Anchete

Dedesubturile celui mai mare esec al Consiliului Judetean din ultimii ani, groapa ecologica din Feleacu

Ziar de Cluj va prezinta dedesubturile proiectului ratat al Consiliului Judetean Cluj – Centrul de Management Integrat al Deseurilor. La momentul la care institutia a cerut rezilierea contractului cu antreprenorul general, Atzwanger S.P.A., datoriile catre  italieni si subcontractorii romani sunt de ordinul milioanelor de lei, bani nedecontati inca din primavara acestui an pentru lucrari executate. O persoana implicata in lucrarile de construire a gropii ecologice a povestit, pentru Ziar de Cluj, cum vede viitorul acestui proiect, care este stadiul actual al lucrarilor si ce erori grave a facut Consiliul Judetean, pentru ducerea la bun sfarsit al lucrarii.

Din start, aceasta lucrare a fost pornita cu un proiect gresit. Proiectul a fost contractat de catre Ministerul Dezvoltarii, care a licitat un Studiu de Fezabilitate. Firma Romair Consulting a realizat Studiul de Fezabilitate. Apoi, studiul de fezabilitate a fost transformat in proiect, de unde si problema foarte mare. A fost fuserit. Noi avem planse pe care scrie Centrul de Management Galati, bagate in plansele de la Cluj.  Au facut un proiect copy-paste pentru mai multe centre din tara”, spune sursa Ziar de Cluj.

In aceste conditii, toate lucrarile executate pana acum au fost facute pe baza unui proiect eronat.

“In acest moment, groapa de gunoi este impartita in doua. Partea de sus este cu lucrarile executate in propotie de 80%. Partea de jos, unde beneficiarul a pus la dispozitie proiectul gresit, este cu lucrarile executate in proportie de 40%. Asta, in conditiile in care jumatate din aceasta parte a fost predata celor de la Ceconi, pentru lucrari de consolidare”, mai arata sursa noastra.

Datorii catre firmele executante

Numai ca Ceconi si-a oprit activitatea pe santier pentru ca reprezentantii Consiliului Judetean nu au platit lucrarile. Prin urmare toate lucrarile au fost sistate.

“Lucrarile de consolidare ar fi trebuit sa fie gata la sfarsitul lunii august, insa Ceconi a oprit lucrarile, deoarece Consiliul Judetean nu a platit. Cu ocazia scoaterii acestei bucati din sarcina italienilor de la Atzwanger S.P.A. , s-a scos si din sarcina firmei Napoca Constructii realizarea drumului. Cu alte cuvinte, toate lucrarile sunt oprite in acest moment”, spune sursa citata.

Aceeasi situatie o intalnim si in cazul Napoca Constructii.

„Pe partea de sus, Consiliul Judetean nu a decontat subcontractorului Napoca Constructii lucrari de aproximativ 7 milioane de lei, pentru ca sustine ca este nevoie si de semnatura lor pe situatiile de lucrari, ceea ce nu este adevarat, acesta este rolul dirigintelui de santier. Din aceasta cauza, pe partea de sus nu se lucreaza intr-un ritm sustinut”.

Astfel s-a pierdut un an din proiect, iar conservarea lucrarilor ar costa extrem de mult.

„Cea mai buna conservare este sa le finalizezi. Nu ai ce sa faci, este pamant descoperit. Daca mai trece inca o iarna peste, si mai tare il va deteriora. S-a pierdut un an complet!”

Adevarata problema: nu s-au respectat expertizele

„Adevarata problema este ca nu au respectat nici una din expertizele comandate in 2012 si 2013 si nu au luat nicio masura. Expertiza este mai presus decat proiectul, esti obligat, prin grija beneficiarului, sa implementezi solutiile din expertiza. Nu s-a luat niciun fel de masura, in ciuda celor scrise, in ciuda celor cerute de constructor. Cred ca sunt emise cel putin 200 de adrese strict pe probleme de proiectare, de conservari si de alunecari de teren. S-a dovedit tot ceea ce spun expertizele, si in aceste conditii, oricine poate veni oricand sa acuze Consiliul Judetean de neglijenta. Institutia a contiuat sa bage bani in proiect, la risc, fara sa ia masurile care s-au impus prin expertiza”, mai spune sursa.

Prin reziliere, CJ Cluj vrea sa scape de raspundere

“Ei cred ca, printr-o reziliere a contractului, vor scapa de aceasta problema, se va sterge tot. Ei, de frica sumelor neeligibile – proiectul fiind facut gresit – si a unor costuri suplimentare care erau necesare, au preferat sa nu se intample nimic. S-au scris 500 de adrese, din partea constructorilor. Rezilierea va duce la blocarea proiectului ani de zile In aceste conditii, va urma un proces in instanta foarte lung, care poate dura ani de zile, timp in care lucrarile la groapa vor fi oprite. Nu stiu ce vor rezolva cu rezilierea: vor fi tarati prin salile de judecata ani de zile. Apoi, nu va veni niciun constructor sa continue lucrarile cu preturile din 2010”, ne mai dezvaluie sursa.

Mai mult decat atat Consiliul Judetean nu a platit nici ultimele utilaje achizitionate de antreprenorul general. Aceste utilaje stau nefolosite pe santierul gropii, iar unele au fost luate in folosinta deja, astfel ca garantia lor curge din acel moment.

„Ca sa va dati seama gradul de implicare al Consiliului Judetean in acest moment, unica lor treaba a fost sa plateasca lucrarile sis a traga curent. De la data organizarii licitatiei si pana azi nu au reusit sa aduca energie electrica la fata locului”.

Lucrarile de construire a CMID din judetul Cluj au fost atribuite in 2012 Asocierii CONFORT S.A., ATZWANGER S.P.A., LADURNER IMPIANTI S.R.L., VEL SERVICE S.A., lider al Asocierii fiind desemnat CONFORT S.A. Timisoara. Urmare a intrarii in insolventa a liderului Confort SA, lucrarile de construire a viitoarei gropi ecologice au fost sistate pe data de 26 noiembrie 2012. Centrul de Management Integrat al Deseurilor din judetul Cluj face parte din ”Proiectul Sistem de Management Integrat al Deseurilor in jud. Cluj, este finantat prin programul POS Mediu – Axa prioritara 2 “Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deseurilor si reabilitarea siturilor istorice contaminate”, in baza Contractului de Finantare nr. 133140 din 11.07.2011, incheiat intre Ministerul Mediului si Padurilor si Consiliul Judetean Cluj. Suma prevazuta pentru constructia CMID se ridica la 107.536.011,54 lei fara TVA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *