele cu diabet, din Balaton, Ungaria.

Ciprian Danci are 23 de ani si invarte balonul pe teren pentru ca poate. A fost diagnosticat cu diabet de tip 1 cand avea 17 ani, insa si-a pus in cap ca nimic nu-i imposibil.

“Bineinteles ca mi-as dori sa nu am diabet, insa nu m-a descurajat cu nimic cand am aflat diagnosticul. Pe partea psihologica nu am avut probleme niciodata. Ca orice om, ai prefera sa nu ai diabet, insa nu-mi fac o problema din asta. Noi nu consideram ca avem o problema, poate altii o fac”, spune Ciprian Danci, unul din clujenii titulari ai Echipei Nationale de Fotbal pentru persoanele cu diabet.

Are 23 de ani si stie ca in viata, asta cu insulina e de abia primul fault. In 2008, chiar inainte sa fie diagnosticat cu diabet, a fost legitimat la o echipa de juniori, din Borsa Maramures. S-a ridicat si a atacat. Iar azi se pregateste pentru mini-cantonamentul Echipei Nationale de la Turda.

“Nu pot sa spun ca noi facem sport de performanta. Noi facem fotbal pentru noi”, explica, dupa ce marturiseste ca a fost convocat la Nationala in urma preselectiei de la Buzias, la care au participat 20 de tineri.

Asa au ajuns ca, in 2013, baietii din Dia Romania sa ocupe locul 6 la Campionatul European de Fotbal pentru persoanele cu Diabet. Ciprian imparte viata in scheme de joc, cumva si arata ca se putea mai bine:

“Se putea si mai bine. Locul 6 din 12 nu e nu stiu ce, insa e un loc onorabil. Misiunea noastra, zilele astea, e sa ne pregatim mai bine”, continua tanarul fotbalist din Cluj, masterand al Facultatii de Educatie Fizica si Sport al Universitatii “Babes-Bolyai”.

Antrenorul echipei, Sorin Mocan nu se hazardeaza.

“Am sperante pentru acest an. Ce-mi doresc, cu siguranta bine ar fi, e sa indraznesc la o clasare mai buna ca anul trecut. Nu ne ascundem, dar nici nu ma hazardez. Cat de sus o sa ajungem, o sa vedem exact la fata locului, ne dorim un loc mai bun. Avem si putere si potential”, spune antrenorul echipei nationale de fotbal a persoanelor cu diabet, Sorin Mocan.

Regulile jocului sunt simple. Fotbalul pentru persoanele cu diabet se joaca in sala, sub supravegherea unui medic.

O partida dureaza 40 de minute, cu o pauza de 10 minute, explica alt jucator al nationalei, Florin Chivu. Tanarul, de 31 de ani, din Timisoara si-a pastrat pasiunea pentru fotbal in vene, chiar si atunci cand, la 18 ani, a aflat ca are diabet.

“Nu suntem cu nimic inferiori celorlalti. Atata doar ca trebuie sa avem mai multa grija. Ceilalti bolnavi de diabet trebuie sa stie ca se poate. Trebuie sa avem mai multa atentie, sa ne testam glicemia, insa asta facem oricum chiar si inainte de a ne urca la volan. Daca vor sa faca miscare, asta reprezinta o sansa”, spune Florin Chivu, fotbalist al Nationalei Dia Romania.

In acest week-end, la Turda incepe mini-cantonamentul Echipei National de Fotbal Dia Romania. Cei 10 tineri se pregatesc pentru a doua editie a Campionatelor Europene de Fotbal din acest an, din Ungaria. In 2014, Federatia Romana de Diabet a inceput demersurile, pe langa Federatia Romana de Fotbal de a legitima echipa.

Foto: Dia Romania 2014

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *