Vocea ta

De la Republica lui Platon la Republica lui Boc

In mod paradoxal, vesnicul si fericele primar al Clujului, Emil Boc, este slavit si votat de o mare parte a tinerei generatii dupa ce in ultimul deceniu al epocii de aur devenise un cadru de nadejde si de perspectiva al regimului comunist. Actualul politician de dreapta a fost secretar al Uniunii Tineretului Comunist(UTC) la Liceul Teoretic Gheorghe Sincai din Cluj-Napoca, iar in 1987, in timp ce era student in anul I la Facultatea de Istorie-Filozofie, a fost ales vicepresedinte al Uniunii Asociatiilor Studentilor Comunisti(UASCR) din cadrul Universitatii Babes Bolyai din Cluj-Napoca. In anul de gratie 1989, care a fost ultimul an al regimului ceausist, Boc a fost uns presedinte al Uniunii Asociatiilor Studentilor Comunisti din Centrul Universitar Cluj-Napoca, succedandu-i in aceasta functie lui Ioan Rus, care a devenit ulterior un important lider al PSD(vicepresedinte national) si vicepremier si ministru in mai multe guverne social-democrate. Boc a avut o cariera politica si mai fulminanta in perioada postdecembrista, devenind presedinte al PDL si prim-ministru al Guvernului Romaniei in perioada de apogeu a regimului basist (2008-2012). La fel de paradoxal este ca Emil Boc este slavit si votat si de o mare parte dintre pensionari si functionari desi guvernul sau a taiat salariile si pensiile in 2010.

De la sef al studentilor comunisti la premier si primar de dreapta

Emil Boc a fost un elev si un student foarte indoctrinat cu dogma comunista, si el si Ioan Rus incercand sa intre in gratiile printisorului Nicu Ceausescu, in perioada in care acesta era prim-secretar al UTC si ministru al tineretului, cu ocazia vizitelor efectuate la Cluj-Napoca sau in taberele de vara de la Costinesti. Boc a avut un dosar de cadre foarte bun in epoca comunista, la originea sa sanatoasa taraneasca adaugandu-se faptul ca membri ai familiei sale au sprijinit Securitatea in descoperirea si lichidarea ultimilor partizani anticomunisti din Muntii Apuseni. Altfel sarguincios din fire, Boc a absolvit doua facultati din cadrul Universitatii Babes Bolyai: Facultatea de Istorie-Filozofie in 1991 si Facultatea de Drept in 1995. In 2000 si-a luat doctoratul la Facultatea de Filozofie in stiinte politice si filozofie politica, avandu-l coordonator pe profesorul Nicolae Kallos, un ideolog cunoscut al comunismului, care a predat materialismul dialectic si istoric din anii 50 pana la caderea regimului ceausist in decembrie 1989. Ulterior a incercat dar nu a reusit sa-si ia doctoratul in Drept constitutional, fiind aproape un deceniu doctorandul eminentului si exigentului profesor Ioan Deleanu de la Facultatea de Drept din Cluj-Napoca.

Dupa Revolutie, Emil Boc a cochetat cu FSN si derivatele sale, iar la alegerile parlamentare din 2000 a reusit sa devina deputat in Parlamentul Romaniei, candidand pe listele PD. S-a remarcat drept unul din cei mai activi parlamentari in legislatura 2000-2004, fiind un sustinator fervent al separatiei puterilor in stat, al sistemului parlamentar bicameral, al suprematiei legii si puterii legiuitoare si un critic asiduu al incalcarii acestei suprematii prin adoptarea excesiva de ordonante de urgenta de catre Guvern. Dupa ce a devenit presedinte al PD/PDL si premier, a sustinut pozitii diametral opuse in aceste chestiuni. In 2004, la sugestia lui Traian Basescu, pe atunci presedinte al PD si primar general al Capitalei, Boc a candidat si a castigat functia de primar al municipiului Cluj-Napoca, invingandu-l pe fostul sau sef politic de la UASCR, Ioan Rus.

Ulterior, Boc si-a mai adjudecat functia de primar al Clujului in 2008, 2012 si 2016, apropiindu-se de incheierea celui de-al patrulea mandat. Tot in 2004, dupa ce a devenit presedinte al Romaniei, Traian Basescu l-a impus pe Emil Boc presedinte al PD/PDL, mizand, si nu s-a inselat, pe totala obedienta a acestuia. In fine, in decembrie 2008 presedintele Basescu l-a desemnat premier al Guvernului Romaniei, functie pe care a detinut-o pana in februarie 2012, ascultandu-l orbeste pe stapanul sau de la Cotroceni, cu care a ramas pana astazi in relatii cordiale. Multi se intreaba cum a reusit Emil Boc sa devina un mic voievod al Clujului, castigand patru mandate consecutive de primar si avand mari sanse sa-l obtina si pe al cincilea la alegerile locale din vara acestui an. Totul porneste de la faptul ca, incepand de la obtinerea primului mandat de primar, Boc si-a creat o adevarata republica la Cluj printr-o retea politica si institutionala care i-a asigurat si control si impunitate pe plan local. Dupa ce a fost ales primar in 2004, beneficiind de faptul ca a devenit presedintele PD si ca acest partid se afla la guvernare cu Alianta DA, Boc si-a instalat proprii sai oameni la Prefectura judetului Cluj, in institutiile deconcentrate, in justitie si in politie, precum si in universitatile de stat.

Locotenentii lui Boc

Principalii sai locotenenti politici au fost de atunci si pana astazi Daniel Buda, Alin Paunel Tise si Tudor Stefanie. Daniel Buda a detinut functia de presedinte al organizatiei judetene Cluj a PD/PDL din 2005 pana in 2014, cand a devenit copresedinte si apoi presedinte al organizatiei clujene a PNL. Cu sprijinul lui Boc, Buda a fost ales deputat PD respectiv PDL in 2004 si in 2008, iar in 2014 si in 2019 a fost ales europarlamentar. Cand i s-a alaturat lui Boc, Buda era un avocat mediocru, cu un stagiu de consilier juridic si de sef de cabinet al fostului primar Gheorghe Funar. Buda a absolvit tot doua facultati, de zootehnie si de drept, si si-a luat doctoratul in filozofie politica, ca si mentorul sau Boc. Alin Paunel Tise a fost tot un avocat mediocru, dar a avut o ascensiune politica rapida dupa ce Boc i-a fost nas de casatorie. Tise a fost ales presedinte al Consiliului Judetean Cluj in 2008, a pierdut alegerile pentru aceasta functie in 2012, dar a fost ales senator pe listele PDL in acelasi an, iar in 2016 a fost reales sef al Consiliului Judetean. Buda si Tise sunt oameni foarte bogati, ambii fiind implicati in afaceri imobiliare controversate.

Tudor Stefanie a fost primar al municipiului Turda in perioada 2004-2016 si, in aceasta postura, a fost unul din principalii sponsori ai PDL Cluj. Cu trei mandate la activ, Stefanie si-a castigat reputatia de primar abuziv si corupt, care s-a imbogatit cum putini primari din Romania au reusit, scotand bani inclusiv din piatra seaca si din salina din localitate. Acest Stefanie a fost acuzat ca a deturnat bani din fondurile alocate pentru lucrari publice, mediu, sport, cultura, gradina zoologica si ca si-a insusit, prin intermediul unor apropiati, numeroase terenuri si case in urbea pe care a pastorit-o. Dupa ce a devenit premier, Boc l-a promovat pe ginerele lui Stefanie, Adrian Vevera, consilier pe probleme de siguranta nationala si director general la Transelectrica, in timp ce fiica sa a devenit consiliera ministresei Elena Udrea la Ministerul Dezvoltarii si Turismului pana in 2012, dupa care si aceasta si sotul sau au fost relocati consilieri la Palatul Cotroceni pana la expirarea ultimului mandat prezidential al lui Traian Basescu.

Acapararea justitiei si politiei la Cluj

Profitand de ascendentul pe care-l avea asupra ministrului justitiei, Monica Macovei, in calitate de presedinte al PD, Emil Boc si-a implantat proprii oameni in fruntea principalelor parchete si instante din Cluj-Napoca. Conform unor surse din fostul PDL, Macovei executa fara cracnire solicitarile adresate de Emil Boc si Vasile Blaga, care era atunci ministru de interne si secretar general al PD, pentru numirea unor procurori si judecatori agreati si aliniati in functii de conducere. De unde se vede de ce PD si PNL s-au grabit sa modifice in 2005 dispozitiile legale privind numirea procurorilor, transferand atributia de propunere in functii de la Consiliul Superior al Magistraturii catre ministrul justitiei. Ca sa o tina sub control pe Macovei, Boc a impus-o in functia de secretar general al Ministerului Justitiei si de sef de cabinet al acesteia pe judecatoarea Monica Niculescu, fosta Wawak, de la Curtea de Apel Cluj, care i-a fost colega la Facultatea de Drept si al carei sot i-a fost sef de birou parlamentar, dupa care l-a promovat deputat in Parlamentul Romaniei(2004-2008) si deputat in Parlamentul European(2009-2014).

Astfel, sub auspiciile lui Boc, a fost promovat procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Cluj Florin Maghiar, criteriul care a prevalat fiind faptul ca era cumnat cu deputatul Daniel Buda, care era atunci si presedinte al Comisiei Juridice din Camera Deputatilor. Ulterior s-a aflat ca Florin Maghiar a ramas repetent la Drept penal in facultate, dar acest fapt nu l-a impiedecat sa ramana in fruntea Parchetului de pe langa Curtea de Apel Cluj pana astazi, in ultimii ani detinand functia de procuror general adjunct. In 2005 a fost promovat procuror sef al Serviciului Teritorial Cluj al DNA taman un fost coleg de facultate al lui Boc, Crin Bologa, propus recent de ministrul Catalin Predoiu pentru functia de procuror sef al structurii centrale a DNA. In 2006 Boc a avut un cuvant de spus in promovarea fostei sale colege de facultate Laura Codruta Kovesi in functia de procuror general al Romaniei. Sub auspicii portocalii au fost promovati ulterior prim-procurori ai Parchetului de pe langa Judecatoria Cluj si Parchetului de pe langa Tribunalul Cluj Gheorghe Crisan respectiv Maria Edu, care este in prezent procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Cluj. Tot in cursul primului mandat de primar al lui Emil Boc, a fost promovata procuror general-adjunct al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Cluj si apoi procuror sef al DNA Cluj o pupila a lui Florin Maghiar, Laura Oprean, care a devenit ulterior adjunct al procurorului sef al DNA, Daniel Morar, si prim-adjunct al procurorului general Augustin Lazar. In 2014 a fost numi procuror sef al Serviciului Teritorial Cluj al DIICOT Florin Mornaila, care a fost coleg de facultate si amic cu finul primarului Boc, Alin Paunel Tise.

Emil Boc a avut grija sa-si asigure controlul si asupra instantelor judecatoresti clujene. Astfel a fost promovat judecator la Tribunalul Cluj un fostul sau coleg de facultate Ioan Marius Lupea, delegat recent in functia de vicepresedinte al acestei instante. La Curtea de Apel Cluj au fost promovati cativa judecatori din Bistrita care erau in relatii apropiate cu deputatul PD de Bistrita-Nasaud, Ioan Oltean, cunoscut ca bun amic al primarului de Cluj. In aceeasi perioada, Boc si Oltean l-au convins pe presedintele Traian Basescu sa-l numeasca judecator la Curtea Constitutionala pe mediocrul Augustin Zegrean, fost jurisconsult si avocat de duzina la Bistrita, care a fost ales apoi presedinte al instantei constitutionale. Boc si locotenentii sai si-au pus oameni de incredere si in fruntea Politiei clujene. Cu concursul lui Vasile Blaga, care era ministru de interne, l-au uns sef al Inspectoratului Judetean de Politie Cluj pe comisarul sef Ioan Pacurar, un politist contoversat, care si-a inceput cariera ca subofiter de ordine publica si de circulatie si a incheiat-o cu gradul de chestor. Tot sub auspicii portocalii, au fost promovati adjuncti ai Inspectoratului Judetean de Politie Cluj comisarii sefi Cristian Pintea si Alexandru Muresan, care au avut probleme de integritate si chiar penale.

Oameni cheie la primarie si in institutiile deconcentrate

Primarul Clujului si locotenentii sai si-au impus oameni de incredere si in fruntea principalelor institutii deconcentrate din judetul Cluj, ca Ioan Morar la Directia Silvica, Anca Hodorogea la Inspectoratul Scolar Judetean, Viorel Moldovan la ANAF Cluj, Emil Ilea la Garda Financiara, Aurelian Rosca la ITM Cluj, Daniel Don la AJOFM. Pe Bogdan Dragos, sotul amicei sale Liliana Calin, reprezentanta firmelor turcesti King Enteprises si Kiatt Group, l-a promovat vicepresedinte al ANAF la Bucuresti. A promovat si mai multe beizadele de fosti activisti, securisti si militieni, ca Rares Rusu, fiul ultimului sef al Militiei Judetene Cluj(colonelul Stoian Rusu), care a fost numit director la Transelectrica Cluj. A promovat si fosti militieni, ca Marcel Bontidean, fost subofiter de militie inainte de Revolutie, ulterior ofiter de politie cu functii importante(sef al Politiei Municipiului Cluj si adjunct al sefului Inspectoratului Judetean de Politie), pe care l-a uns sef al Politiei Locale din cadrul Primariei Municipiului Cluj(denumita si „Militia lui Boc”), cu un salariu de 2000 de euro alaturi de pensia de 2000 de euro. Boc a fost coleg de internat in timpul liceului cu Marcel Bontidean, precum si cu Alexandru Muresan, care a fost promovat adjunct al sefului Inspectoratului Judetean de Politie Cluj.

Emil Boc a avut de la inceput oameni cheie in primarie, ca Sorin Apostu(director, viceprimar, primar), Radu Moisin(viceprimar si primar interimar), Gheorghe Surubaru(viceprimar si city manager), Corina Ciuban(sef Serviciu Urbanism si director Directie Urbanism) si Aurora Rosca (sef Oficiu Juridic si secretar al Primariei). Sorin Apostu a fost mana sa dreapta in primul sau mandat de primar, in calitate de director al Directiei Tehnice, si la inceputul celui de-al doilea mandat, in calitate de viceprimar. Dupa ce a fost investit premier in decembrie 2008, Boc i-a delegat lui Apostu atributiile de primar, dupa care l-a girat sa fie ales primar la alegerile locale anticipate organizate in 2009. In noiembrie 2011 Apostu a fost arestat pentru multiple fapte de luare de mita, pentru care a fost condamnat definitiv la 4 ani si 6 luni inchisoare cu executare. Dosarul Apostu a fost instrumentat de structurile centrale ale DNA si SRI, luandu-l prin surprindere pe premierul Boc, care se baza pe protectia institutiilor judiciare locale. Tot in noiembrie 2011 a fost arestat, pentru luare de mita, Radu Bica, pe care Boc l-a promovat vicepresedinte al Consiliului Judetean Cluj in 2008, acesta fiind condamnat definitiv la 5 ani inchisoare cu executare. Prin aceste arestari s-a urmarit timorarea lui Boc, pentru a renunta la functia de prim-ministru, care era ravnita de sefii de atunci ai principalelor servicii secrete, respectiv de directorul SRI, George Maior, si de directorul SIE, Mihai Razvan Ungureanu. Protectia judiciara locala a functionat insa in alte cazuri, ca,de exemplu, in cazul fostului primar al municipiului Turda, Tudor Stefanie, care a avut in jur de 40 de dosare penale la parchetele locale(Parchetul de pe langa Judecatoria Turda, Parchetul de pe langa Tribunalul Cluj, Parchetul de pe langa Curtea de Apel Cluj), inclusiv la Serviciul Teritorial al DNA, in care au fost emise solutii de netrimitere in judecata

Cu doi doctori in filozofie care diriguiesc treburile politice si administrative ale cetatii, primarul Emil Boc si europarlamentarul Daniel Buda, denumit duetul BoBu, Clujul ar fi trebuit sa devina un fel de republica a lui Platon. In niciun caz nu se poate spune insa ca doctorii Boc si Buda ar fi promovat persoane in functii publice pe criterii de intelepciune, competenta, integritate si dedicatie pentru dreptate si binele general. Din pacate, in ultimii ani conceptia filozofica a doctorului Boc s-a manifestat printr-o alienare fata de oameni, fata de cetateni, refuzand sa mai acorde audiente si sa organizeze conferinte de presa. Iar conceptia filozofica a doctorului Buda s-a implinit in ferma de vaci, oi si porci, pe care o detine impreuna cu fratii sai in satul natal Pausa din comuna Romanasi, judetul Salaj, pentru care au fost incasate subventii europene consistente. Se poate spune ca Boc s-a retras in turnul de fildes al primariei, iar Buda se gandeste la o batranete la ferma animalelor de pe meleagurile natale.

Valer Marian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *