Analiza

Cutia Pandorei din dosarul ANNEI Horvath: Vasile Vita, Liviu Neag și angajați din Primărie și Euro Gsm au vorbit despre mită, presiuni și beneficii prin ANNA Horvath

Termen de judecată cu deznodământ pentru fostul viceprimar al Clujului, Anna Horvath. Pe lângă persoanele audiate în limba maghiară cu ajutorul unui translator membru de partid, magistrații de la Curtea de Apel Cluj i-au chestionat pe directorul de la CTP, Liviu Neag și pe patronul Vitacom, Vasile Vita. Cei doi au fost citați în instanță având calitatea de martori la posibile acte materiale prezentate de DNA Cluj în rechizitoriu și în dosarul de Urmărire Penală. 

Aparent DNA o acuză pe ANNA Horvath că ar fi pus presiuni pe conducerea Companiei de Transport Public Cluj-Napoca să schimbe traiectoriile anumitor linii și/sau să efectueze mai multe opriri ale unor autobuze în zona Complexului Comercial Sora. 

Însă, aflat sub jurământ, Liviu Neag susține că nu avea cum să le catalogheze intervențiile Annei Horvath ca presiuni și că totodată propunerile acesteia erau pentru diferite spețe, în special pentru îmbunătățirea transportului public.  

Curtea a fost curioasă că Anna Horvath a pus presiune asupra creării unei stații de autobuz. Se pare că este doar o oprire la centrul comercial Sora, unul dintre magazinele Euro GSM în imediata vecinătate a lui Lajos Kossuth (21 decembrie 1989) și a străzii Bolyai.

„Crearea unei stații de autobuz a fost o necesitate publică. Cum ar fi putut cineva să facă presiuni în acest sens? Aș dori să subliniez că a existat o oprire în perioada examinată, însă nu era adevărat. Nimeni nu a exercitat presiuni asupra acestui lucru”, a spus Liviu Neag.

 

Alte două angajate de la Urbanism, din cadrul Primăriei Cluj-Napoca au dat declarații în favoarea liderului UDMR Cluj, spunând că nu au văzut-o pe aceasta să intervină pentru Fodor Zsolt sau alte terțe persoane în vederea eliberării certificatelor de urbanism. 

Vasile Vita în schimb a vorbit despre faptul că i-a sponsorizat campania electorală a Annei Horvath și implicit a UDMR Cluj. Banii au fost virați în decurusul a 48 de ore de la o discuție anterioară prin care i s-au solicitat. 

Despre aceste sume, Vasile Vita susține că le-a acordat în calitate de persoană privată și că nu ar fi fost vorba de o posibilă mită la mijloc ci, ca în dosarul lui Horea Uioreanu, doar de o sponsorizare electorală.

 Începând cu sfârșitul lunii octombrie, toate aparițiile în instanță au fost închise în spatele ușilor închise, excluzând presa și părțile interesate. La ultima ședință, judecătorul a respins interdicția de a se întâlni cu Mónika Szabó. Anna Horváth a ieșit din sala de judecată cu ochii lacrimi, ar fi arătat într-o postare pe blogul personal, un ”simpatizant” prezent la termenul de judecată pentru a o fotografia pe Anna Horvath. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *