Politica

De ce “fură curent” preşedintele Consiliului Judeţean?

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj Alin Tişe este de părere că Transelectrica îi blochează proiectul de modernizare a drumurilor judeţene pentru care instituţia pe care o conduce a accesat un credit de 50 de milioane de euro deoarece nu eliberează avizele necesare. 

Liviu Hîncu directorul Direcţiei de Drumuri Judeţene a Consiliului Judeţean Cluj, fostă RAADPP, susţine că există două drumuri cuprinse în programul de reabilitare al CJ Cluj pentru care Transelectrica nu binevoieşte să îşi dea aviz, ca urmare a lipsei studiilor de neagresiune. Potrivit lui Alin Tişe, chiar dacă Guvernul a ordonat aceste studii de neagresiune, Transelectrica nu eliberează avizele necesare,  considerând că drumul deranjează cablul de deasupra.

Aceste avize s-ar putea să ne ducă până în toamnă, din păcate. Suntem cu documentele în avizare de 6 luni la Transelectrica. Marea problemă cu acest studiu e că implică cheltuieli foarte mari de la buget. E vorba de un ordin de ministru mai vechi, să facem studiu să demonstrăm că drumul nu deranjează cablurile de curent. Am solicitat ca astfel de studiu să fie făcut doar unde lucrările afectează situația actuală a drumului, pentru că e absurd să spunem că drumurile, o dată reabilitate, deranjează mai mult. Ei nu dau avize pentru drumuri, considerând că drumul deranjează cablul de deasupra. Guvernul a ordonat studii de neagresiune între drum și cablurile de deasupra, ca și cum drumurile pe care vrem să le reabilităm n-ar fi fost deja acolo de sute sau chiar o mie de ani. Dacă faci un drum nou și interferezi într-o zonă de curent, de stâlpi, e ok să faci studiu, dar dacă stâlpul e tot acolo, iar drumul e tot acolo, ce rost mai are? Riscăm să pierdem proiecte europene”, a declarat  Alin Tișe la  ultima  ședință de CJ.

Reabilitarea drumurilor judeţene sunt o prioritate în fiecare an, al fiecărui mandat al celor care vremelnic conduc destinele judeţului. Încă de la preluarea şefiei CJ Cluj, Alin Tişe a demarat acţiunea de modernizare a reţelei de drumuri judeţene prin accesarea unui credit de 50 de milioane de euro în paralel cu  continuarea lucrărilor de plombare, acolo unde nu pot fi făcute lucrări mai ample, cum ar fi cele de turnare a asfaltului pe întreaga lăţime a drumurilor. Pe zeci de drumuri judeţene s-a intervenit în forţă prin lucrări de asfaltare direct peste asfaltul existent, iar în multe cazuri lucrările la rigole s-au rezumat doar la tunderea ierbii. Acest lucru, spunem noi, a fost făcut de mântuială şi vom demonstra asta, va determina cel mai probabil ca, la expirarea perioadei de garanţie de 2 ani, drumurile vor redeveni impracticabile. 

“Un proiect unde am făcut paşi importanţi este programul de reabilitare a drumurilor judeţene, de un an lucrăm intens la drumuri, zi de zi, iar drumurile se schimbă în bine la faţă dar vor fi rezultate şi mai bune atunci câmd vom începe drumurile prinse pe credit, deocamdată lucrăm pe bugetul judeţului, vor intra în reabilitare foarte multe drumuri, până la 400 de km, pe lângă ceea ce lucrăm acum. Aşteptăm doar finalizarea avizelor de la Mediu, de la Apele Române, de la Transelectrica, o parte din ele vor fi începute şi terminate în acest an, important este că toate vor intra într-un proces de reabilitare”, a afirmat Alin Tişe. 

De ce “fură curent” preşedintele Consiliului Judeţean Cluj atunci când afirmă că  Transelectrica îi blochează proiectul de reabilitare a infrastructurii drumurilor judeţene? Explicaţia a fost oferită de către Claudia Anastase director Transelectrica Cluj. 

“Despre comentarii pe declaraţiile omului Tişe putem vorbi fară a amesteca Transelectrica în provocări politicianiste. Orice comentariu e de prisos. Transelectrica aplică legea”, a afirmat Caludia Anastase. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *