Editorial

Dacă din iarnă PMP devine noul partid balama, o să accepte UDMR o fuziune prin absorbție?

Acuma că s-a anunțat fuziunea prin absorbție dintre PMP și UNPR, într-un secret atât de desăvârșit încât două săptămâni cât au durat negocierile nu s-a scurs pe surse nici un suspin în mass media, devine asurzitor urletul criticilor venit din partea celor care s-au absorbit și fuzionat până acum în toate combinațiile politice posibile (de zici că erau Lupul și Scufița Roșie pe cărarea din pădure). De ce oare? Păi ia să facem noi puțină matematică politică să vedem ce ne dă din adunarea PMP cu UNPR (anunțată ca fiind extrem de “câh” încă din 2014 de către fostul consilier prezidențial Cristian Hrițuc, trecut cu arme și bagaje la Alina Gorghiu).

Primul lucru pozitiv al acestei “adunări” este minusul din dreptul alianței PSD+ALDE, care pierde majoritatea în Șparlament. Așa că numai de acum în colo vom putea avea la vedere blatul dintre PSD+ALDE și așa-zisul PNL, pe care-i vom denumi USL2.0. Adică ceea ce sunt încă de când mimează că unii ar fi în “opoziție” și ceilalți la “putere” – dar în opoziție față de Guvernul Cioloș, care-i “guvernul lui Iohannis”, care-i adjudecat ca victorie de așa-zisul PNL șamd. Avem un întreg încârlândâc politic, în care toți sunt nevinovați de toate pozițiile adoptate unii față de ceilalți, numai Băsea trebuie să dea permanent socoteală – în fond toți ceilalți face ceea ce fac numai din cauza lui.

La localele din 5 iunie, PSD a pierdut 60 de senatori și deputați, aleși primari și consilieri locali sau județeni. ALDE a pierdut 9 oameni, PNL – 10, UNPR – 4. Făcând apelul în Senat de pe site-ul instituției, răspund prezent 157 de membri. În funcție de apartenența politică + afiliații, avem așa: Grupul PSD: 49 de senatori + 14 afiliați = 63; Grupul PNL: 47 de senatori + 6 afiliați = 53; Grupul ALDE: 11 senatori + 3 afiliați = 14; Grupul UDMR: 7 senatori; Senatori fără apartenență la un grup parlamentar: 20, dintre care 8 sunt senatorii UNPR rămași după marile migrații uneperiste către PSD și PNL din 27 și 28 iunie. Așa că PSD + ALDE = 77 de senatori, restul de 87 de senatori fiind noua “majoritate” senatorială. Asta în funcție de cum vor dansa din buric senatorii așa-zisului PNL și UDMR pe manelele legilor populiste propuse la vot de către PSD. Și cum se vor ascunde pe holuri când va mai veni DNA să solicite câte un mandat de arestare dintre ai lor.

În Camera deputaților mai sunt 358 de deputați din totalul de 417 aleși în decembrie 2012. Pe majoritatea, cam 59, i-a săltat DNA și i-a pus la răcoare în “Beciul Domnesc”, restul de 20, cum ziceam mai sus, au devenit aleși locali în iune anul curent.

Grupul PSD are 133 de deputați, PNL – 113, UNPR – 24, ALDE – 23, UDMR – 16, Minorități: 17. Deputați neafiliați (inclusiv PMP) sunt în număr de 32. PSD+ALDE are 156 de membri din totalul de 358. “Opoziția” are 202 deputați. Cu 233 de deputați și senatori dintr-un total de 515, Alianța PSD + ALDE poate fi izolată în Parlament, asta dacă vrea așa-zisul PNL, adică Vasile, nu Bleaga (asta după ce-și revine din șocul mutării făcute de Băsescu care le-a cam furat resturile ciolanului UNPR din fasolea frecată a politicii dâmbovițene).

Despre cum nici o “faptă bună nu rămâne nepedepsită”, cei din PNL au simțit-o pe propria piele la ultimele alegeri locale, după ce au pus botul și au votat legea pentru alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin. Legea i-a cam lăsat în primăriile goale. Dar cea mai gravă înfrângere este cea de la Primăria Generală a Capitalei și cele 6 Primării de Sector. Că au pierdut “șasă sectoare frumoase”, pentru Vasile și Bleaga e ca și cum ar fi pierdut întreaga Țară.

Plus că este de tot râsul, la cât de bățoși se țin pe “dreapta” cei din așa-zisul PNL, cum PMP, cu un scor național de 4,27% la alegerile pentru Consiliile județene, a constituit 9 majorităţi în acestea, la egalitate cu PNL care a avut un scor național de 31,93%. PMP a reuşit să constituie majorități alături de PSD în CJ Constanţa, Prahova, Neamţ, Caraş Severin, Timiş şi Maramureş. Alături de PNL (ca să vedeți cât de curați și morali, cu usturoiul nemâncat sunt cu toții), PMP a făcut majorități în Alba, Arad şi Ilfov. Liberalii, prin ei înșiși, au reușit să creeze 3 majorități la Consiliile județene și încă 6, în alianță cu UDMR, PMP şi FDGR.

Încep să cred că PMP poate deveni la iarnă noul partid balama. Mai știi, poate absoarbe prin fuziune și UDMR…? Chiar că iarna nu-i ca vara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *