Din oras

Cursurile de auto-descoperire si dezvoltare personala – iluzii pe bani multi

Seminarii care te invata cum sa fii fericit, cursuri care te invita sa descoperi femeia din tine, retete ale succesului pe plan personal sau profesional, sfaturi de impacare cu tine sau cu lumea din jur, la Cluj exista un curs pentru orice. A devenit o adevarata moda sa urmezi un modul ca sa afli ca esti nefericit la job si ca e cazul sa te reorientezi, ca relatia in care esti e toxica si ca e momentul sa mergi mai departe. Iar aceste descoperiri pe care le faci, ajutat de specialisti, nu sunt deloc ieftine. Participarea la aceste cursuri costa de obicei cateva sute bune de lei.

Un grup de autocunoastere si dezvoltare personala incepe la Cluj din 26 octombrie “in care mastile noastre sa fie treptat scoase, ca sa putem vedea esenta noastra –sinele”.

Durata grupului este de 50 de ore, iar o ora costa 20 de lei, astfel tot cursul ajunge sa coste 1.000 de lei.

“La finalul celor 50 de ore va oferim certificat de participare din partea Societatii de Psihodrama Jacob Levi Moreno, societate acreditata de Colegiul Psihologilor din Romania ca furnizor de formare profesionala. Psihodrama este o metoda psihoterapeutica si sustine dezvoltarea personala. Ofera o unica posibilitate de a prezenta experiente, probleme, dificultati si conflicte interne sub forma de dramatizare. Pe scena psihodramatica sunt prezentate – “aici si acum” – amintirile unor evenimente trecute, ca si dramele intime, fanteziile si visele, de asemeni scenariile situatiilor care se pot petrece in viitor”, arata organizatorii.

“Initiere in sensul vietii”, este un alt eveniment menit sa te ajute sa descoperi esenta existentei. Are loc in 24 octombrie si costa 555 de lei.

“Fie ca te afli in cautarea sensului vietii, fie ca esti in cautarea unei solutii la o anumita situatie de viata, acest retreat iti va oferi instrumentele necesare pentru explorarea personala, claritate si te va ajuta sa treci la urmatorul nivel din viata ta. DE CE ai participa la evenimentul Initiere in Sensul Vietii?
Se va imbunatati relatia cu tine insuti si cu Dumnezeu, dar si cu oamenii din jurul tau; iti va creste intuitia; iti va creste puterea interioara creativa; Ceea ce faci nu te va mai obosi la fel de mult ca si pana acum. iti vei trai viata in conformitate cu propriile tale valori;  Activitatea pe care o vei desfasura iti va oferi entuziasm si pofta de viata; Cresterea perseverentei; Vei obtine claritate in viata si in raport cu propria ta persoana; Vei cunoaste o transformare pe toate planurile: emotional, mental, spiritual si fizic; Vei afla ce inseamna lipsa stresului continuu si a consecintelor lui; Vei fi impacat cu tine, cu constiinta ta si cu sufletul tau; ti se vor deschide usi/oportunitati fara prea mari eforturi pentru ca vei atrage in viata ta situatiile de care ai nevoie pentru a-ti implini menirea”, se arata in descrierea cursului.

Mai mult organizatorii promit “100% garantie de returnare a banilor inapoi daca in urma participarii la acest eveniment nu esti multumit”.

De asemenea, accentueaza si dezavantajele neparticiparii la eveniment: “Pierzi sansa de a descoperi ceea ce sufletul tau cere, de a fi impacat cu tine si cu constiinta ta; Vei pierde sansa de a te conecta la adevarul tau intern, la dorintele tale, la potentialul tau divin; Nu iti vei identifica o directie clara care sa te ajute sa cresti in directia cea mai potrivita pentru tine; Nu vei cunoaste starea de a avea un sens mai mare decat simpla supravietuire”.

Maine se lanseaza un nou proiect de sase saptamani a MasterMind Group – Leadership pentru activarea potentialului interior, in care “ iti aratam cum sa devii ceea ce ti-ai dorit dintotdeauna!”.  Participarea costa 121 de lei, iar seminarul se bazeaza pe cartea “Cele 15 Legi Supreme ale Dezvoltarii Personale”, de John C. Maxwell.

“Legile iti vor oferi nu doar planul necesar dezvoltarii personale, dar te vor pune sa urmezi un model de dezvoltare personala atat de util incat nu te vei mai opri niciodata. Odata ce intelegi acest proces si cum functioneaza aceste Legi iti vei da seama ca dezvoltarea personala nu se opreste niciodata”, promit organizatorii.

Cumparam iluzii

Reputatul psiholog Daniel David nu este impotriva acestor cursuri si seminarii, dar arata ca pe termen lung pot face mai mult rau decat bine.

“Omul este o fiinta hedonica, cauta mereu placerea si, de asemenea, este o fiinta care are nevoie de sens si semnificatie. In lumea in care traim de foarte multe ori nu sunt satisfacute aceste nevoi psihologice. Una este complexa, impredictibila, gasim greu sens si semnificatie, de asemenea, uneori starea asta de fericire, multumire nu este sustinuta de modul in care ni se deruleaza viata. Tinand cont ca aceste nevoie sunt nevoi psihologice innascute, daca nu sunt satisfacute ne orientam acolo unde putem obtine ceva. Ca atunci cand ne este foarte foame, daca nu dai peste mancare sanatoasa decat sa mori de foame, mai bine mananci ce este accesibil. Cam la fel e si cu astea. Cred ca dau niste iluzii, sigur ca iti poate astampara partial nevoia de foame, dar dandu-ti hrana nesanatoasa te imbolnaveste. Pe termen mediu si lung, daca le urmezi intensiv este ca in analogia cu mancarea fastfood: uneori e buna, pe termen scurt si rar, dar daca mananci nesanatos zilnic s-ar putea sa nu-ti fie bine”, considera specialistul.

Gama larga de acest tip de cursuri de auto-descoperire care au loc in oras se explica, potrivit psihologului, cu cererea mare din partea populatiei.

“Sunt multe cursuri de acest gen pentru ca oamenii au aceste nevoi si tendinte, dar pe care nu le pot satisface. Cine ar putea sa le dea o hrana sanatoasa? Depinde. Pentru cei religiosi poateBiserica ar trebui sa fie mai activa, poate psihologii ar trebui sa fie mai activi cu diverse tehnici validate stiintific. Vedeti ca adesea nici Biserica, nici psihologii nu ies suficient in spatiul public. Si atunci spatiul public este acoperit practic de cei care ofera astfel de cursuri. Eu spun ca este un lucru bun, nu sunt impotriva lor, oamenii trebuie sa se exprime, sa fie informati, sa aleaga liber”, a precizat Daniel David.

Sociologul Ioan Hosu subliniaza ca exista aproape o moda in a participa la cursuri de dezvoltare personala din dorinta de a-si crea o imagine cat mai buna, dar care de multe ori este doar un invelis, fara nicio baza.

“Putem spune ca exista o tendinta, e aproape la moda cursul de formare, sau de training. Oamenii se uita la varfurile din diferite domenii, fie ca e vorba de lumea afacerilor, fie de artisti, VIP-uri. Ei se uita la persoanele astea incercand sa ajunga similar cu modelul lor, crezand ca un curs, sau astfel de demersuri vor asigura salturi, cresteri sau consolidarea in cariera. Dar cati ajung in pozitii de top management in jurul nostru? Foarte, foarte putini. Oamenii investesc intr-un domeniu ce tine de educatie non-formala crezand ca in felul acesta isi pot asigura cu un curs de o zi sau de patru ore resursele si cunostintele care sa le permita un traseu profesional ascendent. Cursurile acestea nu contribuie in mod direct la cresterea profesionala, cred ca mai degraba sunt intr-un registru motivational, vin sa creasca nivelul de motivare al unui individ. Sunt mai retinut in a crede ca dupa patru ore in viata succesul meu e garantat, indiferent cat costa sau indiferent cine ar fi. Mai degraba identifici sau explorezi noi pasiuni, ce ai vrea sa faci”, considera Hosu.

De ce investesc oamenii in asta?

“Pentru ca incep sa isi reconsidere pozitia lor in lume: si eu sunt important, vreau sa ma dezvolt. Este o competitie din ce in ce mai acuta in foarte multe zone si simt nevoia sa investeasca in ei. Ramane de vazut daca aceste investitii vor si produce rezultatele pe care si le doresc. Unii spun ca daca e gratis nu e bun, daca platesti sigur trebuie sa primesti ceva. Asa e povestea la noi, daca e brand si scump trebuie sa fie bun. Exista o magie a celor care vor sa se prezinte altfel crezand ca imaginea e totul. E o distanta intre auto-perceptie si hetero-perceptie, cum te percepi si cum te percep altii. Investind mult doar in imagine creezi o falsa imagine de siguranta, de stiinte, de cunostinte si in momentul in care trebuie sa duci lucrurile la bun sfarsit dovedesti ca nu poti face lucrul asta. Doar imaginea nu tine pe termen mediu si lung si cred ca asta e riscul sa ajungi sa fii foarte motivat sa faci ceva , dar de fapt sa nu poti face acel ceva pentru ca nu ai competentele, cunostintele sau expertiza necesare. Cred ca asta speculeaza cei care vand cu atata usurinta si cu atat de multi bani aceste cursuri. Pentru niste naratiuni, spus elegant. Totusi, sa cumparam iluzii pe bani multi nu stiu daca e bine”, a conchis sociologul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *