PORTRET

Dana Racasan, neurologul indragostit de munte

Dana Racasan este medic neurolog, doctorand, sotie, mama a doi baieti si persoana in care zeci de oameni isi spun speranta, saptamana de saptamana. Si-a dorit de mica sa ajunga medic. A atras-o creierul uman si misterele sale, dar nu stia exact ce specializare va urma. A fost tentata de psihiatrie, in prima faza. Profesorii nu au influentat-o in sens pozitiv sa devina medic, desi ea stia inca din scoala generala ca medicina e calea sa.

Psihiatria ar fi fost prima alegere, insa si-a dat rapid seama ca “nu e de ea”. In anul 3 de facultate a fost foarte implicata intr-un proces de recuperare neurologica a unui prieten, care a trecut prin mai multe faze. I s-a parut fantastic procesul de reabilitare neurologica, mai ales ca a fost prima experienta de acest gen. 

In urma cu 15 ani nu prea se gandeau strategii pe termen lung pentru recuperare, iar intregul proces a fascinat-o, mai ales ca a fost alaturi de prietenul sau inca de cand acesta se afla in coma. Atunci deja stia ca urmeaza sa fie neurolog. Privind in urma, isi da seama ca a fost cea mai buna decizie, ceea ce face acum potrivindu-i-se perfect. Si nici nu si-a pus vreodata serios problema unei schimbari de cariera. In limitele neurologiei, fireste, caci nu ar renunta nicicum la ea. 

Ii place faptul ca lucreaza si in cercetare, dar si in procesele de recuperare. Cumva, s-au impletit perfect dorintele sale, astfel ca pe plan profesional se simte implinita.

Dana Racasan e curioasa, incapatanata si cerebrala, asa cum chiar ea se descrie. E foarte riguroasa si chiar si “haosul” si-l sistematizeaza. Nu e neaparat omul listelor, insa ii place sa aiba un plan bine pus la punct si etapele, daca se poate, mai ales cand vine vorba de munca. 

Ii place muntele si incearca ori de cate ori are ocazia sa “evadeze” la altitudini mai mari, in natura. Pentru Dana Racasan, vacanta ideala e undeva la munte, cat se poate de izolata. Insa acest lucru nu prea mai e posibil, tinand cont de componenta actuala a familiei. Atunci cand merge cu familia, deja nu mai conteaza destinatia. Are doi baieti, de 3 si 5 ani si jumatate, carora le-a transmis deja pasiunea sa pentru natura si munte.

Putinul timp liber si-l dedica familiei si incerca sa aiba cat mai multe activitati in care sa-si implice si fiii. 

Cand e cald, pleaca de la clinica pe bicicleta, isi ia baietii de la gradinita (cel mare pe bicicleta lui, cel mic pe scaunul atasat bicicletei mamei) si se plimba pana aproape ii lasa picioarele. In weekend-uri fac drumetii cu bicicletele, insa merg mai ales in zone de munte. Si pentru ca experienta sa fie completa, somnul de amiaza al baietilor se desfasoara la cort.

Dana Racasan neurolog RoNeuro

Danei Racasan ii place sa citeasca. Foarte mult. Acum are pe noptiera “Amintiri din pribegie”- Neagu Djuvara, insa cartile sale de suflet sunt… cam toate cele scrise de Umberto Eco. Citeste cu placere orice scris de Neagu Djuvara, Haruki Murakami, insa nu refuza niciun titlu sau autor.

Ultimul concert la care a participat a fost unul de muzica clasica. Acasa asculta rock, atat sotul cat si baietii fiind pasionati. 

O zi libera ideala suna cam asa: dormit pana ceva mai tarziu, daca e foarte obosita, apoi suit pe bicicleta si pedalat. Daca se poate, in zona montana. A facut alpinism, si abia asteapta sa mai creasca putin baietii, pentru a se reapuca, impreuna cu ei. Iubeste tot ceea ce tine de munte, dar si sporturile de iarna.

“Mie, daca imi da cineva muntele, timp sa pot sa lucrez si sa nu fiu constransa, sunt multumita”

Nu se gandeste sa renunte pentru nimic la cercetare si nici nu si-a pus vreodata problema.

E foarte practica si nu prea ii place sa merga la cumparaturi. “Imi fac o lista cu ce am nevoie, o data sau de doua ori pe an si cam astea sunt cumparaturile pentru mine”, recunoaste medicul. Rade si recunoaste ca nu are rost sa fie intrebata de branduri casual, insa le stie pe toate cele pentru echipamente sportive.

Dana Racasan recunoaste ca e destul de introvertita si nu isi deschide sufletul in fata oricui. Insa se implica foarte mult in fiecare caz. Are pacienti pe care ii vede si de cateva ori pe luna. 

“Cred foarte mult in relatia doctor-pacient. Si cred ca relatia in sine influenteaza foarte mult procesul de recuperare si evolutia. Lucrurile sunt interconectate, in general, interactiunea se efectueaza in ambele directii”, marturiseste neurologul.

E bucuresteanca si a ajuns la Cluj datorita sotului sau. Recunoaste ca nu ii lipseste capitala foarte mult, orasul adoptiv fiind aproape la fel de tumultos. A tot avut ocazii sa plece din tara, mai ales ca, cel putin in Bucuresti, mare parte din rezidenti o fac. Dar propunerea de a lucra cu profesorul Dafin Muresanu a fost atat de tentanta, incat s-au risipit toate indoielile si tentatiile unei cariere in afara tarii.

Stimularea magnetica, pasiunea sa si subiectul pe care isi desfasoara mare parte din activitatea de cercetare ii cere sa se implice foarte mult in fiecare caz in parte, feedback-ul pacientilor fiind extrem de important.

Dana Racasan este neurolog si isi desfasoara activitatea la un prestigios institut din Cluj. Pana in 2009 a fost bucuresteanca, insa a ales Clujul (sau Cujul a ales-o pe ea). Este absolventa a Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti, Facultatea de Medicina Generala, promotia 2006. Timp de doi ani a lucrat ca medic rezident neurolog in Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti. In perioada 2009-2014 si-a desfasurat activitatea de medic rezident neurolog la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj-Napoca, Clinica de Neurologie II. Este doctorand la UMF „Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca, avand ca tema de cercetare „Rolul biomarkerilor serici in traumatismele cranio-cerebrale”, iar din aprilie 2014 este medic specialist neurolog.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *