Afacerea zilei

Daniel Metz: "EBS vrea sa devina elementul inovator al NTT DATA". Compania clujeana de IT raporteaza rezultate spectaculoase la final de an

 

Acum cateva luni, Ziar de Cluj vi-l prezenta pe Daniel Metz, fondatorul EBS, care acceptase un interviu „pe orbeste” cu noi. N-a iesit rau. Articolul a depasit 7300 de vizualizari (vezi AICI). Astazi, avem prilejul sa va oferim, tot in premiera, cele mai proaspete noutati despre compania clujeana de IT, preluata de japonezii de la NTT (The Nippon Telegraph and Telephone Corporation). Preluarea nu a fost in zadar. Metz si echipa au tras tare, iar rasplata este pe masura: o gramada de profit.

Am fost primiti in acelasi birou corporate, intampinati cu aceeasi familiaritate si deschidere, dar ceva era foarte diferit fata de vizita noastra anterioara. 

Daca acum cateva luni, Metz ne povestea relaxat despre ce va face el la „pensie”, adica dupa ce i se va termina intelegerea cu japonezii de a ramane pana in martie 2015 la post, la interviul de azi, de cum a pasit pe usa, Daniel Metz a umplut intreaga incapere cu energie, entuziasm si pasiune. O energie de-a dreptul molipsitoare. Jovial, degajat, liderul EBS ne-a vorbit cu mandrie nedisimulata despre realizarile exceptionale ale echipei sale si despre noua dimensiune a filosofiei de business pe care NTT DATA EMEA a adaugat-o culturii organizationale a companiei. Ceva s-a schimbat intre timp. Nu e greu de ghicit: Metz are in cap o noua provocare. Si cunoscandu-i standardele si ambitia, cu siguranta provocarea e indrazneata.

 

Crestere spectaculoasa a profitului EBS

 

Anul trecut, NTT DATA EMEA, filiala a NTT DATA Corporation, a achizitionat intregul pachet de actiuni EBS, compania de servicii IT si outsourcing devenind centru nearshore al NTT DATA Group.

„Am incredere foarte mare in noi, pentru ca suntem singura companie care si-a depasit cu mult tintele propuse in momentul achizitiei. Am propus un profit de 2,6 milioane euro EBIT (Earnings before interest and taxes), iar acum ne straduim sa nu depasim 3,6 milioane, ca sa nu cream o presiune prea mare pe noi pentru anul viitor, cand asteptarile vor fi mai mari”, spune Daniel Metz zambind.

Cresterea spectaculoasa provine din doua directii: investitii regulate proactive si ofensiva foarte mare a business-urilor din grup care se uita tot mai tare spre noul frate, EBS, oferindu-i tot mai mult business. In mod normal, dupa preluarea EBS-ului de catre japonezi, ar fi urmat cheltuieli cu marirea personalului si cu investitiile intr-un nou sediu, dar echipa manageriala s-a concentrat pe integrarea in grup. In loc sa faca angajari masive, EBS s-a preocupat de instruirea personalului si cresterea productivitatii muncii. Accesul nelimitat la platforma performanta de e-learning a grupului japonez, o resursa pe care Metz o considera o „comoara incredibila”, a oferit noi perspective profesionale angajatilor, iar acestia s-au aratat incantati sa beneficieze de ele. Nivelul profesional a crescut, generand progrese uimitoare si ducand la angajarea in proiecte de o complexitate ridicata. 

A doua componenta a cresterii rapide a companiei se datoreaza numarului mare de contracte oferite de partenerii din grup. Acestia s-au grabit sa beneficieze de expertiza specialistilor clujeni.

„NTT-ul a castigat foarte multi bani si a trebuit sa iasa in exterior sa investeasca acesti bani. Actionarul principal al NTT este Ministerul de Finante al Japoniei. Practic, pensiile japonezilor sunt investite la Cluj”, spune CEO-ul EBS.

 

O noua filosofie de business in local

 

EBS s-a pozitionat initial pe piata clujeana ca o companie germana, care traia filosofia de business nemteasca si majoritatea clientilor sai erau din Germania. Odata cu preluarea de catre japonezi, o noua dimensiune a fost adaugata culturii organizationale a companiei.

„Ne-am preocupat sa intelegem ce inseamna NTT-ul, ce inseamna cultura de business japoneza. Am regasit acolo niste valori organizationale care reintregesc cultura organizationala a EBS-ului. In Japonia, pe langa angajatii permanenti si studentii stagiari, exista o categorie aparte, a angajatilor pe viata, oameni in care companiile investesc enorm, fapt care duce la o loialitate crescuta, atat a angajatului fata de companie, cat si a companiei fata de angajat. Asta ne lipseste noua: o relatie cu partenerii si cu angajatii bazata pe comunicare, loialitate, armonie si predictibilitate”, e de parere liderul EBS, Daniel Metz.

Compania clujeana este preocupata de dezvoltarea profesionala a angajatilor si fidelizarea lor pe termen lung. Se urmareste o dezvoltare bazata pe inovatie. Concernul investeste masiv in tehnologie si oportunitatile sunt nelimitate. 

„Nu o sa le cerem angajatilor sa semneze un contract de munca pe viata, dar ne asumam sa ii tinem pana la pensie, daca ei vor vrea sa ramana. Inainte de vanzare, nu eram sigur ca ne permitem acest lucru, dar acum putem”, spune Daniel Metz, manager general al EBS.

 

EBS sparge barierele

 

Campania de imagine pe care EBS o deruleaza in aceasta perioada la nivelul intregii Romanii vizeaza constientizarea industriei asupra reputatiei enorme pe care o are concernul NTT. Compania isi doreste sa sparga barierele si sa mearga peste tot in lume unde activeaza concernul japonez.

„Industria locala de IT va suporta un proces de consolidare si reasezare. Avem sansa sa fim in acest concern puternic, iar NTT-ul s-a implicat pe viata. Romanii sunt inovativi. Peste tot in lume, oamenii plecati de aici sunt apreciati pentru creativitate si pentru ca isi fac bine treaba. Doar in Romania, din pacate, nu o demonstreaza. Noi vrem sa schimbam aceasta stare de fapt”, declara Daniel Metz.

 

Rezultate spectaculoase datorate strategiilor implementate inteligent

 

Anul acesta, EBS va inchide exercitiul fiscal cu cel mai bun rezultat din istoria grupului, circa 2,6 milioane de euro profit inainte de taxe. Cifra de afaceri pentru anul viitor este fixata la 27 milioane de euro. In prezent, in companie activeaza aproximativ 650 de angajati, iar pentru 2015 se preconizeaza o crestere cu 180-200 a acestora. 

 

Proiecte noi si energizante

 

In cadrul grupului NTT, companii foarte mari s-au aratat interesate de integrarea EBS in reteaua globala Global Support Center. 

„Am dovedit ca poti creste cifra de afaceri fara sa maresti neaparat numarul de angajati, pentru faptul ca noi am trecut de faza in care furnizam forta de munca ieftina. Oferim servicii IT de calitate si am intrat pe o zona de complexitate foarte mare. De exemplu, am preluat segmente cheie din gigantul Volkswagen”, precizeaza Daniel Metz. 

Si seful cercetarii de la Porsche s-a aratat impresionat de energia si schimbarea de atitudine a fondatorului EBS, care este foarte entuziasmat de acest nou proiect. Metz vrea sa demonstreze ca se poate trai intr-un concern gigantic fara groaza de termene si proceduri.

„Noi eram o firma dinamica, flexibila, romaneasca si asta i-a atras pe angajati. Le-am promis ca voi obtine toate derogarile de care vor avea nevoie pentru ca treaba sa mearga bine”, spune liderul EBS.

 

Contactul cu o cultura noua si diferita

 

Angajatii EBS participa la cursuri de japoneza, prezentari de documentare despre cultura japoneza, vor sa-i surprinda pe reprezentantii NTT, care vor gasi la Cluj o companie ce respira cultura de business nipona. Aceste aspecte vor contribui, in opinia lui Daniel Metz, la o mai buna colaborare si o sustenabilitate pe termen indelungat.

 

Un experiment riscant cu final fericit

 

In primavara acestui an, fondatorul EBS, ajuns la varsta de 50 de ani, a considerat ca e momentul sa se retraga, dupa ce procedurile de achizitie de catre concernul nipon au fost perfectate. 

Timp de cateva luni, desi mai dadea pe la firma, Metz nu s-a implicat in luarea niciunei decizii, a lasat deplina libertate echipei manageriale. 

N-a trecut prea mult pana cand au inceput sa apara primele semne ca dinamismul specific organizatiei, care reprezenta un atu important in fata concurentei, are de suferit. Se simtea nevoia acuta a unui lider cu viziune, care sa scoata in evidenta acel fir rosu, sa traseze directiile clare pe care sa se concentreze eforturile companiei si care sa aiba charisma necesara pentru a fi urmat cu entuziasm si incredere.

In acest context, Daniel Metz a acceptat sa revina pentru a repune pe fagas EBS-ul intr-un moment cheie al integrarii companiei in grupul japonez.

CEO-ul considera ca Clujul poate ramane atractiv pentru IT doar in masura in care companiile autohtone inteleg necesitatea extinderii in Vest. 

„Daca noi nu semnam cu japonezii, mergeam in Germania si bateam la poarta Volkswagen pana ii convingeam sa ne lase sa lucram pentru ei. Firmele din Cluj pot si trebuie sa faca asta! E necesar sa aiba curajul sa infiinteze firme in Germania ca sa participe acolo la licitatii si sa aduca mari sisteme de IT. Numai asa vom demonstra ca suntem buni”, e de parere managerul general al EBS.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *