In vizor

De ce nu folosesc parlamentarii clujeni sumele pe care le au la dispoziție pentru comunicarea activității? Unii nu știu de ele, alții nu au ce comunica

Parlamentarii români au la dispoziție lunar o anumită sumă pe care o pot utiliza pentru a-și promova în mass-media activitatea din forul legislativ, în baza unor contracte de publicitate cu trusturile de presă. Ar fi de datoria lor să folosească aceste sume pentru a le comunica alegătorilor inițiativele și preocupările lor parlamentare, însă majoritatea nu o fac, cel mai probabil, pentru că nu au o activitate parlamentară consistentă.

Ziar de Cluj a încercat să înțeleagă de ce parlamentarii clujeni nu au folosit și nu folosesc sumele disponibile pentru comunicare și pentru publicitatea activității parlamentare, pentru promovarea activității lor în presa locală. Așa că i-am contactat pe cei care ne reprezintă în Parlament pentru a afla motivul pentru care, cu toate că au fonduri speciale la dispoziție pentru comunicare, nu uzează de acestea.

Vă redăm mai jos răspunsurile parlamentarilor clujeni (e util să le rețineți pentru momentul în care vă vor mai fi cerute voturile):

Emanuel Ungureanu, deputat USR: „Pe baza regulamentului Camerei Deputaților, demnitarii statului pot să consume lunar o sumă între 1000-1500 de lei, pe care o pot cheltui pentru a-și promova în mass-media activitatea parlamentară, în baza unor contracte de publicitate cu trusturi media, prin care, foarte important, aceștia nu își cumpără jurnaliști, nu cumpără conștiințe, ci cumpără un spațiu de comunicare, cum este și firesc. Ca fost jurnalist, cunosc foarte bine rigorile acestei meserii, nu am fost plătit niciodată și nu voi plăti niciodată pe nimeni să scrie lucruri «de bine» despre mine sau să scrie lucruri «de rău» despre mine. Avem însă datoria să comunicăm public activitatea noastră și există o cale legală prin care parlamentarii își pot promova activitatea în mass-media, respectând munca jurnaliștilor, care sunt datori, la rândul lor, să informeze opinia publică cu privire la activitatea de interes general a celor care ar trebui să se afle în slujba poporului. Am cheltuit până acum pe publicitate, în primele 4 luni de mandat, 6000 de lei, încheind contracte cu mai multe publicații din Cluj și din capitală.”

Florin Stamatian, deputat PNL: „V-am trimis răspuns, că nu am folosit nici un leu de la… Ce să promovez? Să promovez ce? Că n-am înțeles… ce să promovez? Că exist? Sau ce să promovez? Domnul meu, ce înțelegi dumneata prin «promovarea activității parlamentare»? Adică, să spun că am luat cuvântul? Să spun că am discutat în Comisia de Sănătate sau la ce te referi dumneata cu această chestie? Vorbesc cinstit, că nu înțeleg! Deci, eu nu sunt adeptul să-mi scriu pe Facebook că eu sunt acolo și eu fac! Eu îmi fac datoria acolo, dacă am realizat ceva sau dacă am o dezamăgire, aia pot să fac o declarație politică! Dar nu să plătesc la ziare să mă promoveze pe mine! Pentru ce?! Astea sunt deja lucruri pe care eu nu le-am agreat niciodată! Deci, publicitatea nu ți-o faci lăudându-te singur! Publicitate îți faci dacă te laudă alții!”

Steluța Cătăniciu, deputat ALDE: „Nu știu de astfel de sume, o să mă interesez.”

Marius Nicoară, senator PNL: „Consider că promovarea trebuie să o fac eu, direct. Prin conferințe de presă, prin metode de Facebook, interpelările parlamentare și pentru că eu cred că presa trebuie să preia aceste inițiative, nu pe bani!” 

Adrian Oros, deputat PNL: „Eu încă nu am folosit, am rezerva acolo, nu am decis încă cum să găsesc o modalitate, să fie, în același timp, și foarte legală, și să găsesc niște parteneri ca să facă treaba asta. În primul rând, că suma nu e foarte mare și, apoi, dacă îți alegi un anumit organ de presă, se supără ceilalți, că, dacă ar fi fost mai mare… nu știu exact cât e suma pentru că nici în celălalt mandat nu l-am folosit și, atunci… Chiar mi-au spus de la grup, cei de la birou, că se poate folosi, le-am spus să îmi trimită și mie un model de contract, ca să fie o chestie… mi-au spus că s-a adunat o sumă și că ar fi bine să o folosesc! Suma este pe an și poți să o folosești oricând, în perioada respectivă. După un an de zile nu mai poți să o folosești. Dacă ar fi fost ceva mai consistent, ca să poți să faci cu mai multe, cu două-trei ziare să ai măcar! Că nici nu se pune problema de televiziuni, pentru că suma e atât de mică, încât la televiziune nu contează, într-un buget mare de televiziune. Dar, o să mă interesez. Recunosc, nici nu a fost o prioritate pentru mine, nu m-am gândit. Chiar discutam săptămânile trecute cu unii dintre colegi că, uite, există posibilitatea aceasta, din sumele respective să le poți folosi pentru așa ceva și… Să treacă… Acum, probleme mele sunt cu congresul acesta și cu campania internă; după ce trece, după 17 iunie, o să mă gândesc și la partea aceasta.”

Vasile Ilea, senator PSD: „Nu am folosit aceste sume. Nu am considerat că este necesar să plătesc articole în presă. Jurnaliștii au oricum acces la informațiile care privesc activitatea noastră parlamentară.”

Horia Nasra, deputat PSD: „Nu am niciun motiv, nu le-am folosit pentru că, având în vedere că sunt foarte multe publicații în Cluj, eu zic că cel mai corect e ca publicațiile care doresc să comunice, cei cu care pot să am un feedback de-a lungul celor 4 ani, dacă doresc să o facă, să o facă voluntar, benevol!”

Adrian Dohotaru, deputat USR, ne-a răspuns, la o solicitare anterioară, că biroul său parlamentar nu a efectuat cheltuieli pentru comunicarea și publicitatea activității parlamentare. 

Mihai Goțiu, senator USR, nu a răspuns la telefon, însă ne-a comunicat anterior: „De decontat nu am decontat niciun leu, pentru că promovarea pe Facebook nu se decontează. Suma totală cheltuită pe Facebook a fost de 2.780 lei în patru luni și jumătate, ceva mai mult de 600 de lei/lună. De ce Comisia de regulament a Senatului decontează publicitatea de pe TV,dar nu și cea de pe Facebook m-aș bucura și eu să aflu.”

Csoma Botond, deputat UDMR: „Vă spun sincer, eu nu am folosit încă aceste sume pentru publicitate. Nici nu știu dacă sunt prevăzute expres pentru acest scop și eu cred că am fost destul de prezent în presă, și acum vin, de exemplu, de la radio, unde am fost o oră. Eu cred că am fost destul de mult prezent în presă și și pe Facebook, am și pagină oficială, și încă nu m-am gândit la chestia asta, dar poate că în viitor voi utiliza aceste sume.”

Sorin Moldovan, deputat PNL: „Eu nu am folosit niciun leu pe asta, din banii de la Parlament. Motivele, sincer, acum, eu fiind la primul mandat, am vrut un pic să mă acomodez cu… cum funcționează Parlamentul și m-am axat pe alte… adică, chiar nu a fost o prioritate pentru mine asta. M-am axat pe procedura legislativă, pe interpelări, pe luări de cuvânt, pe chestiuni care se discută în Parlament. Probabil că o să iau în considerare pe viitor, dar, deocamdată, fiind la început, am încercat să mă acomodez un pic cu procedura. Sincer să vă zic, nici nu știam că se poate așa ceva, am aflat acum vreo lună și ceva, dar chiar nu m-am gândit, m-am axat mai mult pe alte activități din Parlament.”

Laszlo Attila, senator UDMR: „Eu nu am folosit. Colegii mei din cadrul biroului parlamentar se ocupă de partea aceasta, de partea de promovare în mai multe… partea electronică și pe Facebook, și, pe de altă parte, nu prea sunt acasă, asta e problema.

Cornel Itu, senator PSD: „Eu le folosesc la presa locală pe Dej și cu Făclia la Cluj. Probabil că o să mai încerc o colaborare, tot pe Cluj. Am contract cu Făclia pe 6 luni și intenționez să mai fac cu un ziar clujean, acum mă gândesc. Eu am o colaborare mai veche cu Făclia, sincer să fiu, și în celelalte mandate am avut cu Făclia și, pe zona Dejului, cu ziarele online aveam o perioadă, acum refac legătura cu cei de pe Dej. Sunt sume, cred eu că în jur de 1000 de lei se poate, pe lună.”

Cristina Burciu, deputat PSD: „Nu sunt niște sume anume. În suma forfetară sunt incluse sau avem posibilitatea ca, din suma forfetară, să folosim sume și pentru publicitate, să zicem așa, între ghilimele. Din suma forfetară disponibilă pentru cabinetul parlamentar al fiecăruia putem folosi și pentru acest segment. Și, fiecare, cum consideră! Eu, în momentul în care am avut nevoie, am apelat la colegii de la presă. Într-adevăr, pe zona în care eu am funcționat. Deci, având cabinetul parlamentar la Turda, pe zona Turda. Dar nu există o sumă expresă, prevăzută cu această destinație.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *