Sanatate

De la baietel la barbat, de la fetita la femeie

Cand vorbim despre corpul omenesc, vorbim de fapt despre ceva abstract: in realitate, putem sa ne gandim doar la cat de diferit este un copil nou-nascut de un adult, un barbat varstnic de o femeie varstnica, pentru a realiza imediat ca trebuie sa precizam intotdeauna sexul si stadiul de dezvoltare al corpului.

Nou-nascutul

La inceputul vietii noastre, diferentele sexuale sunt aproape nesemnificative: deseori un baietel se deosebeste de o fetita numai prin culoarea costumasului sau pijamalei! Dar diferentele relative la dezvoltarea corpului sunt evidente: sunt nou-nascuti inalti sau scunzi, unii cu mult par iar altii nu, unii grasi sau mari, unii slabi sau micuti. In lunile care vor veni modificarile sunt comune: in cursul primului an creierul isi dubleaza masa, iar sistemul neuro-muscular se dezvolta foarte rapid, in timp ce scheletul devine mai puternic, gratie fuzionarii si calcificarii multor oase cartilaginoase.

In cateva luni se dezvolta simtul echilibrului, ca si abilitatea de a vedea si de a digera alimentele, care se dezvolta rapid. Primii dinti incep sa creasca, iar copilul incepe sa comunice si sa mearga, sa “apuce” tot ce il inconjoara, sa observe si sa “guste” obiecte. Chiar si proportiile corpului incep sa se modifice rapid: in cateva luni inaltimea si greutatea se dubleaza.

Pana in jurul varstei de 3 ani, diverse parti ale corpului se dezvolta in proportii diferite. Din acest punct continua sa creasca regulat pana la varsta de 12 ani. Este perioada pubertatii, o faza de dezvoltare noua si rapida. De aceea corpul unui baiat sau al unei fete este similar cu tipul de corp studiat de anatomia generala: aproape toate organele sunt in pozitia corecta, dar dezvoltarea lor, forma si functia sunt deseori inca in crestere.

Pubertatea si adolescenta

Acelasi lucru se intampla si cu dezvoltarea psihica: intre 6 si 11 ani, stimulii ce trebuie prelucrati sunt nesfarsiti, iar fiecare experienta este ceva nou, ceva care trebuie analizat, interpretat, invatat si memorat. O atitudine mai individualista si sociala inlocuieste comportamentul imitativ: scoala, prieteni, televiziune, internet etc., toate stimuland mintea si purtand baietii si fetele rapid catre adolescenta.

In jurul varstei de 10 ani pentru fete si 12 ani pentru baieti, apar modificari fiziologice legate de pubertate: brusc corpul incepe sa creasca din nou (cu aproximativ 5 cm pe an!) datorita activitatii glandei pituitare, care determina o crestere a productiei endocrine a glandei suprarenale, a tiroidei si a gonadelor (ovare si testicule), productia de muschi in corp creste, in vreme ce productia de tesut adipos descreste; pilozitatea axilara si pubiana incepe sa creasca, organele sexuale incep sa creasca si pielea sa se schimbe, aratand o crestere a activitatii glandelor sebacee si sudoripare.

Mai mult, caracterele sexuale secundare incep sa se dezvolte. La femei, grasimea subcutanata incepe sa se depoziteze in jurul soldurilor, coapselor, feselor, antebratelor si sub mameloane; glandele mamare incep de asemenea sa se dezvolte, La barbati structurile osteo musculare ale umerilor, bratelor si gambelor incep sa devina mai puternice. Parul incepe sa creasca pe fata, pe brate si pe piept si uneori chiar pe spate. Mai mult, modificarile la nivelul laringelui cauzeaza schimbarea vocii, care devine mai profunda.

A doua metamorfoza se termina in jurul varstei de 18 ani, cand corpul uman ajunge la o dimensiune de 20 de ori mai mare decat la nastere, si acumuleaza caracteristici profund diversificate. Din punct de vedere psihologic, adolescenta este mai devastatoare decat copilaria: deseori, de la inceputul pubertatii pana la viata de adult independent, este o perioada de aproximativ 10 ani, in timpul careia individul nu este considerat adult, dar nu mai este nici copil. Deseori, rolul confuz al adolescentilor in era industrializata si informatizata, da nastere la numeroase conflicte psihologice.

Maturitatea

Dupa trecerea etapei de pubertate si dezvoltare fizica, corpul unui adult ramane neschimbat aproximativ 40 de ani, pana cand se instaleaza batranetea. Corpul adult ramane acelasi pentru o perioada lunga de timp: aceeasi inaltime, aceeasi distributie a organelor, aceeasi dezvoltare musculara, aceleasi capacitati intelectuale si abilitati psihice.

Evident, odata cu inaintarea in varsta, incep sa apara durerile si suferintele; metabolismul se incetineste; neuronii incep sa moara in fiecare zi cu sutele sau cu miile, determinand o diminuare a masei creierului cu 3-4 g in fiecare an; depozitele de grasime incep sa creasca; daca se consuma cantitati mari de alcool, ficatul isi mareste volumul, iar, ca urmare a fumatului, plamanii se imbolnavesc.

La adulti, diferentele dintre barbati si femei sunt destul de vizibile. De pilda, scheletul unui barbat si cel al unei femei pot fi diferentiate chiar si dupa milioane de ani: scheletul masculin are pelvisul mai ingust si picioare mai drepte decat cel feminin. Mai mult, in general vorbind, un barbat este mai voluminos decat o femeie. Chiar organele sunt mai mari, oasele mai lungi sau mai alte, iar greierul este mai greu.

Organele sexuale primare si secundare sunt de asemenea diferite, iar consecutiv chiar si functiile glandelor endocrine sunt diferite. Cu toate acestea, glandele controleaza toate celelalte activitati ale corpului. Nu este o intamplare ca durata medie de viata a femeilor este mai mare decat cea a barbatilor. In ciuda acestui fapt, perioada de timp in care individul este considerat adult este, anatomic vorbind, cea mai uniforma din intreaga noastra viata.

Batranetea

Structura corpului ramane nemodificata chiar si la varsta inaintata. In tarile puternic dezvoltate, batranetea incepe mai tarziu, dureaza mai mult si garanteaza, in medie, caracteristici fizice din ce in ce mai bune. Modificarile psihofizice, care au inceput incet in timpul vietii adulte, devin mai rapide: pielea incepe sa-si piarda elasticitatea si apar ridurile.

Oasele incep sa-si piarda calciul, iar coloana vertebrala incepe sa se taseze si sa se curbeze, determinand o scadere notabila a inaltimii. Muschii devin slabi, starturile de tesut adipos se topesc, iar sensibilitatea (auzul, olfactia, vazul) isi pierd precizia, acuitatea. Circulatia sangvina, respiratia si rezistenta la boli devin mai putin eficiente. Activitatea sexuala se diminueaza. Cu toate acestea, chiar daca metabolismul si muscarile incetinesc, structura anatomica generala ramane neschimbata.

.ro

Foto: 4.bp.blogspot.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *