In vizor

De ce protecția mediului e la un nivel mediu: Comisariatul Cluj întârzie să intervină, sub protecția reglementărilor birocratice

O demonstrație a modului în care protecția mediului a devenit o simplă vorbă de duh a fost înregistrată joi, când reprezentanții Comisariatului Județean Cluj al Gărzii Naționale de Mediu au decis să-și delege atribuțiile chiar celor care înregistrează sesizările. Astfel, GNM Cluj a reacționat la sesizarea formulată de Ziar de Cluj în privința arderilor de cauciucuri din zona Emerson, situație care durează deja de câteva zile, astfel încât fumul gros cu miros înțepător poate fi urmărit cu ușurință și de la distanță. 

CITEȘTE ȘI: Întrebare pentru Garda de Mediu: cine arde de o săptămână în continuu cauciucuri lângă Emerson?

În acest fel, Garda de Mediu Cluj a ales să nu reacționeze la sesizări, baricadându-se în spatele datelor de identificare ale reclamantului: cu legea pe mediu călcând…

„Prin prezenta va informam ca in conformitate cu prevederile art. 7 din OG 27/2002, privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor, „petitiile anonime sau cele in care nu sunt trecute datele de identificare a petitionarului nu se iau in considerare si se claseaza, potrivit prezentei ordonante”, notează inspectorii Gărzii de Mediu Cluj.

Prin urmare, dacă în numele redacției Ziar de Cluj a fost înregistrată o sesizare privind arderile de cauciucuri de la periferia orașului, semnalate de cetățeni, Garda de Mediu Cluj așteaptă mură-n gură, inclusiv muncă de teren, astfel încât inspectorii acestei structuri să poată scrie doar concluziile așa-zisei intervenții.

Da, sesizări poți înregistra doar în calitate de persoană fizică, nu și de jurnalist.

Cam asta reiese din răspunsul unei instituții blocate în hârtii și birocrație.

În caz că nu știți ce înseamnă datele de identificare, vă explică Garda de Mediu Cluj, instituție care pare să nu aibă habar nici de informațiile minime legate de GDPR și protecția datelor cu caracter personal: 

„Prin identificarea persoanei fizice, Codul Civil (cap. III, art. 82-110), stabileste ca principalele mijloace de identificare ale persoanei fizice sunt: numele, prenumele, domiciliu.

Aceste date sunt cuprinse in cartea de identitate, mai putin datele de stare civila”, precizează inspectorii GNM Cluj.

În aceste condiții, protecția mediului, activitate care revine în sarcina Comisariatului Județean Cluj a Gărzii Naționale de Mediu, este realizată, într-adevăr, la un nivel mediu…

„In aceste conditii, doar numele si/sau o adresa de e-mail, care pot apartine oricui, nu sunt de natura sa implineasca cerintele minime legale privind identificarea unei persoane.

Avand in vedere cele precizate mai sus, va solicitam sa ne transmiteti datele dvs. de identificare (reale), in caz contrar sesizarea dvs. va fi clasata…”, semnează GNM Cluj.

Ceea ce era de demonstrat!

Dacă îți permiți să îi deranjezi pe stimabilii slujbași din cadrul Gărzii clujene de Mediu, ei bine, atunci n-are decât să se prăpădească mediul cu totul, dacă nu le faci și munca inspectorilor de mediu, mai bine nici să nu-i deranjezi din somnul prelung.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *