Sanatate

De ce imbatraneste pielea dupa 40 de ani

Femeile investesc mult in industria cosmetica. Cea mai spectaculoasa dezvoltare o cunosc produsele de ingrijire a pielii, organul asupra caruia se actioneaza cel mai usor. Si nu este deloc intamplator, pentru ca la ora actuala, din doua femei, una are peste 40 de ani.

 

Pielea incepe sa imbatraneasca inca de la 18-20 de ani. Nu se poate face nimic, este o chestiune genetica si, prin urmare, necontrolabila. Numai ca, aflandu-se in exterior, deci fiind expusa la lumina si la soare, pielea sufera inca o imbatranire care se adauga celei dintai. La cei doi factori se adauga un al treilea, si anume tulburarile hormonale aparute in jurul varstei de 50 de ani. Inainte de asta mai putem aminti influienta fumatului, a alcoolului, a stresului si a unei alimentatii dezechilibrate.

 

Alcatuire si fiziologie

Desi pare atat de fina, pielea cuprinde trei straturi strans legate unul de altul: epiderma, derma si hipoderma. Majoritatea modificarilor se produc in derma, dar se reflecta in epiderma, care este stratul de deasupra. Aspectul estetic al pielii e dat de epiderma. Cu toate ca grosimea ei nu depaseste 0,1 mm, epiderma este alcatuita din cinci feluri diferite, intre care cheratinocitele (80 % din celulele epidermei), formand asa-numitul strat cornos, si melanocitele, unde se fabrica melanina, pigmentul care da culoare pielii.

 

Stratul cornos este acoperit cu o pelicula numita “hidrolipidica”, cu o structura extrem de complexa. Ea este foarte importanta, pentru ca alcatuieste un adevarat zid de aparare impotriva agresiunilor. Vom spune, simplificand lucrurile, ca acest strat este compus din mai multe substante, “factorii naturali de hidratare”, protejati de invelisul de lipide caruia i se datoreaza supletea si finetea pielii.

 

Diviziunile celulare care reinnoiesc pielea o data la trei saptamani au loc in stratul de la baza. Cu varsta, procesul se incetineste. Derma, care este structura de rezistenta a pielii, e formata din tesut conjuctiv, vase sangvine si limfatice, ramificatii nervoase. Este solul in care se dezvolta anexele pilosebacee si sudorale ale epidermei, precum si rezervorul de apa a pielii, de vreme ce contine lichid in proportie de 60 %.

 

Elementul viu al dermei este fibroblastul, celula de baza a pielii a carei armaturi e alcatuita din fibre de colagen si de elastina, care fac pielea supla si elastica. Pielea contine colagen in proportie de 30-60 % si doar 1-5 % elastina. Colagenul si elastina au in comun faptul ca ambele scad o data cu trecerea anilor. Cimentul acestui complex, numit “gel coloidal”, umple spatiile dintre fibrele de collagen si celule.

 

Pierderea elasticitatii

Dupa 30 de ani, celulele pielii se reinnoiesc intr-un ritm mai lent. Daca la 30 de ani ciclul de reinnoire este de 18-20 de zile, la 60 de ani el se prelungeste la 25-29 de zile. Aceasta forma de refacere a epidermei scade cu aproximativ 50 % intre 30-70 de ani, avand drept rezultat o subtiere a stratului cornos si o scadere treptata a facultatii de cicatrizare.

 

De asemenea, fibrele elastice se imputineaza si nu-si mai ineplinesc la fel de bine rolul de resort care mentine pielea intinsa. Aceasta devine din ce in ce mai flasca si mai moale, supunandu-se tot mai mult legii gravitatiei.

 

In acelasi timp, se deshidrateaza – urmare a scaderii sebumului, unguentul natural al pielii. Melanocitele, celulele care asigurau bronzarea, se imputineaza si ele, nemaiputand asigura o protectie la fel de eficienta impotriva razelor ultraviolete.

 

Estrogenii si pielea

Estrogenii au un rol important in metabolismul pielii, care contine receptori ai acestor hormoni, raspanditi in celulele dermei si ale epidermei. Ei au un efect stimulator fundamental, legat mai cu seama de hidratarea generala a tesuturilor, caci ei declanseaza productia de acid hialuronic, o substanta hidranta indispensabila. De asemenea, mentin supletea si elasticitatea pielii, actionand asupra elastinei si stimuland reinnoirea celulelor.

 

Prin urmare, putem spune ca fara estrogeni pielea este privata de un aport capital. Consecinta este ca epiderma se subtiaza, se usuca, devine mai fragila; concomitant, scaderea secretiei de sebum duce la diminuarea peliculei hidrolipidice care protejeaza stratul cornos, accelerand deshidratarea. Dedesubt, in derma, din pricina imputinarii fibrelor de colagen, pielea se lasa si se sbarceste. Nemaifiind la fel de bine irigat, tenul pare mai tern.

 

Tratamentul cu estrogeni

Tratamentul hormonal al menopauzei poate indrepta simtitor aceasta situatie; dupa trei luni de tratament, epiderma se ingroasa, hidratarea se imbunatateste datorita acidului hialuronic, iar fibrele de colagen se refac si se inmuletesc. In lipsa tratamentului hormonal propriu-zis, sau ca adaos, pielea poate fi hranita cu estrogeni pe cale externa cu ajutorul unei crème bine cunoscute, numita Fadiamona, care exercita o actiune recunoscuta ca benefica asupra numarului si grosimii elastice ale pielii. Se poate folosi cu incredere dupa 35-40 de ani. Numai ca este un medicament, adica un produs prescris de catre medic si de care nu trebuie abuzat, nici macar in doze mici.

 

E de la sine inteles ca in lupta pentru tinerete, macar in cea de suprafata, industria cosmetica n-a stat degeaba. Numeroase firme s-au preocupat indeaproape de pielea femeilor cu deficit hormonal. Unele au comercializat produse de tip “Canada dry”, care actioneaza la fel ca hormonii, desi nu sunt hormoni. Principiile active, supuse la numeroase teste clinice si biofizice, asociaza elemente corective specifice care intaresc, refac si repara tesuturile devitalizate.

 

.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *