Din oras

De luni, 1 iulie, avem REGULI de COLECTARE SELECTIVĂ și AMENZI. LA CASE NU au fost împărțiți de către operatorii de salubritate sacii colorați. Dar, ATENȚIE LA REGULI, să nu fiți AMENDAȚI

De luni începe colectarea selectivă obligatorie a deșeurilor pe patru categorii în Cluj-Napoca, însă nici operatorii de salubritate nu sunt pregătiți, nici cetățenii nu sunt bine informați.

PENTRU A ÎNȚELEGE PE DEPLIN IMPOTENȚA ACESTEI ADMINISTRAȚII MUNICIPALE TREBUIE SĂ ȘTIȚI CĂ: Voi selectați, Voi plătiți taxe, Voi sunteți buni de amenzi. Ca să înțelegeți de ce clujenii vor plăti din buzunar eșecul colectării selective?

Din 1 iulie este obligatorie colectarea selectivă pe patru fracții: plastic/metal, hârtie/ carton, sticlă, deșeuri reziduale/ amestecate/ menajere. Conform municipalității, colectarea selectivă de la asociații de proprietari (blocuri) și gospodării individuale (case) se face astfel în cartierele de blocuri (asociații de proprietari) – la punctele de colectare din zonele de blocuri, în containere/ pubele/ puncte menajere îngropate, personalizate pentru fiecare fracție: plastic/metal – galben; hârtie/ carton – albastru; sticlă – verde, deșeuri reziduale – negru.

“La gospodăriile individuale (case) deșeurilor vor colecta în sacii de plastic colorați specific, furnizați în mod gratuit de operatorul de salubritate. Deșeurile reziduale se vor colecta în pubela furnizată de operator. Este interzisă amestecarea deșeurilor. Este interzisă abandonarea deșeurilor și depozitarea acestora în afara spațiilor special amenajate, conform legii nr. 211/2011”, a comunicat primăria.

PLASTIC/METAL

Se colectează în recipientul galben (blocuri), respectiv sacul menajer galben (case).

  • Recipientele din plastic (peturi) se clătesc cu apă rece; ambalajele din plastic care nu se pot curăța se colectează la deșeurile reziduale. Dopul se scoate înainte de debarasare. Astfel, se economisește spațiu prin presare.
  • DA: bidoane și cutii din plastic, folie de plastic, pungi din plastic, ambalaje de protecție din plastic, jucării de plastic, doze de băuturi, cutii de conserve, tacâmuri de bucătărie.
  • NU: produse combinate din metal și plastic, polistiren din construcții, cutii/ bidoane cu resturi de vopsea, diluanți sau alte substanțe chimice periculoase, deșeuri medicale (seringi folosite).

HÂRTIE/ CARTON

Se colectează în recipientul albastru (blocuri), respectiv sacul menajer albastru (case). Prin împăturire se economisește spațiu.

  • DA: reviste, ziare, maculatură, plicuri; cutii, fotografii, cartoane de ouă, cutii de pizza, cutii de carton de băuturi (tetrapack) – se colectează uscate
  • NU: hârtie și carton ce conțin reziduuri de mâncare, șervețele și hârtie bucătărie folosite, hârtie de ambalat lucioasă

STICLĂ

Se colectează în recipientul verde (blocuri), respectiv sacul menajer verde (case). Ambalajele din sticlă se clătesc înainte de debarasare.

  • DA: ambalaje din sticlă (fără capac), borcane (fără capac), damigene, ambalaje din sticlă de la produse cosmetice.
  • NU: oglinzi, geamuri, produse din porțelan, ceramică, cristal/ vase rezistente la căldură.

DEȘEURI REZIDUALE/ AMESTECATE

Deșeurile reziduale sunt totalitatea deșeurilor care nu se pot recicla.

  • Exemple: resturi de mâncare (carne, lactate, vegetale, ouă), scutece de unică folosință, absorbante, reziduurile/ excrementele animalelor de casă, conținutul sacului de la aspirator, mucuri de țigară, șervețele folosite, ambalaje foarte murdare, cioburi de ceramică și porțelan, veselă de unică folosință foarte murdară, cenușa de la sobe (dacă în afară de lemn se ard și cărbuni), resturi vegetale din curte (dacă sunt tratate cu pesticid), lemn tratat sau vopsit.”

 

 

Fotocredit: Cluj.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *