Analiza

De 30 de ani, Frăția interlopilor conduce, tunde și mulge România

Capii Poliției române au mințit cu nerușinare că STS le-a dat polițiștilor din teren trei adrese greșite. În realitate, după ce s-a scărpinat în cur timp de 6 (ȘASE) ore de la apelurile la 112 ale Alexandrei Măceșanu, șeful operativ al IPJ Olt Nicolae Alexe l-a sunat pe Remus Rădoi, zis și ”Codiță”, liderul uneia dintre cele două grupări interlope care domină prin forță brută, contractele cu statul în județul Olt. Ăla nici nu s-a ostenit să-I răspundă la telefon, așa cum nu i-a răspuns nici când slugoiul cu epoleți i-a transmis un sincer “Hrisos a Înviat. Sărbători luminate”, cu ocazia Paștelui, după cum se poate vedea pe print-screen-ul conversației milițianului cu intelopul.

Dar și când i-a răspuns, s-a folosit de poliția română să-și rezolve problemele de rivalitate cu adversarii săi. Așa că, în realitate, polițiștii din teren au primit adresele, de care s-au plâns că le-ar fi primit de la STS, de la capii interlopi cu care șefii lor sunt în relații de șpriț și fetițe. Iar aceștia le-au dat adresele rivalilor. Prin urmare, căutarea Alexandrei s-a transformat într-o luptă între clanuri cu complicitatea poliției.

Nu e nimic nou sub soare, doar românii au preferat să doarmă și să se lase amăgiți că cineva chiar îi protejează, că cineva chiar lucrează ca ei să aibă un prezent și un viitor la “trecutul glorios”… Pe dracu!

În 2011 demonstram, într-o analiză a cazurilor relatate în mass medai vremii, că România “este statul prizonier al structurilor mafiote”, un stat condus de o “Frăție a interlopilor”. Că:

“relaţiile interlopilor cu politicienii, magistraţii, şefii poliţiei şi ai administraţiei statului au o lungă şi glorioasă tradiţie. Păi, după Decembrie 1989, cine să fi știut mai bine cun se face un ban necinstit dacă nu milițianul pus să-l păzească pe bișnițar? Uite așa, de la primul milițian, întovărășit cu vreun viitor bancher (funcționar al băncilor de stat care mai puteau să scoată niște “verzișori” sau “mărcuțe” pe piață, să fie vândute la colțul străzii), care și-au pus la punct o rețea de vânzători de valută, pasul până la primul politician care să treacă prin noul Parlament o lege a regimului valutar șamd a fost ușor. „O mână spală pe cealaltă și-amândouă rămân curate”, s-a transformat în „eu știu despre tine, tu știi despre mine, numai împreună ne merge bine”. Așa ne-am procopsit cu o mafie interlop-politico-economică și cu obrăznicia bandelor criminale care controlează strada, orașe, sectoare industriale și, deseori, chiar statul. Duduienii, Sadovenii, Toboșarii, Corsicanii, Gemenii, Cămătarii, Gigi Ursaru, Răgălie, Gigi Boeru, Fane Spoitoru, Nicu Gheară, Sile și Nuțu Balint – atâtea nume (multe nerăsărite, încă, pe firmamentul întunecat al fărpdelegii), și tot atâtea fapte penale și legi batjocorite de către niște “legi” nescrise ale unei lumi extreme și obscure. Când sunt încolțiți dau cu pumnul sau scot armele albe (cuțitul, șișul, șuriul, săbiile ninja) sau chiar pistoale și mitraliere de ultimă generație – se știu apărați de banii negri scurși în buzunarele celor pe care i-au sponsorizat: de la șefi de poliție locali și centrali, până la politicieni influienți. D oar din patru în patru ani, în preajma alegerilor, apar ca din senin lepădate prin mass media rapoarte provenind din mediile judiciare sau dinspre serviciile secrete, care descriu năucitoare structuri mafiote, unde se împletesc tâlhăria, taxa de protecție, răpirile, tortura, racheții și ucigașii plătiți, crima și chiar asasinatele în serie. Trec alegerile, trece și „vânătoarea de monștri”.”

Vă las aici materialul scris acum 8 ani (chiar dacă e prea lung și majoritatea nu rezistați să citiți mai departe de o fotografie), să juecați și să vă răspundeți la întrebarea: ce altceva, în afară de nume, s-a schimbat de atunci? Am irosit încă un deceniu din prezentul nostru, în detrimentul viitorului copiilor noștri. Gândiți-vă că, în finalul anilor 90, șeful IGPR era denumit “Generalul Amfetamină” din cauză că toată lumea îl bănuia că este principalul furnizor de droguri de pe piața României! Și că ce avem azi este cu complicitatea votului vostru, sau a lipsei votului vostru; cu complicitatea faptului că refuzați să citiți, să judecați ceea ce citiți (dar, stai, mulți nici nu citesc, așa că ne învârtim în jurul cozii), 

“De la epoca Ceauşescu la cea a lui Iliescu şi Năstase, trecând prin guvernările lui Constantinescu şi Băsescu, legăturile clanurilor interlope cu lumea de afaceri, justiţia şi clasa politică şi-au consolidat trăinicia şi ascensiunea. Aproape nu există dosar în care unui nume sonor din mafia clanurilor să nu i se alăture unul din ceea ce ar trebui să fie statul de drept. Duduienii, Cămătarii, Fane Spoitoru, Sile Pietroi, Nicu Gheară, Răgălie, Genică Boerică sau Gemenii, Toboşarii şi Bercea Mondialu’ sunt doar câteva branduri faimoase prin conexiunile la cel mai înalt nivel. Recenta încuscrire a lui Mircea Băsescu, fratele cu relaţii mocirloase al preşedintelui, cu Bercea Mondialu’, pe numele civil Sandu Anghel, a scos la iveală legături la fel de periculoase. Maria Huza (fosta preşedintă a Tribunalului Bucureşti), Gheorghe Brenciu (fost prim-procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt), Nicolae Grădinaru (fost prefect de Olt, PDSR, PSD, PRM), Gabriel Diaconu (fost viceprimar din Slatina, PNL, PL-D, PD-L) sau Lidia Bărbulescu (fost preşedinte CSM, propusă pentru şefia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie) şi Theodor Stolojan sunt cei care se învârt în cercul select al clanului Bercea, care se poate mândri că cele 37 de dosare penale i-au adus tot pe atâtea NUP-uri. Palmaresul arată că şi dosarele, şi relaţiile sunt transpartinice, bulibaşa Mondialu’ jucând mereu la două sau mai multe capete, ca dovadă vizita la sediul PSD din Kiseleff exact în campania pentru prezidenţiale.

În pat cu interlopii. Proaspătul eliberat senator PSD, Cătălin Voicu, cel pe care Marian Vanghelie îl voia ministru de Interne, poate fi subiect de saga, ţinând cont că naraţiunea coboară până în 1990, când asigura telecomunicaţiile speciale pentru Cabinetul 1, în care tocmai se instalase Ion Iliescu, şi se termină cu şpaga de 200.000 de euro pe care a intermediat-o între „regele asfaltului“ Costel Căşuneanu şi judecătorul de la ÎCCJ Florin Costiniu. Procurorii lasă să se înţeleagă că ocupaţia de senator a lui Cătălin Voicu era aceea de a percepe taxe de proces pentru diverşi interlopi şi oameni de afaceri, în spatele său aflându-se clanul Vanghelie, generalul Dumitru Iliescu, Viorel Hrebenciuc, Mircea Geoană, de întreg eşafodajul nefiind străine nici serviciile secrete. O altă istorie pilduitoare este cea a lui Genică Boerică, denunţătorul lui Adrian Năstase în dosarul „Mătuşa Tamara“, care a dezvăluit că intermediarul în afacerea rambursărilor de TVA era chiar exdeputatul PSD Ristea Priboi, fost ofiţer SIE. Interlopul Boerică a povestit procurorilor cum mergea la vânătoare cu Năstase, ba chiar că a „dormit în acelaşi pat cu el“, cum îşi petrecea concediile cu Priboi şi cum Ioan Melinescu, fost şef al Oficiului pentru Prevenirea Spălării Banilor, acuzat în acelaşi dosar, „era nelipsit de la petrecerile mele“.

Legături transpartinice. Galeria politicienilor care cultivă relaţii cu interlopi este supraaglomerată, iar la loc de cinste stau figurile unor miniştri. Dom’ Costel, pedelistul din Doljul guvernat de Radu Berceanu, a fost numit secretar de stat şi director al Administraţiei Naţionale a Îmbunătăţirilor Funciare, deşi avea dosar instrumentat de DIICOT pentru răpirea şi sechestrarea unui om de afaceri, acţiune pusă în practică de nişte băieţi vânjoşi din Craiova. În oraşul-capitală a bătăilor cu săbii, pistoale şi bâte se zvonea că ascensiunea lui Costel Iancu era consecinţa cotizaţiilor grase date partidului, aşa cum incendierea maşinii unui alt afacerist din aceeaşi categorie se datora refuzului acestuia de a dona 300.000 euro pentru campania electorală la Consiliul Judeţean. Campanie în care Berceanu se afişa alături de Dom’ Costel. Acelaşi motiv l-a determinat probabil şi pe viceprimarul PD-L Răzvan Murgeanu să apeleze în campanie la serviciile lui Sile Pietroi şi Titi Chira, personaje care aveau la activ tâlhării, tentative de omor şi lipsire de libertate. Procurorii susţin că în vara lui 2008 cei doi interlopi au prestat intens pentru diverşi politicieni cuprinşi de febra alegerilor. Un alt politician pentru care banii, ca şi interlopii nu au miros este Elena Udrea. Doamna ministru a fost asociată în grupul Niro, condus de Nicolae Dumitru, finul fraţilor Sile şi Nuţu Cămătaru, şi asociat cu Nicu Gheară, grup împreună cu care voia să demareze un proiect imobiliar. „Niro“, pornit din cartierul Ferentari şi ajuns în Top 300 cu o avere estimată la 50 de milioane de euro, mărturisea într-un interviu pentru România liberă că nu face politică, dar „a sponsorizat toate partidele“, iar la firma sa, după modelul SOV şi Voiculescu, sunt angajate mai mult de 20 de persoane care provin din Securitate, DNA, „Doi şi un sfert“ sau Poliţie.

Mafioţii n-au miros. Din panoplia politicienilor cu lipici la interlopi se evidenţiază Radu Mazăre – prin bunăvoinţa căruia a ajuns Nicolae Nemirschi ministrul Mediului –, Constantin Niţă sau Gigi Becali, asta ca să ne referim doar la istoria recentă. Niţă, domnul cu mustaţă siciliană, care se ocupa de IMM-uri în guvernul PSD-PD-L, era, potrivit Centrului Român pentru Jurnalism, unul dintre contactele în România ale lui Paul Brener, individ cu dublă cetăţenie, a cărui urmărire a fost cerută de anchetatorii italieni, care îl suspectau de trafic de droguri, metale preţioase şi arme. Ministrul, patron al mai multor societăţi comerciale la vremea aceea, fusese invitat de Brener în însorita Italie. Despre relaţiile interlope ale lui Radu Mazăre s-au scris deja articole care ar putea umple un raft de bibliotecă. De la afacerile cu palmieri până la cele cu retrocedări sau Aqualand-ul din Mamaia, numele primarului Constanţei a fost mereu asociat cu interlopi, cum ar fi clanul fraţilor Vasea, implicaţi în comerţul cu combustibil şi în tranzacţii hoteliere care de care mai dubioase. Gigi Becali, ajuns europarlamentar şi curtat pentru voturi de toate partidele politice, cel care acum câţiva ani stătea la şpriţuri cu însuşi şeful statului, are o faimă atât de bună printre interlopi încât la arestarea din 2009 aceştia au dat un adevărat regal televizat în sprijinul său. Fraţii Nuţu şi Sile Cămătaru, care făceau cu patronul Stelei afacerile specifice branşei, Fluturică şi Scali, care se duelează cu pistoalele în plină stradă şi sunt vârâţi într-una din firmele de pază ale politicianului, Amet Metin, temutul interlop arestat în dosarul „Portbagajul“ pentru sechestrare de persoane, Nicu Gheară şi membri ai clanului Duduianu au transmis în direct un gând bun pentru Becali şi unul rău pentru „nemernicii de procurori“ care au îndrăznit să-l aresteze. Presa şi politicienii le-au ţinut isonul, Corneliu Vadim Tudor şi-a finanţat campania din banii lui Becali, iar pedelişti din Consiliul Capitalei nu au avut probleme în a negocia majoritatea cu PNG.

Generalii clanurilor. Relaţiile interlopilor cu generali de armată, poliţie sau cu magistraţi au o lungă tradiţie. Raportul „Căpăţână“, din anii ‘93-’94, arată legăturile suspecte ale unor generali de poliţie cu capi ai lumii interlope, cum este Fane Spoitoru. Numele generalilor Niţu, Medrea şi Suceavă au figurat în respectivul raport. În afacerea „Ţigareta 2“ au apărut numele unor ofiţeri de informaţii, precum generalul SRI Gioni Popescu, fostul ministru de Interne Doru Ioan Tărăcilă sau colonelul SPP Gheorghe Truţulescu, alături de Costel Chiată, patronul discotecii Black and White, sau arabul Jamal Atm, patronul barului Golden Fish. Scandalul „Portbagajul“ a scos la lumină relaţiile unor generali de Poliţie şi SRI cu faimoşii Gemenii şi Cămătarii. Cutremurul care a urmat a dus la înlocuirea generalului Bot, acuzat de interlopi că are legături cu Cămătarii. Fane Spoitoru era atât de influent încât în 1996 a reuşit să serbeze botezul copilului chiar la Palatul Parlamentului, petrecere la care au participat Adrian Păunescu şi Mădălin Voicu. O bună prietenie a existat şi între Genică Boerică şi chestorul Constantin Codiţă, despre care presa spunea că locuia într-un apartament al acestuia din centrul Craiovei, iar prefectul Ion Călin a fost membru în CA al SC Bachus SA în anul în care interlopul a devenit patronul societăţii. Scandalul Mihai Bucurenciu din clanul Gemenilor a fost mediatizat în curtea ţărănistă, numele acestuia, potrivit presei, fiind alăturat celui al lui Constantin Chiriţă, fost primar al Sectorului 5, şi celui al lui Constantin Dudu Ionescu, fost ministru de Interne. Ce să mai discutăm de faimosul Omar Hayssam care, înainte să ajungă răpitorul şi teroristul numărul unu, era acuzat de înşelăciune, fals, trafic cu maşini furate, protecţia înaltă a PSD, partid al cărui membru era, ferindu-l astfel de anchete şi arestări.

Rețele bucureștene: Bucurestiul este buricul rețelelor de crimă organizată (trafic de droguri, trafic de carne vie, contrabandă cu mașini de lux, cu țigări și alcool, escrocherii și estorcări de fonduri, spălare de bani), dar și zona unde se află butonul de comandă al lumii interlope din România. „Comanda” se află la un personaj de temut, supranumit „Împăratul”, cu multi ani de puscarie inainte si dupa ’89, si care, deocamdata, este in libertate.”

Nu ar strica să citiți și Topul celor mai bogați ţigani din România – să vedeți cum s-au făcut și se mai fac “meleoanele” și “merțanele” din pământ, din apă seacă. Ce de bani învârt cu complicitatea “rumânilor” câțiva analfabeți cu tupeu și nas la depistarea lăcomiei primitive a autorităților române.

“Dintre liderii lumii interlope bucureștene îi vom numi pe cei mai importanți: Ion Titișor, zis Fane Spoitoru (în libertate), Nicu Gheară (fugit în Spania), Frații Gemeni (în pușcărie), Dinu Ștefan, alias Fane Căpățînă (în libertate), Clanul Duduienilor (majoritatea arestați); Clanul Cămătarilor (frații Ion și Nuțu Balint, eliberați cu fast și cu PROtembelizunile de față, să-l vedem pe interlopuș Nuțu călărind spre libertate) și mulți altii.

Lotul seniorilor. În 1996, diverse rapoarte ale poliției, dar și celebra carte a generalului Pitulescu „Crima organizată. Al treilea război mondial”, vorbeau despre crima organizată din România și, în special, despre mafia țigănească. Apar în volumul respectiv liderii Clanului Duduianu (Petrișor Duduianu, zis Cristofor, Vasile Duduianu și Ion Duduianu), Gheorghe Stoica, zis Gigi Ursaru, arestat și condamnat de mai multe ori, între timp decedat, Ion Titișor, zis Fane Spoitoru, și Gheorghe Constantinescu, zis Gigi Boeru, Iancu Stan, zis Bobi al lui Ghioală, Ștefan Craiu, Reget Crăișor, zis Istronom, Ion Reget, zis Prințul, și Radu Reget, zis Adenom. Majoritatea au fost arestați, în anii ’95-’96, de un comando judiciar special creat de generalul Pitulescu, care în cele din urmă a sfârșit ca „observator judiciar, la pensie”, dupa vestitul „război al generalilor”, în care s-au infruntat patru grei ai internelor (Dănescu, Pitulescu, Nițu și Voicu).

Lotul „lupilor tineri”. În preajma alegerilor din anul 2000, pe teritoriul crimei organizate din București s-au dat din nou lupte grele. Așa au fost faimoasele operațiuni „Luna” – în timpul căreia au fost arestați frații Corsicani, frații Toboșari, clanul Sadovenilor și mulți alții – și „Portbagajul”, în urma căreia au căzut temuții frații Gemeni, dar și mulți dintre locotenenții acestora. O notă a serviciilor secrete din anul 2000 (apărută de câteva ori în presă) prezenta cu lux de amănunte întreaga structură criminală a rețelei Gemenilor. În respectivul raport se vorbea despre foarte multe crime presupuse a fi săvârșite de această rețea aflată sub comanda fraților Gemeni. „Există date neverificate din care rezultă că împușcarea lui Mihai Ionescu ar fi fost ordonată de A.C., din Brașov, care s-ar fi întâlnit cu frații Gemeni, cu o zi înaintea crimei, pe str. Ion Neculce din București, ocazie cu care le-ar fi dat un acont pentru săvârșirea faptei. (…) În legătură cu omorul comis în casieria Casei Romane din Militari a rezultat că autoturismul Mercedes folosit a fost furat anterior de către legăturile fraților Gemeni. (…) Referitor la asasinarea lui Nicu Ploaie, al cărui cadavru a fost descoperit în Triajul București Nord, există suspiciuni că acesta a fost executat de frații Gemeni, cu sprijinul unor cetățeni proveniți din CSI, comanda fiind dată de Mihai Bucurenciu. În ceea ce priveste asasinarea lui Moise Nicolae și Tănase Nicolae se cunoaște că primul a fost executat de unul dintre frații Gemeni, iar cel de-al doilea de Mihai Aurel (profesorul lui Radu Bolgiu, zis Boso, zis Robocop, specializat în furtul de masini de lux). (…) Ilie Alexandru a afirmat într-un cerc restrâns că înaintea nunții sale – care a avut loc la Hotelul Hilton și la care a participat, printre alții, consilierul președintelui Iliescu, Dan Iosif – a avut certuri cu soția sa, Isabela, din cauza unei fete din Brașov. La scurt timp și-a propus s-o elimine, aruncând-o de la balconul locuinței ei din Crângași. La momentul omorului în apartament se găsea și Ilie Marian, alături de o persoană, iar anterior Ilie Alexandru a încercat s-o stranguleze”. Frații Gemeni, respectiv Marian și Alexandru Ilie, se află în pușcărie, dar ei au ajuns acolo nu pentru aceste crime, ci pentru afacerea „Portbagajul”. Toate celelalte crime au rămas AN, adică fapte cu autori necunoscuți.

Ia să vedem cum vede „Însuși El” Adrian Năstase evoluția crimei organizate în cei șapte ani de când nu mai conducea România. „Țara a ajuns să fie ocupată de interlopi în cei șapte ani de când nu mai sunt eu prim-ministru”. Așa susține azi amnezicul Adrian Năstase, care face pe blogul său o “analiză” personală a cauzelor ascensiunii clanurilor infracționale. Cu tupeul cu care ne-a obișnuit, ex-premierul susține că în 2004, ultimul an al mandatului său de premier, în România nu exista crimă organizată. Președintele Consiliului Național al PSD consideră că abia azi interlopii au ajuns să facă parte din viața noastră de zi cu zi. Mărturie îi stau jurnalele de știri ale tembeliziunilor (Insolența Sa se face că uită cum stătea mass media cu contractele de la stat în gât pe vremea mandatului său, în așa fel încât să piuie fericită numai a lapte și miere). „În fiecare dimineață, jurnalele de știri încep cu relatarea fie a unui caz de reținere din lumea interlopilor, fie de percheziții la casele diverșilor membri de clanuri, fie cu o intervenție în forță, undeva în țară, în același registru. M-am îngrozit zilele trecute văzând ce au putut face niște cămătari din Ialomița unor familii care le-au căzut în plasă (de aceea, împreună cu Victor Ponta, Însuși El Nepotul Mătușii Tamara a votat împotriva legii cămătăriei – de îngrozit ce a fost mincinosul și ipocritul dracului!). Clanurile mafiote sau de interlopi au devenit parte din viața noastră de zi cu zi. Sunt ca niște vecini enervanți, cu care tot mai mulți tind să se obișnuiască (relateaza Puterea).

Ia să-i aducem aminte acestui amnezic tătuc al cămătarilor și interlopilor cam cum arăta harta clanurilor interlope în timpul mandatului său.

În județul Constanța făceau legea doi capi ai lumii interlope: Ismail Iasar, alias Săceanu, și Nuredin Beinur, prietenul lui Nicu Gheară. La Brăila au făcut legea, mult timp, Dinu Oprea, alias Titel Crăcănatul, și Ion Stoian, alias Neluțu. În Iași și în mai multe județe din nord: clanurile Cordunenilor și Ion Clămparu alias Ion de la Madrid, zis Cap de Porc (prieten al fraților Cămătaru, aflat în Spania și dat în urmărire internațională după ce a pus pe capul procurorilor din Parchetul General două milioane de dolari recompensă). În Maramureș face legea Mircea Grec, alias Botezatu. La Cluj stăpânea peste lumea interlopă Caroly Laios Kun. La Arad – Petre Voicu și Tomas Carol Ungar. La Timișoara – Francis Calancea, Doru Meosu și clanul Milutinovici. La Gorj – Gelu Livezeanu și Constantin Păun, alias Coco. În Mehedinți – Marian Nauchi, alias Fifa, și frații Burcă. În Dolj – Silvian Filoti, zis Fulgeran, Cezar Constantinescu, alias Erico, și nu în ultimul rând Genică Boerică. La Vâlcea, stăpânul neîncoronat al lumii interlope era Vasile Gorun, zis Vulturul, arestat în perioada regimului Constantinescu. La Brașov s-au făcut remarcați Ilie Marius, Anatoli Ciumac, alias Tolea, și mulți alții.

Complicitatea poliției și a serviciilor secrete. Mulți dintre liderii postdecembriști ai lumii intrerlope au fost înainte de ’89 informatori ai Miliției și Securității. Unii au recunoscut chiar ei acest lucru, alții au apărut în diverse rapoarte, alții s-au acuzat între ei și astfel s-a aflat despre această afinitate subterană, despre această colaborare secretă dintre interlopi și lumea poliției și a serviciilor secrete.

Raportul Căpățână. În celebrul „Raport Căpățână”, din anii ’93-’94, apar numele unor celebri generali și colonei de poliție care ar fi avut relații cu lumea interlopă și rețele de crimă organizată (de la traficul de mașini de lux, la rețele de droguri). Generalii Nițu, Medrea, Suceavă, Voicu, coloneii Petre, Șoricică și alții au apărut în acel raport în legătură cu care s-au făcut unele cercetări la Parchetul militar, toate finalizate până la urma cu NUP.

Războiul generalilor. Raportul Căpățână și scandalul Sexy Club (în care, de asemnea, apăreau numele unor generali și colonei de poliție) au declanșat, în anii ’95- ’96, scandalul denumit în mass media „războiul generalilor”. Atunci, de asemenea, au ieșit la iveală relațiile suspecte ale unor generali din poliție cu capii lumii interlope, arestați de incomodul general Pitulescu. Cel mai mult a ieșit în evidență Ion Titișor, alias Fane Spoitoru, alias Împăratu’. În cele din urmă, să nu-i dea în gât pe capii Poliției române, Fane Spoitoru a fost făcut scăpat, peste graniță. A fost extrădat în 2000 și a ispășit doar 3 ani din pedeapsa de 9 ani primită în contumacie.

Afacerea Țigareta 2. În afacerea Țigareta 2 au apărut multe nume ale unor ofițeri de informații, dar și ale unor reprezentanți ai lumii interlope aflați în anturajul unor foști demnitari din SRI și din MI (guvernul Văcăroiu). Printre acestia s-au evidentiat Gheorghe Truțulescu (colonel SPP), Costel Chiață (patronul discotecii Black and White), arabul Jamal al Atm (patronul barului Golden Fish), dar, într-un dosar disjuns, care nu a mai fost finalizat niciodată, apăreau și nume precum generalul SRI Gioni Popescu sau fostul ministru de interne Doru Ioan Tărăcilă.

Operațiunea Ahmed. În 1997, procurorul Victor Ponta a arestat un fost revoluționar care se lăuda cu o poză în care apărea alături de Ion Iliescu. Este vorba de președintele federației de Tae Kwon Do, Cristian Apostol implicat în tâlhărirea unui cetățean arab, pe nume Ahmed. Dosarul, intrumentat ulterior de procurorul Cinteză, avea să identifice relatiile lui Apostol cu un anume Iulian Potoroc (informator al fostului șef al „Doi și un sfert”, Florin Calapod), care se lăuda că ar fi fost șef de cabinet al fostului ministru Tărăcila. Potoroc, devenit în timpul anchetei consilierul senatorului Viorel Gheorghiu (ginerele lui Bebe Ivanovici), a fost arestat (prin 2004) pentru complicitate în traficul de droguri, iar asupra lui s-au găsit mai multe legitimații cu însemne polițienești. În cel mai spectaculos dosar cu droguri, procurorii au trimis rapid în judecată doar plevușca. Este vorba despre celebrul caz în care au scăpat basma curată Ion Alexandru Țiriac (fiul lui Ion Șiriac), Ileana Lazariuc, Raluca Sandu și Robert Mircea Sandu (fiica și nepotul șefului Federației Române de Fotbal, Mircea Sandu).

Scandalul Portbagajul (generalii Bot și Ardelean). În anul 2000, scandalul „Portbagajul” a dezvăluit relațiile periculoase dintre cei mai duri capi ai lumii interlope – Gemenii și Cămătarii – cu generali grei din poliție și serviciile secrete. Cei care au fost arestați atunci au fost cei doi frați Gemeni. Din poliție au fost dați afară sau schimbați din funcție mai mulți ofițeri, printre care și generalul Mircea Bot (șeful Poliției Capitalei). Este interesant de menționat că unul din frații Gemeni care l-au acuzat pe generalul Bot de relații cu Cămătarii, s-a predat singur la biroul generalului Virgil Ardelean, zis Vulpea, unde a și fost arestat. Câțiva ani mai târziu, generalul Ardelean declanșa operațiunea „Cămătarii”, în urma căreia au fost arestați frații Sile și Nuțu Cămătaru și o parte dintre locotenenții acestora.”

Aceasta este istoria noastră recentă și extrem de uitată. Felicitări tuturor celor care ați ajuns să citiți și aceste rânduri: înseamnă că încă vă pasă. Ăncercați să vedeți cam pe unde sunt toate aceste nume implicate în scandalurile de mai sus și care le sunt influiențele azi. Mie îmi vine să urlu. Vouă?

PS: Minune de al Bunul și Înduratul Dumnezeu: un polițist din Olt (în alb) și un interlop din Caracal (în verde) care își scriu cu cât de cât corect gramatical pe WhatsApp! De oameni din aceștia are nevoie țara, ca să se facă bine!

 

Fotocredit: Libertatea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *